Glöm inte att det är husägaren som ansvarar för säkerheten för dem som jobbar på taket. Taktegel från Monier.

Artiklar

Stor guide till takmaterial – allt du behöver veta

Tegel- eller plåttak må vara en smaksak – men det är inte bara att byta takmaterial. Alla hustak är inte konstruerade för alla typer av material. Häng med i vår guide!

• 17 mars, 2017

Det är inte ofta man som villaägare behöver fundera över vilket takmaterial huset ska ha. Men när det väl är dags att byta tak, är det många faktorer som styr vad som är möjligt att välja. Först och främst kan det finnas en detaljplan för området som begränsar valmöjligheterna och ställer krav på vilket material som ska an vändas. Vill man byta färg, material eller stil på taket kan det också krävas bygglov.

Nästa faktor som man behöver ta hänsyn till är takets lutning. Att ersätta ett gammalt material med motsvarande nytt är naturligtvis inga problem. Men att ersätta plåt eller papp med takpannor är inte alltid görligt. Takpannor kräver att taket lutar cirka 14 grader, eftersom regn och vatten annars inte rinner av ordentligt. Om lutningen är tillräcklig, måste man ta reda på om takstolarna är konstruerade för att klara tyngden av pannorna. Är konstruktionen för klen kan den gå att förstärka.

ESTETIK OCH EKONOMI

Takets utseende bör matcha husets stil och arkitektur, men även husen som ligger i omgivningen. Ett unikt och personligt takval kan absolut bli pricken över i, men det finns också en risk att det sticker ut på ett oönskat sätt.

Till sist är alla takbyten förstås en prisfråga. Materialkostnad, eventuell kostnad för hantverkare och materialets livslängd måste vägas in i kalkylen. Och kom ihåg att det inte finns några tak som är helt underhållsfria – oavsett takbeläggning. Ett tak som sköts väl – ses över, hålls rent från skräp och lagas där det behövs – håller längre. Det kan man som husägare spara stora pengar på.

Stor guide till takmaterial – allt du behöver veta

TYP: Taktegel

MATERIALET: Ett rent naturmaterial gjort av lera och bränt i ugn. Teglet blir rött när järnoxid oxideras vid bränningen.

LIVSLÄNGD: I genomsnitt 70–80 år.

EGENSKAPER: Tegel varken bleknar, rostar eller tappar färg och upplevs som en ”levande” yta. Finns i rött, gult, brunt, grått, svart och glaserat med färg. Väger 30 kg/kvm.

UNDERHÅLL: Mossa på taket ska tas bort. Den kan annars leda in fukt under pannorna och göra att de fryser sönder. Byt ut trasiga pannor.

FÖRDELAR: Miljövänlig och hållbar naturprodukt. Åldras vackert. Lätt att byta enstaka pannor vid behov. Andas, vilket minskar risken för kondens.

NACKDELAR: Kräver noggrann läggning då pannorna kan variera i storlek. Tungt. Mossa får fäste. Läcker lite mer och är dyrare än betongpannor.

LÄGGA SJÄLV? Ja, men svårare än betongpannor.

CIRKAPRIS: 160–500 kr/kvm.

Stor guide till takmaterial – allt du behöver veta

TYP: Takpannor i metall

MATERIALET: Ser ut som tegelpannor men görs i stål och aluminium. Finns i flera kulörer.

LIVSLÄNGD: Lång livslängd. Aluminium lever längre än stål.

EGENSKAPER: Finns i flera kulörer. Stålpannor väger ca 5 kg/kvm, aluminiumpannor ca 2 kg/kvm.

UNDERHÅLL: Underhållsfritt ca 25 år. För att minska risken för korrosion ska taket hållas rent från skräp som binder fukt. Låg vikt. Lätt att hantera

FÖRDELAR: Låg vikt. Lätt att hantera. Går snabbt att lägga och det blir få skarvar. Påverkas inte av salta vindar och passar därför vid kusten.

NACKDELAR: Ett dyrt material. Låter när det regnar, vilket går att isolera bort.

LÄGGA SJÄLV? Ja.

CIRKAPRIS: 150–250 kr/kvm.

