1411268.jpg

Artiklar

Så här skapar du en bit av Mexico – i Sverige

Bara ett kliv från den skånska åkern frodas en bit Mexiko. I Katslösa har Joakim och Leigh Ipsen skapat en varm oas – med exotiska växter, terrakottamurar och mängder av chili. Av Besse Lundqvist Foto: Anna Jeppsson

• 11 maj, 2017

Det är en nästan overklig upplevelse att stiga in i trädgården bakom det lilla huset i Katslösa, någon mil väster om Ystad. Exotiska växter, svala klinkergolv och porlande vatten omsluts av terrakottafärgade murar med klarblå inslag och man känner sig förflyttad till Mexiko.

Kärleken till både landet och chili väcktes när Joakim och Leigh under ett antal år bodde i Kanada:

– Under den tiden reste vi gärna på semester till Mexiko och blev helt betagna i människorna, naturen och maten – ja, allt! Så när vi kom hit till Katslösa var det Mexiko som stod för inspirationen när vi anlade vår trädgård, berättar Joakim.

Den lilla innergården är navet i Leigh och Joakim Ipsens verksamhet Little Gardens, som även innehåller odlingar på friland och i växthus. Med lika delar lust och envishet har paret under sex års tid provat sig fram och lärt av sina misstag.

– Vi har alltid olika projekt på gång och provar att odla än det ena, än det andra, säger Joakim. Ibland funkar det och ibland inte, men vi lär oss nya saker längs vägen!

Ett exempel är den lilla skuggiga dammen, som skulle bli som en strand. Den vackra och väldigt dyra akvariesanden blev snart ett favorittillhåll för alger, 

– Det var bara att byta sanden mot sten, berättar Joakim, som liksom Leigh har filosofin att alla idéer måste testas innan de ratas.

Innanför den terrakottafärgade trädgårdsmuren odlas allt från sparris och vitlök till olika sorters pilträd och tropiska trädgårdsväxter. Här växer kanna, yuccapalmer och tjockhudad agave. I växthuset, utanför muren, odlas mellan trettio och femtio sorters chili. Det innebär att det inte går en dag utan att familjen, som även består av nioårige sonen Koen, äter chili på ett eller annat sätt.

Chilifrukterna förädlas

Chiliodlingen är Little Gardens huvudnummer. Varje liten chilifrukt tas om hand och förädlas, bästsäljare är ett läckert rosa och med chili smaksatt himalayasalt. Hemligheten är att först röka chilin, vilket självklart görs på gården, och sedan tillsätta en komplementsmak som lime, torkad tomat eller vitlök.

– Rätt använd är chili rent magisk, den kan lyfta och förstärka andra smaker. Få andra råvaror kan användas till så mycket, chili passar ju inte bara i maten utan är minst lika perfekt i desserter, bakverk och godis, säger Joakim.

– Ett bra exempel är mörk choklad. Smaksatt med chili blir chokladsmaken fylligare och dröjer kvar längre. 

Odlingssäsongen för chili sträcker sig över större delen av året. Somliga sorter frösås redan i januari. Då har familjen odlingskrukor stående på husets alla fönsterbrädor och sedan är det fullt upp till långt in på hösten. 

Förutom alla odlingar kräver dessutom den fantastiska visningsträdgården sin tid, och därtill ska alla besökare och kunder tas om hand. 

Och det är många. Den som en gång har varit i Katslösas exotiska trädgård vill gärna komma tillbaka: Till den varma chilihettan. Till de terrakottafärgade murarna. Till den mexikanska magin, kärleksfullt inbäddad
i Skånes mjuka landskap. 

Joakims och Leighs bästa tips för att lyckas med chili:

Chili är självpollinerande, så en planta av varje sort räcker för att få frukt.

Ju större kruka, desto större blir plantan.

Generös vattning ger frukterna mildare smak.

Plocka frukterna när de mognar, så kommer nya blommor och fler frukter.

