1407412.jpg

Artiklar

Här är svenska återbruksgallerian som gör succé på nätet

Retuna är Sveriges, och kanske världens, första galleria med fokus på återbruk. Här shoppar du verkligen klimatsmart.

• 26 april, 2017

Har du hört talas om Retuna? Inte? Det var du nog inte ensam om, fram tills nyligen. Inte ens alla Eskilstunabor vet vad Retuna är, enligt centrumledare Anna Bergström, och då ligger ändå gallerian i just Eskilstuna. 

De senaste veckorna har nyheten om återbruksgallerian Retuna spridit sig som en löpeld i sociala medier. Hemligheten bakom detta är riktigt smart marknadsföring, som bestod av att kommunstrategen Lars Wiklund tipsade en brittisk bloggare.

— Det var en intressant grej om ett remakery nånstans i Storbritannien. Så jag kontaktade bloggaren och försåg honom med material. En timme senare hade han skrivit ett jättebra inlägg om Retuna, berättar Lars Wiklund för Ekuriren. 

Flera andra bloggare och sajter har hakat på med egna stories om vad som sägs vara världens första galleria för återvunna varor. 

Här är svenska återbruksgallerian som gör succé på nätet
I gallerian får uppiffade möbler ett nytt hem. Foto: Retuna
Här är svenska återbruksgallerian som gör succé på nätet
Ta en fika i Café Returama. Foto: Retuna
Så här fungerar det:

Du som vill ge dina gamla prylar ett nytt hem lämnar in dem på gallerians inlämningsdepå Returen, där personalen gör en första gallring.

Därefter fördelas sakerna ut till de olika butikerna i gallerian där de repareras och fixas till innan de säljs vidare.

Det som inte går att sälja lämnas till återvinning på ReTuna Återvinningscentral.

I Retuna finns tio olika butiker där du kan hitta allt från möbler till teknikprylar – återbrukat, så klart!

”Vår tanke är att man som kund kommer hit och lämnar av exempelvis några möbler och kläder som man tröttnat på eller inte har användning för längre. Sedan går man ett varv i gallerian. Kanske hittar en ny jacka och en ny ram som kommer att göra fotografiet på farfar unikt och extra fint. Sedan äter man ekologisk lunch i vår restaurang för att samla kraft att gå ett varv till och hitta nya blommor till trädgården och en ny lampa till vardagsrummet. När man åker härifrån ska man känna att man gjort något gott för miljön och att man shoppat klimatsmart”, skriver centrumledare Anna Bergström på gallerians hemsida.

Det smarta konceptet har fått återbruksentusiaster att klippa ihop filmer om gallerian, som redan fått tusentals likes och delningar på Facebook. 

Här ser du en av dem:

Swedish mall upcycles

This Swedish mall only sells upcycled goods.

Posted by Mic on Thursday, April 6, 2017

Scroll to Top