1385929.jpg

Inredning

Så här fint kan det bli om du vågar färg i barnrummet

Vega vaknar varje morgon i en exotisk värld av vattenmelon och tropiskt hav. Hon har valt allt i rummet själv och är mer än nöjd. – Vi har mjukat upp det med lite vita detaljer, så att hon ska få lite ro i färgexplosionen! säger mamma Martina. Foto: Cecilia Möller Text: Tina Ågren och Sara Hellström

• 15 februari, 2017

Så här fint kan det bli om du vågar färg i barnrummet

När den färgstarka familjen Emdén flyttade in i sitt hus var högsta prioritet att fixa barnens rum – för att de skulle känna sig hemma. Storasyster Vegas rum målades ljusblått och fick en färgstark tapet. Ett och ett halvt år senare var det dags för omgörning igen! 

– Vega fick bestämma väggfärger helt fritt, men vi begränsade det till två kulörer, berättar Martina, Vegas mamma. 

Under loppet av en vecka fixade föräldrarna rummet på kvällarna, utan att Vega fick se förvandlingen. Martina målade väggarna i två fält, så att det liknar konturerna av en bergskedja.

– Medan väggfärgen torkade byggde jag molnlampan och fixade sänghimmeln som Vega önskat sig. Det känns skönt och häftigt att göra saker själv. Att våga!

Viktigt att barnen trivs 

Det mesta av inredningen i rummet fanns redan före omgörningen, men Vega har valt ett nytt skrivbord och bestämt var möblerna ska stå.

– Hon är malligt stolt över sitt rum nu! berättar Martina.

För föräldrarna är det självklart att Vega och hennes lillebror Ziggy är med och påverkar hur det ser ut i deras rum.

– Det är viktigt för oss att vi omger oss med saker vi gillar, det gäller så klart barnen också. De ska ju trivas i sina rum, säger Martina.  

Att dotterns rum inte är ett typiskt sockersött flickrum är både ett medvetet förhållningssätt och en naturlig följd av hur Vega är som person.

– Vi har en Vega och Ziggy. Inte en flicka och en pojke, konstaterar Martina.

Vega har aldrig lekt med dockor. Hon förvarar strumpor i mammas gamla docksäng och hon sitter sällan still. I hennes lillebrors rum är väggarna målade på ett liknande sätt – i rosa och gult. Det har Ziggy valt.

– Vi har inrett två barnrum, förklarar Martina, och vi köper ingenting till deras rum om de inte själva är med och väljer. 

Det som inte kommer in är saker som helt skär sig med väggarna. Där sätter Martina stopp.

För den som undrar hur resten av huset ser ut kan vi avslöja att ett allrum är smaragdgrönt, att kakelfogen i köket är knallgul och att en köksvägg är svart.

– Vårt hem är ganska lekfullt – men det finns ställen där vi kan bli bättre! säger Martina och skrattar.

Så här fint kan det bli om du vågar färg i barnrummet
Sängen är en dagbädd, från Ikea, köpt begagnad. Lådan är ett second hand-fynd. Den används för förvaring av böcker.
Så här fint kan det bli om du vågar färg i barnrummet
Hyllplanen är spillbitar som var över från ett annat projekt. De målades i samma nyans som väggen. Konsolerna, från Indiska, är sprejmålade gula.
Så här fint kan det bli om du vågar färg i barnrummet
Skrivbord, klocka och rullvagn, Ikea. Spegel och papperskorg är köpta begagnade. Utanför Vegas rum ligger det smaragdgröna allrummet, och till höger ligger Ziggys rum.
Så här fint kan det bli om du vågar färg i barnrummet
De olika färgfälten är målade som konturer av en bergskedja och gör rummet mycket mer spännande än om man följt en rak linje. För att göra det lättare att flytta den vägghängda inredningen har familjen valt att måla i stället för att tapetsera. Då krävs bara lite spackel och ny färg.
Så här fint kan det bli om du vågar färg i barnrummet
Molnlampan har Martina byggt. När den tänds på kvällen ser det ut som om solen går ner bakom molnet.
Så här fint kan det bli om du vågar färg i barnrummet
Sänghimmel av knytgardiner, Åhléns. En lampslinga, från Ikea, och små moln hänger i stommen.
Scroll to Top