Chili kan bevaras i kruka över vintern. Klipp ner två tredjedelar i december och håll plantan nerklippt till mars. Låt stå ljust i rumstemperatur.

Håll koll på bladlöss, de kommer oft-are när chili står inomhus eller i växthus. Duscha plantan eller spreja med en blandning av vatten, såpa och matolja. Låt verka ett par timmar, duscha av.

Växterna som ger tropisk känsla

Agave Agave americana.

Aloe Aloe vera.

Blåregn Wisteria sinensis.

Fingerrodgersia Rodgersia pinnata.

Gladiolus Gladiolus.

Jättegunnera Gunnera manicata.

Kalla Araceae.

Kanna Canna x generalis.

Klematis Clematis.

Mexikanskt fjädergräs Nassella
tenuissima
.

Montbretia Crocosmia.

Palettblad Solenostemon scutellarioides.

Pil Salix.

Taklök Sempervivum tectorum.

Taro Colocasia.

Tuvrör Calamagrostis acutiflora ’Karl
Foerster’.

Väderkvarnspalm Trachycarpus fortunei Yuccapalm Yucca elephantipes.

Exotiska alternativ i norr

Vissa av växterna som frodas i Joakims och Leighs trädgård klarar sig inte i Sveriges norra delar. Här är förslag på alternativ.

Blomsterfunkia Hosta fortunei ’Gold Standard’ i stället för taro.

Daglilja Hemerocallis ’Arctic Snow’ i stället för kalla.

Jättevallmo Papaver Orientale-Gr ’Beauty of Livermere’ i stället för montbretia.

Palmstarr Carex muskingumensis i stället för mexikanskt fjädergräs.

Plymspirea Aruncus dioicus i stället för fingerrodgersia.

Rabarber Rheum rhabarbarum ’Victoria’ i stället för jättegunnera.

Rödbladig alunrot Heuchera villosa ’Palace Purple’ i stället för palettblad.

Så här skapar du en bit av Mexico – i Sverige
Vad vore en Mexiko-inspirerad loggia utan en chimenea, den traditionella kaminen, och chili? På bordet limegrön ’Super Chili’ och mörk ’Peruvian Purple’. I blå kruka på golvet samsas ’Purple Princess’ och ’Masquerade’, i lilla krukan ’Prairie Fire’ och i terrakottakrukorna ’Twilight’ och ’Blue Christmas’.
Så här skapar du en bit av Mexico – i Sverige
Stencirklar fyllda med taklök kräver minimal skötsel. Överallt i trädgården finns taro med sina hjärtformade blad, en subtropisk växt som vinterförvaras som dahlia. För att skapa en illusion av havet målades en del av muren klarblå.
Så här skapar du en bit av Mexico – i Sverige
Utanför muren till den lilla trädgården i Katslösa är det himmel utan slut, nyskördade fält och sensommarblekt solsken. Här odlas den ståtliga gladiolusen, som Leigh plockar varje dag i slutet av sommaren.
Så här skapar du en bit av Mexico – i Sverige
Vackra valv och svalt klinkergolv löper längsmed huset. Här, liksom ute på muren, förstärks den mexikanska känslan med klarblå inslag.
Så här skapar du en bit av Mexico – i Sverige
Mexiko i Skåne! I förgrunden skirt mexikanskt fjädergräs. Björken utanför muren utgör en fin kontrast till det exotiska.
Så här skapar du en bit av Mexico – i Sverige
Urskånsk pil står som en självklar kontrast i Joakims och Leighs exotiska trädgård, här tillsammans med tuvrör. De smidiga kvistarna kan flätas samman till ett träd.
Så här skapar du en bit av Mexico – i Sverige
Gula och superheta ’Prairie Fire’.
Så här skapar du en bit av Mexico – i Sverige
Chilin ’Acapulco Orange’ med sina toppiga flerfärgade frukter.
Så här skapar du en bit av Mexico – i Sverige
Vackra ’Numex Twilight’ är från amerikanska New Mexico.
Scroll to Top