Foto: Istock, Blomsterfrämjandet/Helen Karlsson

Trädgård

Så lyckas du med hortensian – Mark Levengoods 5 bästa tips

Mark Levengood gillar hortensior, och allra helst väljer han svenskodlade.

• 22 mars, 2017

Många är vi som har pampiga hortensior som favoriter, mycket för att de enorma blommorna verkligen drar ögonen till sig. Dessutom är en extra rolig detalj med vissa sorter att de kan ändra färg efter jordens pH-värde. Vid högt pH-värde går blommorna mot lila/rosa toner och vid lågt pH-värde blir blommorna blå. 

Mark Levengood är en av dem som älskar hortensior. Han uppskattar dem för att de är lika vackra i trädgården som i fönstret eller på balkongen. För hortensior inomhus gäller att de ska stå svalt och inte i direkt solljus. Jorden ska alltid vara fuktig, men blomman ska inte stå i vatten. 

– Efter blomningen kan hortensior planteras ut i trädgården eller i kruka på balkong eller altan. De kan stå både i soliga och skuggiga lägen, men ett varmare läge ger längre och tidigare blomning, tipsar Mark Levengood via Blomsterfrämjandet. 

Så lyckas du med hortensian – Mark Levengoods 5 bästa tips
Foto: Blomsterfrämjandet/Helen Karlsson
Här är Marks 5 bästa hortensiatips:

1. Vattna regelbundet så att hortensian aldrig torkar ut.

2. Njut av hortensian först inne och flytta sedan ut den i trädgården, på balkongen eller uteplatsen.

3. Hortensians blomställningar är mycket hållbara och passar även fint i en blombukett.

4. Njut av de härliga färgskiftningarna som hortensian genomgår.

5. Välj svenskodlade hortensior som odlats nära dig. Fråga i din trädgårdsbutik eller titta efter kvalitetsmärket svenskt sigill. Det garanterar en miljövänlig odling med hänsyn till både människor och natur.

Scroll to Top