Annons

Foto: BigstockPhoto

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med
Partner

Så får du råd med din renovering

Drömmer du om ett nytt, rymligt kök eller ett badrum med modernare look? Att renovera är kul – och dessutom kan smarta förbättringar höja värdet på din bostad. Här tipsar vi om vad du ska tänka på för att få det resultat du drömmer om.

• 8 mars, 2017

En lyckad renovering kan verkligen förhöja känslan i en bostad. Kanske drömmer du om mer plats för matlagning och middagar eller golvvärme och nytt kakel i badrummet? Här tipsar vi om vad du ska tänka på för att lyckas med ditt drömprojekt. 

Ta god tid på dig

Vad du än vill göra så krävs ofta noggrann planering. Ska planlösningen göras om? Behöver du dra nya vattenrör? Ska du utföra jobbet själv eller anlita hantverkare?

Att ta god tid på dig och fundera över den här typen av frågor är smart. Annars riskerar renoveringen att bli både utdragen och onödigt dyr.

Vill du låna till din renovering? Klicka här – och se vad det kostar.

Bestäm en budget

Ett bra nästa steg är att bestämma en budget. Fundera på finansieringen. Behöver du ta lån? Om svaret är ja, se då till att göra noggrann research och välj en seriös långivare med bra villkor.

När finansieringen är klar kan du börja googla runt efter information och kostnadsförslag på nätet. Men det gäller att vara kritisk. Låter något för bra för att vara sant så är det ofta det. Läs därför alltid det finstilta för att se vad som verkligen ingår.

Gör en plan

Gör sedan en plan över hur du vill ha det och skissa upp dina tankar. Om det rör sig om större renoveringar kan du behöva ta hjälp för att göra en ritning till din bygglovsansökan. Det viktiga är att du håller dig till det du bestämde från början. Ändringar mitt under en byggprocess försenar ofta tidsplanen och kan dessutom bli väldigt dyra.

Var förberedd på överraskningar

Ska du utföra jobbet själv är det bra att vara förberedd på överraskningar. Du vet aldrig hur det ser ut i innerväggar och under golvet. Det här gör att många väljer att ta hjälp av hantverkare i hela eller delar av renoveringen. Här gäller det att komma överens om ett pris innan ni börjar, så du vet att ni håller budget. Och glöm inte att ha en liten buffert för oförutsedda utgifter. Under en renovering brukar det ofta dyka upp kostnader som man inte räknat med. Därför är det skönt att ha extra pengar undanstoppade. Och tar du ett lån kan det vara bra att ansöka om ett lite högre belopp, så du vet att du klarar alla utgifter. 

Vill du låna till din renovering? Klicka här – och se vad det kostar.

Höja värdet på bostaden

Men en renovering innebär inte bara kostnader – det finns också möjlighet att tjäna pengar om du fixar iordning din bostad inför en försäljning. Hur stor värdeökningen kan bli vet du dock inte innan ditt hem ligger ute för budgivning. Har du den typen av planer så är ett bra tips att rådfråga en mäklare om vilka ingrepp som kan vara smarta att göra.  

Två kostnader du ska se upp med

 1. Lister: Ska du måla om och tapetsera i ett rum vill du troligen även byta lister. Detta är ett pilligt jobb som lätt kan bli dyrt om du anlitar hantverkare. Fundera därför på om du kan göra listjobbet själv.  
 2. Förbrukningsmaterial: Det här är en kostnad som kan vara enkel att glömma och svår att kalkylera. För att budgetera för sådant som spik, skruv och spackel kan du ofta dubblera det du räknat på. Det brukar stämma bättre än den ursprungliga kalkylen.  

Checklistan: Stegen till en lyckad renovering

 1. Tag god tid på dig och tänk igenom vad du vill göra. 
 2. Bestäm en budget, så att du vet hur mycket pengar du har att röra dig med.  
 3. Om du behöver ta lån, gör noggrann research och se till att du väljer en seriös långivare. Vill du låna till din renovering? Klicka här – och se vad det kostar.
 4. Sök efter information på nätet, men glöm inte att läsa det finstilta så att du vet vad som ingår i priset som är angivet för olika produkter.
 5. Gör en plan och håll dig till den, ändringar kan ofta vara tidskrävande och dyra.
 6. Var förberedd på överraskningar och extra kostnader om du utför jobbet själv.
 7. Och anlitar du en hantverkare, så bestäm budgeten i förväg.
 8. Ha en extra buffert för oförutsedda utgifter.
 9. Funderar du på att renovera för att öka värdet på bostaden, rådfråga en mäklare om dina planer. 

Scroll to Top