Foto: Istock

Inredning

Studie: Ett nyrenoverat kök kan få dig att leva hälsosammare

Nästan var fjärde svensk har fått sundare vanor efter att ha renoverat köket.

• 15 februari, 2017

Går du runt och är sugen på att renovera köket men känner att du inte riktigt kan motivera kostnaden? Då kanske det kan vara intressant att veta att en köksrenovering faktiskt kan ge dig hälsosammare vanor. 

I en undersökning som genomförts av inredningssajten Houzz svarar 24 procent av de tillfrågade svenskarna att de fått hälsosammare vanor efter att de renoverat köket. Det kan till exempel handla om att de äter nyttigare mat och lagar mer mat hemma än tidigare.

  • 22 procent äter mer frukt/grönsaker
  • 42 procent lagar mer mat hemma
  • 31 procent äter mindre hämtmat
  • 55 procent spenderar mer tid med familjen i köket efter renoveringen
  • 43 procent har mer bjudningar

Studien visar också att vi svenskar ligger ungefär i mitten när det kommer till att laga mat i sitt eget kök. Sex av tio svenskar lagar mat hemma varje dag, att jämföra med till exempel Frankrike, där 84 procent lagar mat hemma varje dag.

Däremot är vi bra på att lägga mycket pengar på våra renoveringar. 23 procent av svenskarna lägger över 250 000 kronor på sin köksrenovering. Å andra sidan gör nästan var fjärde svensk hela renoveringen själv, utan hjälp av proffs. 

Undersökningen, som genomförs av Houzz under november 2016, bygger på svar från över 15 656 bostadsägare, varav 1017 svenskar, som nyligen genomfört eller planerar att genomföra en köksrenovering. Respondenterna kom från USA, Kanada, Australien, Japan, Nya Zeeland, Danmark, Frankrike, Tyskland, Singapore, Irland, Italien, Ryssland, Spanien, Sverige och Storbritannien. 

Scroll to Top