1407176.jpg

Trädgård

Här är Sveriges härligaste växthus

Förra våren utlyste Hus & Hem Trädgård tävlingen "Sveriges härligaste växthus" och vi är överväldigade av responsen! I hård konkurrens har juryn utsett vinnaren av ett presentkort på 10 000 kronor på Willab Garden – Elisabett Michanek och hennes växthus i Västbjörka i Dalarna. Grattis! Foto: Maria Hansson

• 25 april, 2017

Varje ruta är unik i Elisabett Michaneks växthus på gården Nykvarn i Västbjörka i Dalarna, men så har det också varit en resa att få det till stånd – bildligt och bokstavligt. Under de tio år som Elisabett åkte runt som konsult i Mellansverige stannade hon till på alla de loppisar och antikaffärer hon åkte förbi.  

– Jag köpte de vackra fönster jag hittade och drömde om ett nytt växthus. Vännerna engagerade sig också i mitt samlande och det hände att de också kom med något gammalt udda fönster, berättar Elisabett. 

– Det allra sista fönstret jag fick tag i var på ett glasmästeri där fönstren stod lutade mot olika träd i skogen. Jag blev visad till en tall en bit bort med orden ”där kan du nog hitta något”. Och det gjorde jag, ett spegelfönster som blev dörr.

Ett 30-tal gamla fönster

Men utan den händige maken Mats Persson hade det inte blivit något. För åtta år sedan fick han äntligen tid att uppfylla Elisabetts dröm. Startskottet var hans lite dåliga samvete för all tid han lagt på sina veteranbilar och klassisk racing den gångna sommaren. Nu tog han sig an det 30-tal olika fönster som pusslades ihop och fick bestämma storleken på växthuset. Det fanns ingen ritning.

– Jag berättade och visade hur jag ville ha det. När det gäller taket stod jag och måttade med armarna för att visa hur spetsigt det skulle vara, berättar Elisabett.

Det speciella utseendet gör att växthuset står pall för all den snö som faller i Dalarna. Tegelpannor förstärker taknocken, och takvinkeln gör att snön rasar av. 

– Det finns de som har kallat växthuset ”den nya kyrkan i Nykvarn”, säger Elisabett med ett skratt. 

Här är Sveriges härligaste växthus

Och visst är det lika vackert som en kyrka, med sin lilla tambur och fönstren med snickarglädje. Och inne i växthuset är det upplagt för många magiska stunder för trädgårdsälskaren Elisabett. Varje år i mars sätter hon upp ett tält av isolerande bubbelplast inne i växthuset och lägger obrunnen hästgödsel underst i bäddarna, som ger värme till sådderna. Sallad och rädisor sår hon i omgångar. I springorna i markteglet kan Elisabett plocka mängder med frösådd rucola. Luktärter, zinnia, gossen i det gröna, lobelia och heliotrop är ett måste.

– Men den verkliga favoriten är ändå reseda, säger Elisabett. Den ser inte så mycket ut för världen, men åh, vad den doftar!

Utanför växthuset pickar en flock höns och i hagen bredvid går ett par Linderödsgrisar och bökar. Deras uppgift är att vara jordfräsar.

– Jag vill utöka odlingarna, berättar Elisabett. Men hagen är stor och full av ogräs, så grisarna behöver nog en sommar till för att slutföra sin uppgift.

Men trädgårdslivet är inte bara arbete. Elisabett älskar att koppla av i sitt växthus och dukar ofta till middag med loppisfyndat porslin och blänkande glas. 

– Det är underbart att sitta där under svala och regniga kvällar, säger hon. Då tänder vi i kaminen och det ser nästan trolskt ut med ljuset som blänker i de olikfärgade fönsterglasen.

Här är Sveriges härligaste växthus
Grattis, Elisabett Michanek, till vinsten ”Sveriges härligaste växthus” i Hus & Hems och Willab Gardens tävlng.
Här är Sveriges härligaste växthus
Många härliga stunder tillbringas med frösådder vid planteringsbordet.
Här är Sveriges härligaste växthus
Redskapen med patina är mest till lyst, det finns mer ändamålsenliga för det planteringsarbete Elisabett tycker så mycket om.
Här är Sveriges härligaste växthus
Trädet utanför växthuset är en fläder som flyttades från villatomten i Älvsjö, där Elisabett i många år hade försökt utrota den. I odlingsbäddarna bland annat morötter och rabarber.
Här är Sveriges härligaste växthus
Pelargonerna trivs i sina terrakottakrukor, favoriten är en rosa rosen-pelargon med lite häng. På vintern övervintras de i hönshuset.
Här är Sveriges härligaste växthus
Vackra kannor på rad, med vatten som tempereras så att växterna ska må bra.
Här är Sveriges härligaste växthus
Hedemorahönan Kerstin och de andra i flocken är beresta. Varje vår och höst transporteras de i flyttkartonger från vinterbostaden i Älvsjö till sommarhönshuset i Västbjörka.
Här är Sveriges härligaste växthus
Odlingsbäddarna är liksom golvet i marktegel. Här odlar Elisabett både sommarblommor och grönsaker.
Här är Sveriges härligaste växthus
Växthuset i Västbjörka är byggt av fönster som inhandlades på loppis under tio års tid, när Elisabett Michanek åkte runt i Mellansverige i jobbet.
Här är Sveriges härligaste växthus
Elisabett dukar ofta till middag med loppisfyndat porslin och glas i sitt växthus.
Här är Sveriges härligaste växthus
Fågelholkarna sattes upp som en rolig dekoration, så Elisabett blev glatt överraskad när en liten gråbeige fågel en dag hade satt bo. Tegelpannorna och den skarpa vinkeln gör att taket skonas vid stora snömängder.
Här är Sveriges härligaste växthus
Linderödsgrisen Anders och brorsan Lennart anlitades som rotvältar förra sommaren i en hage som planeras att bli grönsaksland.
Här är Sveriges härligaste växthus
Solen letar sig in genom det blyinfattade fönstret och det är upplagt för en magisk stund. På blomstertornet slingrar en bondböna.
Här är Sveriges härligaste växthus
Boningshuset på gården Nykvarn i Västbjörka i Dalarna byggdes 1912. Familjen Michanek-Persson köpte det på 80-talet och har haft det som sin sommarbostad sedan dess. I grönsakslandet odlas bland annat grönkål, som drivs i växthuset före utplanteringen.
Scroll to Top