1409357.jpg

Trädgård

I den här lekstugan ligger sommarens sötaste kafé

Lekstugan är arvegods, staketet byggt av spillvirke och inredningen består av loppisfynd. Det lilla kaféet är en uppvisning i smart återbruk – och en riktig dröm för leksugna barn! Text och foto: Camilla Isaksson

• 4 maj, 2017

Systrarna Kerstin och Märta, 6 och 4 år, lever varje barns dröm. I familjens trädgård på Alnön, utanför Sundsvall, har de en egen lekstuga – med inbyggt kafé!

– Barnen fick lekstugan av sin faster då hennes barn, alltså Kerstins och Märtas kusiner, blivit för stora och slutat leka i den, berättar mamma Elin.

Eftersom lekstugan bara är 180×130 centimeter stor invändigt kändes den trång att sitta och fika i. Tanken väcktes att i stället skapa ett litet kafé med plats för bord och stolar utanför. Pappa Tobias skred till verket och byggde ett stort trädäck, 4×5 meter, som lekstugan placerades på. Staketet byggde han av stumparna som blivit över då de byggt staket runt tomten.

Sedan var det Elins tur. Hon är en kreativ själ som ville skapa ett riktigt lekparadis till döttrarna. Eftersom paret samtidigt renoverade sitt boningshus, passade hon också på att använda sig av en del överblivna material därifrån. Färg som blivit över efter att de målat golven i barnrum och kök användes för att skapa ett schackrutigt golv i lekstugan. På väggarna sattes restbitar av panel, och kaklet fick hon av vänner som precis renoverat sitt badrum och fått plattor över.

Inred med återbruk

– Vi inreder gärna med återbruk och loppisfynd i vårt bostadshus och i lekstugan gäller samma sak förstås. Den dekorativa kanten på fläktkåpan är till exempel en gammal kornisch som jag hittade på en loppis, och mattan är en vävd bordsduk.

Elin tycker om att snickra också och har själv byggt den dekorativa soffan som pryder stugan. Det utsirade bakstycket har Elins mormors gamla kökssoffa som förlaga och är målad i samma grå nyans som golvet. Även den solrosgula tallrikshyllan är Elins verk.

På trädäcket finns, förutom fikaplatser, en mysig hörna med kuddar och fåtöljer. På sidan av stugan har Elin och Tobias byggt en diskbänk av lastpallar. Här finns till och med rinnande vatten, via en trädgårdsslang som förser kranen med vatten.

– Vi är så nöjda allihop, säger Elin. Hela trädgården blev trevligare! Numera hålls barnkalasen gärna vid kaféet, där barnen serverar sina kompisar glass genom luckan. 

I den här lekstugan ligger sommarens sötaste kafé
På det stora trä­däcket, med lekstuga och kafé, har systrarna Kerstin och Märta fått ett alldeles eget lekparadis i trädgården.
I den här lekstugan ligger sommarens sötaste kafé
Lillasyster Märta tar en fikapaus.
I den här lekstugan ligger sommarens sötaste kafé
Blomlådor från Ikea. Emaljskylten har Elin beställt från husskylten.se
I den här lekstugan ligger sommarens sötaste kafé
Lekstugan är lekvänlig och känns rymligare än den är. Elin har byggt både soffgaveln och den gula tallrikshyllan. Pläden har Elins mormor virkat. Kaklet fick familjen av vänner. Spiskåpan är byggd av Elin och Tobias, och listerna är gjorda av en gammal kornisch. Spisen, som kommer från Brio, följde med lekstugan när familjen fick den.
I den här lekstugan ligger sommarens sötaste kafé
Gaveln har Elin byggt själv, med mormors gamla kökssoffa som förlaga. Golv och gavel går i samma grå färg som blev över från renoveringen i boningshuset.
I den här lekstugan ligger sommarens sötaste kafé
Ett loppisfyndat hörnskåp målades i färgen ”Solrosgul” från Beckers och blev ett färgglatt skafferi
I den här lekstugan ligger sommarens sötaste kafé
Vid sidan om kaféet finns diskavdelningen. Elin och Tobias har byggt den av pallkragar, och en emaljerad skål fungerar som diskho. En trädgårdsslang kopplad till kranen ger tillgång till vatten.
Scroll to Top