Njut av kunglig trädgårdsprakt på kungafamiljens sommarresidens Solliden på Öland. Foto: sollidensslott.se

Trädgård

5 betagande trädgårdar att besöka i Sommarsverige

Letar du efter inspirerande utflyktsmål i sommar? Här är några platser där du kan förundras av blomsterprakt och konst och tanka ny energi.

• 15 juni, 2017

5 betagande trädgårdar att besöka i Sommarsverige
Alaska. Foto: Strömstads kommun

Alaska, Bohuslän

Historien om kvinnan som skapade trädgården är minst lika fascinerande som trädgården själv. Hilma Wounch-Svedal emigrerade till kalifornien i slutet på 1800-talet. senare sökte hon lyckan som guldgrävare i Alaska och kom slutligen tillbaka till Sverige och norra Bohusläns skärgård, där hon på Nord Långö strax norr om Strömstad byggde sitt eget sten- och blomsterrike. Ett besök i trädgården innebär också att du först får en båttur genom det vackra, karga bohuslän.

Mer info: vastsverige.com

 

5 betagande trädgårdar att besöka i Sommarsverige
Gunillaberg. Foto: tage-andersen.com

Gunillaberg, Småland

Tage Andersen är den danska tusenkonstnären vars svenska sommarresidens i Bottnaryd, mellan Ulricehamn och Jönköping, är en egen liten värld full av överraskningar. Här kan du uppleva allt ifrån trädgårdsinstallationer till konsthantverksutställningar, balett och i sommar en Wagnerkonsert.
Bered dig också på att möta fascinerande trädgårdskonst signerad Andersen själv.

Mer info: tage-andersen.com

 

5 betagande trädgårdar att besöka i Sommarsverige
Gotländskt änge. Foto: Länsstyrelsen Gotland

Gotländska ängen 

Varför gå över ån efter vatten. Ibland kan det vara skönt att vila ögat på något som inte känns så tillrättalagt. Naturens egna kompositioner är nog så vackra i all sin enkelhet. Och bland det somrigaste man kan uppleva är väl ändå ett gotländskt änge.

De kännetecknas av en rik blandning av öppna ängslika gräsytor och hamlade träd. I bondesamhället var de livsviktiga för att producera vinterfoder till djuren. Man slog gräset och löv och kvistar togs från träden. Eftersom deras funktion idag spelat ut sin roll så måste de nu underhållas av entusiaster för att inte försvinna. Och det finns många anledningar till att bevara dem, då de är bland våra artrikaste naturtyper.

På Gotland finns idag 190 ängen och missa inte att besöka ett om du planerar en Gotlandstripp i sommar. Kika gärna på filmen ovan för att inspireras och få en glimt av ängets mångfald.

Mer info: gotlandsangar.se

 

5 betagande trädgårdar att besöka i Sommarsverige
Slottsträdgården, Malmö. Foto: tradgardsriket.se

Slottsträdgården, Malmö

Nästan mitt i storstadens brus, alldeles intill slottet Malmöhus mäktiga murar hittar du en riktigt frodig oas. På en yta av 12 000 kvadratmeter får du en upplevelse i konsten att använda organisk-biologiska odlingsmetoder, kretsloppstänkande och användning av miljövänliga produkter i odlingen. Idén föddes 1994 av ett gäng trädgårdsentusiaster utan någon professionell bakgrund. De ville skapa en trädgård för nytta och nöje som var öppen för alla och sedan 1998 har den här stadsoasen glatt malmöbor och andra som behövt en lugn paus från storstadens brus.

Slottsträdgården är egentligen inte en utan flera och här finns möjligheter att såväl titta som smaka, handla och självplocka. Botanisera och njut i köksträdgården, fruktträdgården, rosenträdgården och praktrabatten.

Det finns också ett antal tematrädgårdar där namn som Linnéträdgården, klimatträdgården och japanska trädgården kittlar fantasin om vad som kan dölja sig i dessa oaser. Slå dig sen ner med din picknickkorg bland timotej och gulmåra på ängen eller styr stegen mot Slottsträdgårdens café.

Mer info: malmo.se   

 

5 betagande trädgårdar att besöka i Sommarsverige
Solliden. Foto: sollidensslott.se

Sollidens slottspark, Öland

I år fyller kronprinsessan Victoria 40 år. Även om du inte har möjlighet att delta i firandet så kanske det kan var kul att besöka det kungliga sommarresidenset på Öland och njuta av dess trädgårdsprakt. Här möts du av italienska trädgården, engelska parken, holländska trädgården och stenpartiet. Holländska trädgården var en gåva från drottning Willhelmina och anlades av holländska trädgårdsmästare 1926.

Mer info: sollidensslott.se

Scroll to Top