1394678.jpg

Artiklar

Här är lampan som sprider ljus i vardagen för kenyanska familjer

I många länder är el en bristvara, vilket gör att de flesta hushålls­sysslor stannar av när solen går ner. Nu har Energi­företagen Sverige, och Cirkus­lampans grundare Mathias Johansson, tagit fram en lampa som både ska belysa – och åtgärda – problemet.

• 14 mars, 2017

Kul samarbete! Vem var det som kom på idén till det?

– Det var Energiföretagen Sverige som kontaktade mig inför Elens dag 2017. Vi vill uppmärksamma all den nytta som elen tillför i vår vardag, men också att många saknar tillgång till den. För varje såld lampa går 500 kronor till organisationen Givewatts.

Kände du till Givewatts innan detta samarbete?

– Faktiskt inte, men nu har jag betydligt bättre förståelse för hur situationen för många familjer i Kenya och Tanzania ser ut. Givewatts installerar lampor på skolor, sjukhuskliniker och i hem – oftast i små samhällen och byar långt ut på landsbygden. På så sätt får invånarna möjlighet att fortsätta verka efter mörkrets inbrott, de kan ersätta den hälso- och miljöfarliga fotogenen och skolbarnen kan läsa läxor utan att bli sjuka. Studieresultaten har förbättrats otroligt mycket tack vare det. 

Här är lampan som sprider ljus i vardagen för kenyanska familjer
Mathias Johansson, grundare av Cirkuslampan, står för själva designen av lampan. Pris från 3 895 kr, varav 500 kr går till organisationen Givewatts.

Varför valde ni formen av en glödlampa?

– Glödlampan är arketypen av det vi kallar lampa och står för den värme och det ljus som Cirkuslampan och Energiföretagen Sverige vill sprida både här och i Afrika. Därför kändes formen av en glödlampa som ett självklart val.

Har samarbetet givit mersmak?

– Jag fick möjligheten att besöka några familjer i Kenya, vars vardag förändrats helt tack vare tillgången till en solenergilampa. Det är klart att man blir taggad av det! 

Scroll to Top