Foto: Nooks

Artiklar

Nya tjänsten ska hjälpa dig räkna ut slutpriset – innan budgivningen

Du som är bostadsspekulant känner säkert väl till fenomenet med lockpriser. Tjänsten Slutprisgeneratorn ska se till att du slipper gå på visningar för bostäder du ändå aldrig kommer att ha råd med.

• 3 maj, 2017

Stockholms bostadsmarknad är en ständig källa till stress, förvirring och upprörda samtal vid kaffeautomaten. Inte nog med att det ofta är orimligt höga priser redan från början, dessutom kommer priset från annonsen troligen stiga med flera hundra tusen kronor innan objektet i fråga är sålt. 

Problemet med lockpriser är något som mäklarbranschen försökt lösa i flera år, skriver Svenska Dagbladet. I dagarna överlämnade Konsumentverket en lista med förslag på åtgärder inom fastighetsmäklarområdet till finansmarknadsminister Per Bolund (MP). Ett av förslagen är att annonser ska visa mäklarens bedömning av bostadens marknadsvärde, i stället för utgångspris.

– Vi behöver komma bort från lockpriser. Det får konsumenter att gå på visningar som de inte har en chans att vinna, sade Konsumentombudsmannen (KO) Cecilia Tisell i samband med överlämnandet av rapporten, enligt SVD.

Bostadssajten Nooks har sedan tidigare profilerat sig på att komma bort från Stockholms stressiga bostadsmarknad, genom att låta säljarna ange redan i annonsen vilket pris de är villiga att sälja till. Nu lanserar de nya tjänsten Slutprisgeneratorn, som ska kunna hjälpa lägenhetsspekulanter att avgöra en bostads slutpris. 

Slutprisgeneratorn bygger på historisk data insamlad från 116 mäklare i Stockholmsområdet under de senaste 18 månaderna och tar hänsyn till område och kvadratmeter, liksom just den mäklarens historiska relation mellan utgångspris och slutpris. 

– Med ett bostadsköp står du inför ditt livs största affär och du vet inte ens hur du ska räkna givet utgångspriserna. Många går på visningar de aldrig skulle gått på om de visste vad slutpriset faktiskt blev. Vi gjorde därför en ordentlig analys som visade att det många gånger var stora skillnader mäklare emellan och byggde vår tjänst utifrån just det, säger Isabella Arningsmark, VD för Nooks.

Tjänsten visar alltså att föhållandet mellan utgångspris och slutpris, den procentuella ökningen, skiljer sig mycket från mäklare till mäklare.

Scroll to Top