1405056.jpg

Hemma hos

De byggde sitt drömhus – ostört läge med skogen som granne

Anna-Karin och Ola trivdes ute på landet men tröttnade på att behöva ta bilen så fort barnen ville träffa sina kompisar. Nu har de byggt sig ett nytt hus i Kungsbacka, lika nära skogen som gymmet och kompisarna. Av Johanna Flyckt Gashi Textbearbetning: Nina Sederholm Foto: Carina Olander

• 18 april, 2017

De bor alldeles intill skogsbrynet, kvällssolen har börjat värma så smått, och det är lugnt och tyst förutom att de första vårfåglarna har börjat sjunga. Det är svårt att tro att familjen Nilsson-Malm flyttade hit till Vallda Heberg i Kungsbacka för att ”komma närmare stan”.  

– Men vi bodde tidigare i ett hus på landet utanför Lindome, med fårhagen som granne, berättar Anna-Karin. 

Visst fanns det fördelar med lantlivet, men de tröttnade på att alltid behöva ta bilen överallt. 

– Det kändes för ensligt och det blev mycket körande till kompisar, lekplatser och aktiviteter. Vi ville kunna cykla eller gå och inte behöva sätta oss i bilen så fort vi skulle göra någonting.

– Så efter tio år kändes det skönt att säga hejdå till huset, säger Anna-Karin. 

Hon och Ola hade länge haft siktet inställt på Kungsbacka. Men det dröjde innan de hittade den rätta platsen. Och det rätta huset.  

– Drömmen var att få bygga nytt, men det var aldrig något vi trodde vi skulle kunna förverkliga. 

Två plan mer ekonomiskt

Anna-Karin och Ola hade kikat på hus i Vallda Heberg utanför Kungsbacka tidigare, och de hade tingat ett parhus när det släpptes till försäljning lite längre ner i området. 

– Fast vi drog oss ur i slutändan.  Vi ville inte gärna kompromissa med vår önskan om ett hus med kvällssol. 

Men så plötsligt föll pusselbitarna på plats. I ett nyetablerat område såldes sex tomter, obundna till hus-leverantör. Först till kvarn gällde.  

– Det var som om det stod vårt namn på tomten närmast skogsbrynet. Och vi fick den, längst upp på gatan med skogen som granne! Det kändes nästan overkligt. Jag kan fortfarande nypa mig i armen för att förstå att vi bor så här, säger Anna-Karin.  

Med tomtköpet kom också det stora projektet med ett husbygge. Anna-Karin och Ola valde ett hus från en etablerad hustillverkare och tänkte sig från början ett enplanshus. Men de insåg snabbt att det blev mycket dyrare att gjuta en så stor bottenplatta. Ett hus i två plan blir helt enkelt mer ekonomiskt. 

De tycker att nackdelen med att bygga själva var de långa ledtiderna hos kommunen, med bland annat bygglov. Å andra sidan vet alla som varit med om ett husbygge att man ställs inför viktiga val och beslut som måste tas mycket snabbt. 

– Men vi hade en bra dialog med byggarna och kände oss delaktiga hela vägen. Från påskrift av tomtköpet till det inflyttningsfärdiga huset tog det ett och ett halvt år.

Designar och bygger själva

Inför bygget hade Anna-Karin gjort moodboards, planerat tapeter och var alla möbler skulle stå. Till och med stilarna i de olika rummen var noga genomtänkta. 

– Men vi kunde inte ändra på planlösningen eller göra så många tillval som vi hade önskat med vårt huskoncept. Vi skulle gärna ha valt egen bänkskiva och blandare i kök och badrum. Sånt som gör det personligt. Jag vet att många kör slut på sig i den processen, men jag önskar så att vi hade haft den möjligheten, säger Anna-Karin. 

En annan utmaning var att deras gamla hus var större än det nya. Moderna hus med öppen planlösning har ju dessutom inte lika många väggar, det blir ont om ytor att ställa möblerna vid. Anna-Karin tycker också att förvaringsutrymmena i huset är snålt tilltagna, särskilt i hallen.

– Vi har ingenstans att göra av skor och väskor. Vi kommer från ett stort hus med källare och har fått rensa ut massor av grejer. 

Samtidigt har familjen haft möjlighet att renodla det de gillar i det nya mindre huset. Hon och Ola hittar ofta på egna lösningar och både designar och bygger egna möbler som gör hemmet personligt. Ett exempel är trädgrenarna från skogen som kommer till användning som gardinstänger eller lampfötter.

– Jag vill ha inredning med patina. Rostiga loppisfynd, industristil och återbruk balanserar känslan av nybyggt hus och Ikeaprylar, säger Anna-Karin. 

Men det bästa med det nya hemmet är läget, ostört med skogen som närmaste granne. 

– På altanen sitter vi och blickar ut över ängen och skogen, med kvällssol. Och ändå bor vi mitt i ett barnrikt område med gym, lekplatser och kompisar i grannhusen! 

