1407142.jpg

Trädgård

Odla på balkongen – massor av inspiration

Har man en balkong ska man odla på den. Det är fotografen Peter Carlssons filosofi och han lever som han lär. På hans balkong utanför köket växer allt möjligt och omöjligt. Och allt ska vara ätbart! Foto: Peter Carlsson

• 25 april, 2017

Hans 10 kvadratmeter stora balkong mitt i Simrishamn ser närmast ut som en djungel. Här skjuter tomatplantorna i höjden, salladen växer så det knakar, här står krukor med vinbär, jordgubbar, rabarber, lök och kamomill. I amplar hänger olika sorters bönor, och till och med kräsna växter som citron och fikus ser ut att trivas under balkongens blå parasoll. 

På frågan hur han lyckas hålla liv i denna mångfald svarar han undvikande.

– Tja, jag vattnar rätt mycket. Och det är klart att det dippar ibland. Men i värsta fall får man åka till en plantskola och ersätta det som gått förlorat. Det går också att kommendera tonårsbarn att vattna då och då!

Som fotograf har Peter Carlsson sett och fotograferat många vackra trädgårdar, och kanske är det delvis där-ifrån lusten att odla vuxit fram. 

– Men när jag började blev jag förvånad över att det var rätt enkelt! Bara genom att köpa några salladsplantor och kanske komplettera med några pelargoner så har du ju en grön balkong att sitta och dricka kaffe på. Det är väldigt lite jobb för den lyxen, säger Peter.

Växter som reseminnen

Många kring honom har blivit lite förvånade över det stora odlarintresset.  

– Min dotter räknade till 60 stycken krukor med pelargoner häromåret. Det är väl lite tantvarning på det. Men det är ju så enkelt att få dem att blomma! 

Han menar också att sticklingar från olika ställen får en speciell betydelse.  

– De hjälper en att komma ihåg resor och människor. På en pilgrimsvandring i Spanien tog jag med mig tagetesfrön som nu blommar och påminner om den resan.  

Han har delat in sin balkong i tre olika delar. Mellan alla krukor står en arbetsbänk där man kan plantera om, eller skära upp nyskördade grönsaker. Bredvid står grillen, och intill balkongräcket finns ett runt bord under parasoll som fungerar som matplats. 

– Det är kul att sitta så att man kan nypa åt sig timjan och rosmarin ur balkonglådorna när man behöver. 

En av Peters favoriter är kryddtagetes som väller över kanterna på en av de stora krukorna. De gula och orange blommorna blir också fin garnering på maten. 

Även tomaterna tycks trivas hos Peter. Här finns flera olika sorters plommontomater med stjälkar som bundits upp längs balkongens väggar, men även riktigt stora bifftomater. 

– Jag försöker hitta varenda ledig hörna, kanske får det plats en kruka till?  

Intresset för odling har växt med tiden och i dag har han möjlighet att odla även på friland. Men på något sätt ligger balkongodlingen honom närmast hjärtat.

– Det är som en trädgård i miniatyr. Det går att maximera på den lilla ytan, säger Peter. 

Peter tycker att alla som har en balkong också ska odla på den. Husfasaderna blir mycket mer levande med gröna balkonger, men framför allt är det en sådan lyx att kunna omge sig med grönska. 

– Det finns så många kala balkonger där det bara står en cykel och lite dricka på kylning. Tänk om alla fastighetsägare kunde dela ut ett parasoll, en balkonglåda och en vattenkanna till alla! Det blir mycket roligare för dem som går förbi. Men framför allt för dem som kan slå sig ner bland sina pelargoner och ta en kopp kaffe. 

Peters enkla balkongtips

1. Testa! Ofta är det lättare än du tror att få det att växa i stora krukor.

2. Var beredd på att vattna mycket! 

3. Blanda blommor, kryddor och grönsaker. Allt ätbart är vackert att se på. 

4. Gör det enkelt för dig. Köp färdiga salladsplantor och samplantera dem i en större kruka med de högsta sorterna, t ex rucola, i mitten.

5. Tänk på fördelarna med balkongodling. Du slipper sniglar och rådjur!

Odla på balkongen – massor av inspiration
Fotografen Peter Carlsson har fångats av odlandet och numera trängs krukorna med tomater, kryddtagetes, pelargoner och bönor på hans balkong. I förgrunden växer till och med citron och fikon.
Odla på balkongen – massor av inspiration
Kryddtagetes är en av Peters favoriter. Den är vacker, lätt att odla och smakar gott.
Odla på balkongen – massor av inspiration
Oregano är bra att ha till hands nära grillen.
Odla på balkongen – massor av inspiration
Arbetsbänken står bredvid grillen och det är nära till kryddorna i balkonglådorna.
Odla på balkongen – massor av inspiration
Peter odlar även romersk kamomill som är perenn om den odlas i rabatt. ”Det blir gott te av blommorna.”
Odla på balkongen – massor av inspiration
Röda vinbär växer i en djup kruka på balkongen.
Odla på balkongen – massor av inspiration
Peter har 60 krukor med flera olika sorters pelargoner, några av dem i balkonglådorna vid matplatsen. Citronplantan har fått flytta ut till sommaren.
Odla på balkongen – massor av inspiration
På arbetsbänken står en hink med rabarber. I lådorna under förvarar Peter grönsaker, örter och annat som behövs i matlagningen.
Odla på balkongen – massor av inspiration
Peter gillar att dekorera de rostade rotfrukterna med kryddtagetes.
Odla på balkongen – massor av inspiration
Den gula löken får växa i en stor hink.
Odla på balkongen – massor av inspiration
Rosmarin är dekorativ i balkonglådan.
Odla på balkongen – massor av inspiration
Bondbönorna frodas.
Scroll to Top