Matgrupp ”Djurö”, i teak, prisexempel 6 fåtöljer och bord, 200 x 85 cm, 37 590 kr, Skargaarden.

Trädgård

Ta hand om dina utemöbler – så här gör du

Sol, vind och vatten går hårt åt utemöblerna och gör att materialen i dem åldras. Lite omtanke, rengöring och underhåll förlänger livet på dem.

• 28 april, 2017

Billiga trämöbler och utemöbler i så kallade underhållsfria material har i dag blivit något av en förbrukningsvara. Men det som är värt att tänka på är att alla utemöbler, oavsett material, håller längre om de tvättas med ett milt rengöringsmedel några gånger per säsong. Den som försummat rengöringen kan behöva rädda möbeln med mögeltvätt. Påväxt av mögel och alger gör annars att materialet i stolar, soffor och bord bryts ner. Särskilt viktigt är det att göra rent möblerna när de ställs undan inför vintern. 

Ta hand om dina utemöbler – så här gör du
Foto Skagerak.

Väder, vind och luftföroreningar sliter på alla utemöbler. Det bästa skyddet är därför att ställa in dem under tak eller lägga ett möbelskydd över dem. Under bar himmel förkortas deras livslängd. När säsongen är över ska utemöblerna förvaras där det är torrt, ventilerat och svalt. 

Olika material – olika underhåll

Oljade ytor

Allt trä behöver olja för att stå emot vatten, vissa sorter mer än andra. Träet ska först tvättas, torka och sedan slipas vid behov. Välj sedan olja efter träslag. 

Ta hand om dina utemöbler – så här gör du
Foto Skargaarden.

Trären furu och ek behöver oljas med lin- eller träolja, minst tre till fyra gånger första sommaren och sedan en gång per år. Träet ska mättas så att det inte kan dra åt sig fukt.

Oljad teak behåller färgen. Silvergrå blir den om man bara tvättar med såpa och vatten. När vattnet inte längre pärlar sig på ytan behöver den oljas igen – det gäller även akacia och så kallat hårdträ. 

De få minuter det tar att olja in träet varje år kan bli flera säsonger längre livslängd för trädgårdsmöbeln.

Ta hand om dina utemöbler – så här gör du
Foto Skagerak.

Målade ytor

Målade möbler ska tvättas, skrapas, slipas och målas om. Trärena ytor bör oljas in innan de målas. Använd alltid samma sorts färg.

Laserade ytor

Torrsprickor målas över med olja eller lasyr. Inför vintern är det bra att lasera om möblerna.

Ta hand om dina utemöbler – så här gör du
Foto Skargaarden.

Lackade ytor

Kräver bara tvätt de första åren. Slipa och bättringsmåla när lacken börjar brytas ner. 

Rotting

Ska helst stå inomhus. En inoljning kan ibland behövas för att träet inte ska spricka. 

Ta hand om dina utemöbler – så här gör du

Stål

Om färgen inte är helt tät rostar stålunderreden som är lackade. Lös färg och rost ska skrapas bort. Måla sedan med lämplig färg. 

Gjutjärn

Kan stå ute året runt. Rost borstas bort med stålborste. Måla först med rostskyddsfärg, sedan med metallfärg i önskad kulör.

Aluminium

Tvätta med mjuk trasa och mild tvållösning. Behöver vinterförvaras inomhus.

Ta hand om dina utemöbler – så här gör du

Betong

Tåligt material som håller ännu bättre om det görs rent med stensåpa och oljas in med klinker- eller stenolja. 

Plast

Plastmaterial går inte att underhålla på annat sätt än att tvätta. Plaster finns i många olika kvaliteter och därmed med olika livslängd. Ytan blir tåligare om den vaxas med bilvax.

Konstrotting

Är gjord av plast och går inte att underhålla på annat sätt än att tvätta. Eftersom smuts och solljus påskyndar åldrings-processen lönar det sig att skugga och tvätta möblerna (högtryckstvätta inte). Materialet blir skört av kyla.

Scroll to Top