1395268.jpg

Fixa

Så här lyckas du med din badrumsrenovering

Få saker är så dyra att åtgärda som fel i ett nyrenoverat badrum. Därför är noggrann planering helt avgörande för att drömbadrummet ska bli verklighet.

• 15 mars, 2017

Det är en oslagbar känsla att gå in i ett nyrenoverat badrum efter en dammig renoveringstid. Den känslan är värd mycket – men kanske inte hur mycket som helst. Att ha en genomtänkt budget är därför en bra start på projektet, för även utan misstag kan ett nytt badrum annars bli hur dyrt som helst. Här har vi sammanställt det som man själv kan göra för att försäkra sig om en lyckad renovering.

Lista behoven

Tänk igenom hur badrummet ska användas. Ska flera få plats samtidigt på morgonen och hur mycket ska förvaras där?

Rita och planera

Mät och gör en planritning. Lägg tid på att fundera ut var det behövs lampor och eluttag, det är svårt att åtgärda i efterhand. Det finns standardmått för avstånd och monteringshöjder i ett badrum – men ta själva ställning! Den som är lång vill kanske ha duschblandaren och handfatet lite högre än standard. Och glöm inte att rita in handdukskrokar, handdukstork, pappersrullehållare, hylla i duschen och tvättkorg. 

Välj stil

Det är stor prisskillnad mellan kakel och våtrumsmatta, men båda valen kan ge badrum med olika stil och karaktär. Med tanke på kostnaden för ett nytt badrum är det oavsett materialval klokt att välja en stil man inte tröttnar på. 

Belysning och ventilation

Våtrum är indelade i fyra zoner. I varje zon krävs det att belysning och elapparater har en viss IP-klass, det vill säga tålighet mot fukt och damm. Ju större risk för fukt och vattenstänk, desto högre IP-klass krävs.

I badrum får man som privatperson inte själv göra några elektriska installationer, men det är viktigt att planera för bra belysning. Punktbelysning framför en spegel, allmänbelysning i taket och dimbar, riktad belysning som kan skapa en effektfull stämning är en bra grund att utgå från.

Glöm inte ventilationen. En bra våtrumsfläkt motverkar immiga speglar, går tyst och förebygger mögel- och fuktproblem.

Offert

Ta in flera offerter och jämför vad som ingår i dem. Ta gärna referenser, men var medveten om att byggfirman kan skicka andra hantverkare än dem du fått referens på. Gå därför även på din egen magkänsla, inte bara på vitsord och offererat pris.

Ju mer detaljerad en offertförfrågan är, desto bättre. Alla ändringar som görs efter att ett avtal är skrivet kostar pengar. 

Beställ i tid

Leveranstiderna kan vara långa. Gör upp med byggfirman vem som beställer byggmaterial och inredning. Var noggrann med att uppge kulörer, mått och fabrikat om hantverkarna erbjuder sig att sköta inköpen. Mörkgrå fog kan till exempel ha olika nyans, beroende på fabrikat.

Fråga och lyssna

Erfarenhet och hantverksskicklighet är ovärderligt! Ställ frågor, be om råd och var öppen för nya förslag. Det kan bli pricken över i:et i det nya badrummet! 

Så här lyckas du med din badrumsrenovering
Tvättställ ”Free 415”, Vedum.

Checklista innan du renoverar

 • Anlita plattsättare som har behörighet enligt Byggkeramikrådets branschregler, BBV, eller ett GVK-auktoriserat företag. Se till att få ett våtrumsintyg som visar att badrummet är fackmässigt installerat.Försäkringsbolagen kräver ett sådant för att ersätta eventuell vattenskada.
 • Skriv ett riktigt avtal. ”Hantverkarformuläret 14” finns att ladda ner hos Konsumentverket. 
 • Sök bygglov i god tid om ett nytt fönster ska tas upp som förändrar fasaden.
 • Kakel och badrumsinredning kan ta många veckor från beställning till leverans.
 • Kakelfog och fästmassa i badrum byggda före 1982 kan innehålla asbest. Skicka ett prov på analys, det blir billigare än om byggfirman gör det. Asbest får man sanera själv, med rätt utrustning.
 • Golvbrunnar som monterades före 1990 måste bytas vid renovering, enligt branschreglerna.
 • Kakelplattor från olika fabrikat är ofta olika tjocka. De bör därför inte blandas på samma vägg. 
 • De ”bästa” blandarna är de som det finns reservdelar till. Att byta ut en hel blandare är dyrt!
 • Vitt porslin och vitt kompositmaterial från olika varumärken kan ha olika vit nyans. 
 • Läs på. Branschreglerna ”Säker vatteninstallation”, från VVS-företagen, ”Säkra våtrum”, från GVK, och ”BBV”, från Byggkeramikrådet, är bra att titta i om något verkar felaktigt gjort. De finns på nätet.
 • Ta hjälp av BKR:s oberoende besiktningsmän om du behöver kontrollera att arbetet genomförts rätt.
 • Sök rot-avdrag, om det är möjligt.

Här nedan ser vi skribentens egen badrumsrenovering, från asbestsanerat till helkaklat.

Så här lyckas du med din badrumsrenovering
Så här lyckas du med din badrumsrenovering
Så här lyckas du med din badrumsrenovering
Scroll to Top