1370425.jpg

Artiklar

4 magiskt goda julrecept från matkreatören Hannu Sarenström

När vardagslivet rullar på inför jul njuter mästerkocken och trädgårdsinspiratören Hannu Sarenström av sin magiska mat, doftande blommor och stearinljus i mängd. Här bjuder han på några av sina bästa recept.

• 22 december, 2016

 

Nötkakor

4 magiskt goda julrecept från matkreatören Hannu Sarenström

ca 50 st

250 g smör

1 ½ dl strösocker

125 g hasselnötskärnor el mandel

7–8 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

Värm ugnen till 200 grader.

Rör smör och socker vitt och pösigt. Mal hasselnötterna i en mandelkvarn och blanda ner dem. Det går utmärkt att byta ut hasselnötterna mot mandel.

Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i blandningen, elvisp fungerar utmärkt.

Plasta in degen och låt den vila i 30 minuter eller längre i kylen.

Antingen kan du rulla små kulor av degen eller göra som jag och nypa av degen i bitar, till lagom stora kakor. Lägg dem på en papprad plåt. Tryck till kakorna lätt med en gaffel, så att det bildas ränder. Vill du ha rutor vänder du på gaffeln och trycker en gång till.

Baka i ca 12 minuter mitt i ugnen. Låt kallna på galler.

Chokladmousse med chili

4 magiskt goda julrecept från matkreatören Hannu Sarenström

8 portioner

300 g mörk choklad, 70 %

4 ägg

1 dl strösocker

2 msk vaniljsocker

2 dl crème fraiche

2 tsk chilipulver

Garnering

1 dl vispad grädde

röd chili skuren i tunna strimlor

Bryt upp chokladen och smält den i en kastrull nedsänkt i ett vattenbad. Vattnet ska bara sjuda, inte koka.

Separera äggvitorna från gulorna. Vispa äggvitor och socker till ett hårt skum. Vispa crème fraiche med vaniljsocker, så att den blir luftig. Blanda äggulorna med chilipulver och rör ner i chokladen. Tillsätt crème fraiche och vänd till slut ner äggvitorna i chokladsmeten.

Fördela moussen i glas eller portionsformar, plasta in och låt stå i kylen i minst 3 timmar.

Garnera med lite vispad grädde och chili, men inga mängder av det röda.

Chokladkaka med chili och mörk rom

4 magiskt goda julrecept från matkreatören Hannu Sarenström

10–12 bitar

200 g choklad, 70 %

250 g smör, rumstempererat

5 dl strösocker

4 ägg, rumstempererade

8 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

½ tsk bikarbonat

2 tsk vaniljsocker

¼ tsk chilipulver

2 dl mjölk

2 cl mörk rom

Värm ugnen till 170 grader.

Pensla en form som rymmer 2 ½ liter med smält smör och pudra den med lite mjöl. 

Smält chokladen i vattenbad.

Vispa smöret pösigt och tillsätt socker. Vispa lite
till och tillsätt äggen ett i taget.

Mät upp mjöl, bakpulver, bikarbonat, vaniljsocker och chilipulver i en skål, blanda väl med en ballongvisp.

Rör ner mjölblandningen växelvis med mjölken i äggsmeten. Avsluta med att blanda ner rommen och chokladen.

Skeda över smeten i formen. Knacka formen ett par gånger mot ett tåligt underlag, så eventuella luftbubblor försvinner. Dra en ring i smeten närmast mitten med baksidan av en sked. Detta gör att kakan inte höjer sig så mycket i mitten. Om du bakar i en avlång form drar du strecket mitt i kakan.

Grädda i ca 60 minuter i mitten av ugnen. Låt kakan vila i 10 minuter innan du stjälper upp ditt verk. Låt svalna under formen.

Mjuka kakor är praktiskt till jul, eftersom de går att baka i förväg och frysa in. Det gäller bara att komma ihåg att ta fram dem ur frysen i tid.

Vinterfrukter i kryddig lag

4 magiskt goda julrecept från matkreatören Hannu Sarenström

4 portioner

Kryddig lag

1 dl vatten

½ dl strösocker

2 tsk färsk ingefära

2 stjärnanis

1 tsk rosépeppar

Frukt

2 apelsiner

2 clementiner

1 mango

2 kiwi

1 granatäpple

Till servering

lättvispad grädde och grovhackade hasselnötter

Koka upp vatten och socker i en kastrull. Tillsätt riven ingefära, stjärnanis och rosépeppar och låt lagen kallna.

Skala apelsiner och clementiner och filea apelsinerna i klyftor. Clementiner är svårare att filea, strunta i det. Skär bort skalet på mangon och skär fruktköttet i tunna skivor.

Skär ett snitt runt om skalet på granatäpplet och bänd isär halvorna.

Fyll en skål med kallt vatten och gröp ur kärnorna i vattnet. Plocka upp fröna.

Skala och skär kiwifrukterna i skivor.

Lägg frukterna på ett fat eller skål. Slå över den avsvalnade lagen och låt stå kallt till serveringen.

Om du vill blir det gott med lättvispad grädde och en handfull grovhackade hasselnötter till, men det är inget måste.

4 magiskt goda julrecept från matkreatören Hannu Sarenström
Recepten är hämtade ur boken ”Hannus magiska jul” (Norstedts) av Hannu Sarenström.
Scroll to Top