Gellas funkisbastu, 15 kvm, Baseco

Artiklar

Så blir du med bastustuga – det är enklare än du tror

En egen bastustuga på tomten är ingen ouppnåelig dröm. De enklaste modellerna monterar man själv. Den enda proffshjälp som behövs är eventuellt en elektriker och en sotare.

• 21 april, 2017

Färdig modell eller lösvirke?

Är man van att snickra går det utmärkt att bygga en bastustuga av lösvirke. Det är däremot både enklare och ibland billigare att köpa en färdig byggsats, hos närmsta bastubutik, byggmarknad eller webbutik. Byggsatserna levereras med tydliga monteringsanvisningar, men det finns även nyckelfärdiga bastustugor som lyfts ner monterade och klara på tomten.

Värm med ved eller el

Tumregeln för val av bastuaggregat är att det behövs 1 kW per 1,3 kubikmeter rumsvolym. Många återförsäljare har beräkningsmodeller som gör det enklare att räkna ut hur stort aggregat som behövs till den bastumodell som valts.

En vedeldad bastuugn är vanligast i fristående bastustugor, men det går även bra att välja ett elaggregat. Fördelen med veduppvärmning är att den inte kräver någon elinstallation. Nackdelen är kanske röken från skorstenen, som eventuellt kan störa grannarna. Elaggregatet kräver installation av en behörig elektriker och det kan vara klokt att tänka på att varje meter nedgrävd kabel gör bygget dyrare. 

Räkna med markarbete

En bastustuga måste alltid stå plant och stadigt på en grund av exempelvis plintar. Ibland behöver marken även dräneras inför byggnationen. Om stugan ska ha el och vatten måste detta förberedas i ett tidigt skede. 

Från budget till lyx

De billigaste bastumodellerna, utan extra utrymme som veranda och relax, kostar drygt 20 000 kronor. För större och mer avancerade stugor kan priset närma sig 100 000 kronor. Kontrollera alltid vilken utrustning som ingår i priset! Det skiljer sig betydligt mellan olika leverantörer. 

Ju större bastun är, desto högre är priset på stugan. Men även glaspartier, belysning och aggregatets storlek påverkar kostnaden. Med vedeldad bastuugn stiger kostnaden på grund av skorsten och tillbehör.

Glöm inte bygganmälan

En bastu som är max 25 kvadratmeter stor behöver i allmänhet inget bygglov, om den uppförs som en komplementbyggnad till ett bostadshus. Däremot måste man göra en anmälan till byggnadsnämnden och invänta ett startbesked. Även små, fristående bastustugor måste anmälas, om de ska ha avlopp, vattenförsörjning eller skorsten. 

Strandskyddsreglerna reglerar hur nära en strand eller ett vattendrag man får bygga. Kontakta byggnadsnämnden för att få veta vad som gäller i din kommun. 

Hjälp att installera

Väljer du ett vedeldat aggregat behövs en skorsten. Den ska installeras eller besiktigas av en skorstensfejare. Ett elaggregat och belysning får bara installeras av behörig elektriker. 

Fyra fina modeller

Så blir du med bastustuga – det är enklare än du tror
Bastustuga Lilly med vedeldat eller elektriskt bastuaggregat, Luxway.
Så blir du med bastustuga – det är enklare än du tror
”Ville” är 4 kvm stor och virkestjockleken är 70 mm, Polhus.
Så blir du med bastustuga – det är enklare än du tror
Modern cylinderformad bastu 330 cm Bastu diameter 205/230 cm, Polhus.
Så blir du med bastustuga – det är enklare än du tror
Bastustuga 8 DL, 8 m2. Sorselestugan.
Så blir du med bastustuga – det är enklare än du tror

Säkerheten främst

Med den stora spa- och må bra-kulturen har intresset för bastubad ökat. 
– Absolut viktigast när man köper bastu är att tänka på brandsäkerheten, säger Nils Vagerstam, vd på Bastubutiken. 

Att det i dag finns färdiga bastupaket, med monteringsbara stugor och alla tillbehör som behövs, är en bidragande orsak till att allt fler bygger en bastustuga på tomten. Det har blivit möjligt och enkelt att fixa själv. I 97 procent av bastustugorna installeras en vedeldad bastuugn. Men även om den händige kan både bygga och installera ugn och skorsten, finns det fallgropar.

Vilket är ditt bästa råd?

– Man måste försäkra sig om att leverantören vet vad den pratar om och att monteringsanvisningarna för ugnen och skorstenen är korrekta. Det finns många enkla lösningar på marknaden i dag som inte uppfyller kraven på brandsäkerhet. Risken, om anvisningarna är felaktiga, är att skorstensfejaren inte godkänner installationen utan kräver att den görs om.

Hur vet man vem som uppfyller kraven? 

– Alla bastuugnar och skorstenar ska vara CE-märkta. Leverantören bör kunna försäkra dig om att installationen godkänns om monteringsanvisningarna följs. 

Är vedeldat eller elaggregat bara en smaksak?

– Möjligheten att välja finns, men värmen i en vedeldad bastu är behagligare. Jag skulle säga att det är en livsstil – att elda på och fundera över livet. Så har man plats och möjlighet är vedeldad att föredra.
I ett tätbebyggt område, däremot, är ett elaggregat en bra lösning.

Tar det lång tid?

– För två normalhändiga personer tar det ungefär två dagar. Men man kan också beställa tunnorna färdigmonterade.

Vad är det lyxigaste en bastubyggare kan unna sig?

– Oj, det finns hur mycket som helst! Man kan exempelvis specialbeställa inredning. Men det är inte lyx som säljer. De flesta vill bara ha en helt vanlig modell.

Hur kan man hålla nere kostnaden?

– Det är storleken som avgör priset. Om man köper ett bastupaket, och väljer att montera själv, blir det
lite billigare än att köpa en färdig stuga. Har man inte tillgång till varmvatten kan man välja en ugn med inbyggd vattenvärmare. 

Vad talar för att investera i en bastustuga, tycker du?

– Bortsett från känslan av att ha en egen bastu på gården med den tillfredsställelse det ger, så ökar troligtvis även värdet på fastigheten.

Scroll to Top