Annons

Foto: Diplomatdörrar

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med
Partner

Förändra ditt hus med en personlig ytterdörr

Nordisk, lantlig, modern eller klassisk? Det finns många olika stilar att välja bland när du planerar för en ny entré till din bostad. – Dörren är husets smycke. Mitt bästa tips är att gå på känsla och välja en modell som passar din smak, men också dina behov, säger Johanna Karlsson, produktchef på Diplomatdörrar.

• 20 mars, 2017

Vinn en personlig ytterdörr

Nu kan du vinna en personlig ytterdörr. Längst ner i artikeln hittar du den spännande tävlingen. 

Kommer du ihåg den där brittiska kärleksfilmen där en blå dörr spelar en betydande roll? En vacker entré kan verkligen ge en välkomnande känsla. Och en dörr är en relativt billig investering, som samtidigt kan göra stor skillnad för hela husets karaktär. Det menar Johanna Karlsson, produktchef på Diplomatdörrar.

Enligt henne är den största anledningen till att vi byter dörr, att vi vill minska energiförbrukningen i huset.

– Gamla grejer brukar kunna orsaka drag. En ny dörr har ofta betydligt bättre isoleringsvärden. Men det kan också handla om att dörren ser tråkig ut och att man vill uppdatera huset, eller göra det säkrare genom att sätta in en säkerhetsdörr, säger Johanna Karlsson.

Förändra ditt hus med en personlig ytterdörr
Uppdatera huset med en vacker dubbeldörr. Foto: Diplomatdörrar

En trygg leverantör

Enligt henne ska du satsa på en trygg dörrleverantör.

– Gör ordentlig research och ta någon som har bra produkter. En viktig sak här är en tålig ytfinish. I Sverige har vi ett mycket växlande klimat och behöver dörrar som står emot allt från regn och snö till sol och blåst. Tänk också på var produkterna kommer ifrån och hur de är tillverkade. Diplomatdörrars produktion finns i småländska Bankeryd. Där bryr vi oss om både kvalitet och miljö, men också att våra anställda har bra villkor, säger Johanna Karlsson.

Låt dina behov styra

Hon menar att det är viktigt att tänka igenom vilka behov du har innan du fattar ett beslut.

– Gå igenom alla tillval och se vad som passar dig. Har du barn kan det vara bra med en slittålig sparkplåt längs ner på dörren och ett elektroniskt lås som alla i familjen enkelt kan låsa och låsa upp. Och hur ser hallen ut, är den mörk? Glasdetaljer i dörren kan vara ett smart tillval om du behöver extra ljusinsläpp.

Finns det några speciella dörrtrender just nu?

– Vi är modigare i dag än för några år sedan och vågar satsa lite mer på färg. Glasdetaljer är en annan sak som är populärt. Men överlag skulle jag säga att vi gillar lite pampigare entréer just nu – gärna med pardörrar.

Vilken stil ska man välja på sin dörr, det finns ju så många olika varianter?

– Vi har fyra olika stilfamiljer – modern, nordisk, klassisk och lantlig – som man kan få i en mängd färger och utföranden. Många väljer traditionella nyanser och satsar på säkra val. Jag tycker att man ska vara lite modigare och våga välja något kul, som man gillar. Du kanske inte vill måla hela huset i en skrikig kulör, men en rolig dörr kan verkligen liva upp och gör att ditt hus känns speciellt. Och skulle du tröttna på dörren om tio år, så kan du ju faktiskt byta ut den, säger Johanna Karlsson. 

Förändra ditt hus med en personlig ytterdörr

Är det svårt att sätta in dörren själv? 

– Jag skulle alla gånger rekommendera att ta hjälp av en riktig snickare. Det är svårt att få till alla detaljer och är dörren inte rätt monterad fungerar den många gånger inte som den ska.

Hur tar man hand om sin dörr?

– Vi rekommenderar att du vaxar den en gång om året, för att färgen ska hålla bättre. Till detta går det att använda vanligt bilvax, som du först smörjer in dörren med och sedan torkar av, säger Johanna Karlsson.

Steg-för-steg: Så väljer du en ny dörr

  • Välj en stil. Fundera på vilken typ av dörr du vill ha och vad som passar ditt hus och din smak. 
  • Välj en yta. Målat, ek, konstteak eller furu? Fundera på vilken yta du vill ha på din dörr. 
  • Glas eller inte? Utvärdera hallen. Behöver du mer ljus? Gå i så fall igenom vilka olika glastillval det finns.
  • Utgå från dina behov. Ta god tid på dig när du väljer tillval och fundera på vad du vill ha ut av din dörr.
  • Ta hjälp av proffsen. Känner du dig osäker? I fackhandeln kan du titta på flera olika modeller och få bra tips. 
  • Välj en dörrfamilj. Kommer garageporten att se gammal och tråkig ut bredvid nya entrédörren? Fundera på om du ska matcha alla ingångarna i huset och välj i så fall dörrar från samma dörrfamilj.
  • Satsa på säkerheten. Gå igenom vilka säkerhetsalternativ det finns när det gäller handtag, lås och extra skydd – och välj en dörr som skyddar mot inbrott. 
  • Mät upp dörrhålet. Här gäller det att vara noga. Rätt mått är a och o när du beställer. 
  • Boka en snickare. När du väl beställt din dörr så boka en snickare, som hjälper dig med montaget.
  • Extra kärlek. Glöm inte att underhålla din dörr och vaxa den någon gång om året. Då håller den bättre. 

Vinn en personlig ytterdörr till ditt hus

Nu kan du vinna en personlig ytterdörr till ditt hus – värde 15 000 kronor. Gå in på Diplomatdörrars sajt och botanisera bland dörrarna. Välj ut vilken modell och vilka tillval du skulle vilja ha och motivera dina val. Här nedan tävlar du. Lycka till! 

Scroll to Top