Foto: Blomsterfrämjandet/Minna Mercke Schmidt

Trädgård

Här är årets pelargon – rosenknoppspelargonen ”Kronprinsesse Mary”

"Bedårande söt med ett nätt växtsätt, ljust bladverk och crèmevita blommor på ranka stjälkar", är årets pelargon.

• 6 april, 2017

Varje år utses årets pelargon under mässan Nordiska Trädgårdar. Förra året var det rosa tuffingen Caliente Pink som knep förstaplatsen, och i år går vinsten till en rosenknoppspelargon med kungligt namn. Pelargonen Kronprinsesse Mary har fått sitt namn för att hedra danska kronprinsessan Mary Donaldson och liksom sin namne är den elegant och passar in i den flesta sammanhang.

”Årets pelargon 2017 är en rosenknoppspelargon som är både romantisk och modern på samma gång. Den är bedårande söt med ett nätt växtsätt, ljust bladverk och crèmevita blommor på ranka stjälkar. Sorten är skir och gracil men med livskraft och personlighet. Sorten passar fint in i både äldre och modernare miljöer och den mjukt vita nyansen fungerar utmärkt oavsett omgivande färgsättning”, skriver Blomsterfrämjandet i ett pressmeddelande.

Liksom de flesta pelargoner älskar Kronprinsesse Mary sol, så placera den så ljust det går. Under vinterhalvåret trivs den bäst på en ljus och sval plats där temperaturen är 5-15 grader, till exempel på glasveranda eller i garaget. Plantera i porös och näringsberikad blomjord eller speciell pelargonjord, gärna i en rejäl kruka så behöver du inte vattna så ofta.  

Kronprinsesse Mary hör till de sorter som är enklast att övervintra. 

Scroll to Top