1376627.jpg

Inredning

Ge ditt kök en helt ny look med ett barbord på betsade ben

Skillnaden blir stor om du ersätter det gamla köksbordet med ett barbord. Rymligare, mer arbetsyta, höga stolar – köket får en helt ny look. Av Ingemar Gens Foto: Helene Toresdotter Ritning och byggbeskrivning: Anders Jeppsson

• 17 januari, 2017

Det här är ett riktigt enkelt bygge, ingenting att tveka inför utan bara att sätta i gång. Skivan på ritningen är 1 500 mm, men längden kan naturligtvis varieras. Bordshöjden på ritningen är cirka en meter och passar till stolar med en sitthöjd runt 730 mm. Har du annat mått på stolarna får du justera stolphöjden.  

Får du inte tag i en snygg, gammal stolpe går det förstås också att använda en ny. Vill du att den ska se gammal och använd ut – tälj helt enkelt av hörnen så där lite slarvigt och vårdslöst. ”Misshandla” stolpen ganska rejält och betsa den sedan brun. Ge den slutfinish med mattlack. 

Du kan också välja en tunn linoljefärg, blanda till exempel oljefärg på tub med kokt linolja. Stryk på med trasa tills du får nyansen du gillar. 

Ett annat alternativ är att ta en stock av något vackert trä till bordsben. Låt den bara torka ordentligt innan du använder den. 

Du behöver:

Bordsskiva, 
Ikea ”Linnmon” 2 000x600x34 mm
Stolpe
ca 145×145 mm, längd 970 mm 
Byggvinklar
60x60x2,5×40 mm, 4 st
Ankarskruv
Skruv med kullrigt huvud
4×30 mm

Ge ditt kök en helt ny look med ett barbord på betsade ben
Gör så här:

1. Såga stolpen till rätt längd.

2. Markera stolpens höjd på väggen.

3. Såga skivan till vald längd med fintandad såg.

4. Skruva fast två byggvinklar på stolpen med ankarskruv. Skruva fast två byggvinklar på väggen med skruv och eventuell plugg anpassade för väggen.

5. Lägg på skivan och skruva fast den genom de fyra byggvinklarna med skruvar 4×30 mm.

Scroll to Top