De byggde sitt drömhus – ostört läge med skogen som granne
Det svartmålade trähuset i Kungsbacka är byggt i två plan men har en utskjutande del i ett plan med stora fönster mot trädgården. Runt tomten har familjen planterat 70 meter häck. Villan, 145 kvm stor, byggdes 2014. Hustillverkare, Movehome.
De byggde sitt drömhus – ostört läge med skogen som granne
Från köket kan man kliva rakt ut på altanen och matplatsen under pergolan. Anna-Karin och Ola ville ha mer förvaringsutrymme i köket och satte in en köksö som också blir en avskiljare mellan spis och matbord. Köksskåp, Vedum. Bänkskiva, Bauhaus. Hylla ”String”, Designtorget. Lampa, By Rydéns, Ellos. Burkar, loppisfynd. Bokstäver, etsy.com.
De byggde sitt drömhus – ostört läge med skogen som granne
Köksbordet har Anna-Karin och Ola byggt själva. Stolarna är ommålade loppisfynd. Snurrstol, grönt skåp och matta, Ikea. Gul stol, Blocket. Taklampor, Mary’s House. Gardinstången är en trädgren från skogen som målats vit.
De byggde sitt drömhus – ostört läge med skogen som granne
Det skulle kunna vara dyr design, men hyllan och lampan är hemsnickrade. Golvlampan är gjord av en trädstam med lampskärm från Ikea. Även brickbordet har Anna-Karin och Ola själva snickrat. Bricka, Patriks Prylar. Keramikfiguren har Anna-Karin gjort. Tavlan är ett loppisfynd. Handskulptur, Rum 21. Ljusstake, Patriks Prylar.
De byggde sitt drömhus – ostört läge med skogen som granne
Vardagsrummet ligger i den utskjutande delen av huset, byggd i ett plan. Mattan, en av Anna-Karins favoriter, är köpt på en basar i Istanbul. Soffbordet i betong har hon och Ola designat, svetsat och gjutit själva. Soffa, Annorlunda Möbler. Taklampa ”DIY- pendel”, Rum 21. Hylla, Ikea. Väggdekoration, etsy.com. Golvlampa, Patriks Prylar. Kuddar och filt, från House Doctor och Mary’s House. Lapptäcket är ett loppisfynd.
De byggde sitt drömhus – ostört läge med skogen som granne
På nedre våningen finns ett gästrum med arbetsplats. Bordet består av en målad träskiva med fastskruvade ben. Anslagstavlan är gjord av armeringsnät. Bordsben, rullvagn, papplådor och hylla, Ikea. Stol, loppisfynd. Matta och korgar, House Doctor. Skolplansch, Balders Hage. Lampa, Ellos.
De byggde sitt drömhus – ostört läge med skogen som granne
Utanför gästrummet är familjens favoritfoton och bilder fint inramade. Stol, Patriks Prylar. Överkast, Ellos. Svart taklampa, Lagerhaus.
De byggde sitt drömhus – ostört läge med skogen som granne
Den svartmålade pergolan, med bord och långbänk, har Anna-Karin och Ola designat och snickrat själva. Seglet har de sytt av markistyg. Stolar, Ikea. Hängmatta, Jula. Stolen vid köksingången är ett loppisfynd.
De byggde sitt drömhus – ostört läge med skogen som granne
Den övre hallen får en fond av den mörka tapeten i trappan. Mönstrad tapet ”Wonderland”, Borås­tapeter. Grå tapet, ”Angle Grey”, Ferm Living. Soffbord, Ikea. Taklampa, By Rydéns. Röd stol, loppisfynd. Sammetskuddar, Ellos.
De byggde sitt drömhus – ostört läge med skogen som granne
I Veras rum dominerar glada mönster och färger. Tapet ”Raval”, Intrade. Säng, Ellos. Matta, Marrakech Design. Kuddar, Ellos och H&M Home. Lapptäcke, Erikshjälpen. Sängkläder, Coop. Tavla, Isa Form. Virkade djur, Liten Karin.
De byggde sitt drömhus – ostört läge med skogen som granne
Sängen sätter stilen i det klassiska sovrummet. Den, liksom det blommiga täcket, är loppisfynd. Tapet ”Ypsilon”, Boråstapeter. Sänglampa och kuddar, Ellos.
De byggde sitt drömhus – ostört läge med skogen som granne
Maskeradkläderna får hänga framme som dekoration. Hängare med krokar, Gekås. Tapet ”Raval”, Intrade.
De byggde sitt drömhus – ostört läge med skogen som granne
Badrummet är vitkaklat. Handfat, Vedum. Spegel och grönt skåp ”Fabrikör”, Ikea. Matta, Gekås. Vägglampa, L Werner Elmaterial.
De byggde sitt drömhus – ostört läge med skogen som granne
Vilmers säng är inbjudande, också för katten. Säng, Ellos. Tapet, Firm Living. Ljusslinga, Cable & Cotton. Taklampa, Lagerhaus. Kuddarna har Anna-Karin sytt själv av tyg från Ikea, liksom saccosäcken. Matta, täcke, hyllor, Ikea. Den gula väskan är ett loppisfynd.
Scroll to Top