1370979.jpg

Artiklar

Få ordning och reda 2017 – snickra din egen anslagstavla

I en digital värld är det ändå den analoga anslagstavlan som är navet i hemmet. Bygg en egen efter gammal förlaga. Av Ingemar Gens Foto: Lina Roos Konstruktion och byggritning: Anders Jeppsson

• 28 december, 2016

Vi har länge pratat om det papperslösa samhället, att den digitala skriften skulle ta över och Posten skulle bli utan jobb. Men vi vet hur det gick, det tryckta ordet är betydligt mer seglivat än siarna hade anat.

Förr var anslagstavlan och kylskåpsmagneterna ett måste. Där påmindes vi om både det kommande och det förgångna. I dag kommer biljetter, tandläkartider, terminsavslutningsprogram, inbjudningar etcetera i telefonen. Men det hjälps inte, vi vill fortfarande gärna att de också exponeras mer påtagligt.

Anslagstavlan på bilden har kanske suttit vid någon idrottsplats, kyrka, eller möjligen en campingplats? De var vanliga förr. Här kunde man sätta upp programblad, någon kungörelse eller att kattungar bortskänkes. Anslagen satt tryggt skyddade för väder och vind bakom glas.

Det är nog få förunnat att hitta bildens stiliga trotjänare – men varför inte bygga en själv? Utgå från en gammal fönsterbåge utan glas. Gärna med pluggade fogar. I det här exemplet är den 900×1 050 mm och 21 mm tjock. Men du måste anpassa måtten till just ditt fynd.

Betsa det nya virket så att det får samma färg som fönsterbågen. Taket på bildens anslagstavla är klätt med gammaldags takpapp. Nutidens är tjockare och kommer hursomhelst att se alldeles för nytt ut. Underlagspapp är ett tunnare alternativ, men att betsa även takbrädan är troligen det snyggaste.

Få ordning och reda 2017 – snickra din egen anslagstavla
Du behöver:

Fönsterbåge 900×1 050 mm
Bräda 21×70 mm:
2 st à 1 053 mm (A)
2 st à 945 mm (B)
List 15×34 mm:
2 st à 903 mm (D)
2 st à 1 023 mm (C)
Bräda 21×95 mm: 1 st à 1 145 mm (E)
Mdf 12 mm: 1 st à 903×1 053 mm (F)
Trälim
Skruv
Spik
Bets
Matt lack
Tavelfärg

Gör så här:

1. Limma och skruva ihop  A och B till en ram.

2. Limma och skruva fast listerna C och D i ramen.

3. Limma och skruva på brädan E.

4. Ytbehandla den färdiga ramen med bets och matt lack. Prova dig fram
på några restbitar så att du får rätt nyans.

5. Måla bakstycket F med tavelfärg.

6. Limma och skruva fast bakstycket F mot C och D.

7. Montera fönsterbågen på ramen med spik.

8. Borra ett par hål i F och sätt upp tavlan.

Scroll to Top