Stor guide till takmaterial – allt du behöver veta

TYP: Betongplattor

MATERIALET: Ett naturligt material av sand, vatten, cement, järnoxidpigment och vattenbaserad färg. Konstruerat för att klara nordiskt klimat.

LIVSLÄNGD: Längre teknisk än estetisk. Allt från 40 till 100 år uppges.

EGENSKAPER: Hållbart, formbart, tätt och extremt tåligt mot frost. Tungt, ca 34 kg/kvm. Finns i rött, grått, svart och brunt. Med ytbehandling förlängs färgens hållbarhet.

UNDERHÅLL: Lavars rötter bildar syra som långsamt fräter sönder betongen. Ta bort lavar med medel som dödar rötterna.

FÖRDELAR: Billigare än tegel. Stormtåligt. Stort urval av färger och utföranden. Lätt att byta enstaka pannor. Minimalt underhåll. Frostsäkert.

NACKDELAR: Åldras inte lika vackert som tegel och är något tyngre. Bleks med tiden.

LÄGGA SJÄLV? Ja.

CIRKAPRIS: 80–150 kr/kvm.

Stor guide till takmaterial – allt du behöver veta

TYP: Takpapp/asfaltmatta

MATERIALET: Består av en kärna av polyesterarmering som bakats in i bitumen och ett ytskydd av skiffer, sand eller annat skyddsmaterial.

LIVSLÄNGD: 30–35 år.

EGENSKAPER: Gråsvart och röd. Väger 3 kg/kvm. Finns i många prisklasser och är känsligare för yttre påfrestningar än andra material. Den finns även självhäftande takpapp.

UNDERHÅLL: Skräp och mossa ska tas bort. Kanter som släppt måste åtgärdas. Genomföringar och takbrunnar ska ses över.

FÖRDELAR: Låg vikt och lätt att lägga. Fungerar bra på platta tak. Billig.

NACKDELAR: Känsligt för åverkan, väder och vind. Noggrann skarvning krävs. Måste hållas helt tätt för att skydda huset.

LÄGGA SJÄLV? Ja.

CIRKAPRIS: 60–150 kr/kvm.

Stor guide till takmaterial – allt du behöver veta

TYP: Shingel

MATERIALET: Formskurna plattor, ca 100×30 cm, i glasfiber som impregnerats med en asfaltmassa. Både hållbart och elastiskt. Finns i olika mönster och kulörer.

LIVSLÄNGD: Minst 30 år, normalt 50 år.

EGENSKAPER: Svart, grått, tegelrött, antikbrunt samt grönt i olika mönster och nyanser. Överlappningen gör att alla skarvar täcks helt. Väger 7–10 kg/kvm.

UNDERHÅLL: Viktigt att se över, så att vattenavrinningen fungerar och att ingen platta lossnat.

FÖRDELAR: Lätt att arbeta med. Täckta skarvar. Stormsäkert och tåligt. Låg vikt. Hög brandsäkerhet.

NACKDELAR: Kräver att taket är väl ventilerat. Ej lämpat för stora mängder snö.

LÄGGA SJÄLV? Ja. Bra gör-det-själv-tak.

CIRKAPRIS: 80–200 kr/kvm.

Stor guide till takmaterial – allt du behöver veta

TYP: Plåttak

MATERIALET: Lackad, förzinkad stålplåt är vanligast, men det finns plåt i aluminium, koppar och zink. Har en kärna av metall, ett passiveringsskikt, primer, akrylfärg och skyddslack.

LIVSLÄNGD: Mycket lång, minst 50 år.

EGENSKAPER: Kan målas svart, mörkröd, grafitgrå, tegelröd eller ärggrön och kan se ut på många olika sätt. Brandsäker och tålig mot luftföroreningar. Väger cirka 5 kg/kvm.

UNDERHÅLL: Behöver målas om då och då.

FÖRDELAR: Passar alla taklutningar, utom mycket flacka tak. Tåligt mot väder och vind. Lätt att hantera, snabb att lägga. Snö glider av. Fritt från mossa.

NACKDELAR: Dyrt. Låter när det regnar, vilket går att isolera bort. Färgen kan flaga.

LÄGGA SJÄLV? Ja, men bara s k klicktak.

CIRKAPRIS: 160–350 kr/kvm.

Scroll to Top