Så här bygger du en paviljong för lugn och återhämtning – i din trädgård

Hjärtat i Ulf Anderssons trädgård i Sollentuna utanför Stockholm är paviljongen. Det är ett öppet lusthus för vila och för att hämta ny energi.

Ulf har själv byggt paviljongen med inspiration från de många resorna till Asien. Mellan fyra stadiga hörnpelare finns ett mörkblankt golv med breda längs­gående brädor utan skarvar. Här är tanken att man ska sitta nära jorden på mjuka kuddar eller ligga på mattor och madrasser. Stommen i huset är brunsvart, och detaljerna är korallröda.

Längs paviljongens ena långsida ligger en grusplan med större stenar omgivna av prydnadsgräs i olika höjd och färg placerade i hörnorna. Graniten är omsorgsfullt utvald för att ha rätt grå nyans och symboliserar vatten med krattade vattenringar och stilla vågor. På kortsidan finns bambu, krypen och andra låga barrväxter i ett stenparti som för tankarna till Kina och Japan.

– Färgskalan bidrar till lugnet i trädgården, säger Ulf. Jag håller mig till brunsvart på snickerierna, grå sten och olika gröna växter. Blommande växter har jag bara i blå och lila nyanser men ofta klipper jag bort blommorna eftersom det är bladen jag vill åt.

Så här bygger du en paviljong för lugn och återhämtning – i din trädgård
Paviljongen är omgiven av vintergrön bambu. På andra sidan gruset skymtar växthuset. Foto: Magnus Selander

Så här byggdes paviljongen:

Paviljongen är 320×220 cm med ett tak som skjuter ut 25 cm på varje sida. Den är byggd i vanlig furu (ej tryckimpregnerad) för att kunna ­målas direkt. 

Hela byggnaden är konstruerad i kraftigt regelvirke för ett robust utseende och för bra hållbarhet. 

Golvet består av regelvirke, 45×170 mm, i hela längder (320 cm). 

Alla skruvar är nedsänkta och täckta med träplugg för en slätare yta och för att det ska vara enkelt att slipa ner och måla om.

Hörnstolparna har en kärna av tryckimpregnerad regel (95×95 mm) som har klätts med furupanel. Det ger en bärighet i mitten och möjlighet att bygga in elkabel för lampor. 

Golvet är målat med brunsvart täcklasyr. Det slipas ner och målas om vart fjärde år. 

Övrig konstruktion är målad i en något ljusare oljelasyr, som skyddar bra och gör att träet syns igenom. 

Insidan av taket är målad först med korallröd målarfärg och sedan med svart lasyr, för att få ett patinerat utseende. Detaljerna är målade med en korallröd blank utomhusfärg.

På taket ligger svart takshingel för lite extra glimmer. 

Här kan du läsa mer om hela trädgården

Scroll to Top