Därför vill alla dödsstäda just nu – allt om den svenska trenden som spridit sig över världen

Svensk dödsstädning har tagit världen med storm. Men vad beror det på och vad innebär egentligen dödsstädning? Trendexperten Stefan Nilsson reder ut och ger sina bästa tips på hur du kan gå tillväga.

Det började redan innan Amy Schumers program “The Gentle Art of Swedish Death Cleaning”. Faktum är att det är den svenska konstnären Margareta Magnusson och hennes bok “Döstädning – ingen sorglig historia” från 2017 som är anledningen till att svensk dödsstädning har blivit ett begrepp, både här i Sverige och utomlands. Kort förklarat kan man säga att det är en metod som går ut på att rensa ut och organisera hemmet genom livet. Med grundtanken om att barn eller barnbarn ska slippa rensa efter att du gått bort.

– Svensk dödsstädning började just som ett resonemang om “vem ska ta hand om allt när jag går bort”. Det är ett hänsynsfullt tankesätt. Det är ett verktyg för att titta på alla saker omkring sig och resonera kring om de är viktiga att ha kvar. Det är ju också ett sätt att fundera på hur jag vill minnas mina släktingar. Vill jag minnas de långa frukostarna i Roslagen eller vill jag minnas dem för att de hade statusljusstakar, säger trendexperten Stefan Nilsson.


LÄS ÄVEN: Stilrent och minimalistiskt i tvåplansvillan – kika in


Vi vill ha färre saker omkring oss, som verkligen betyder något. Foto &Tradition

LÄS ÄVEN: Ljust och skandinaviskt – så fixar du stilen


Enligt honom handlar trenden dessutom om att vi inte längre behöver ärva, i alla fall inte utifrån ett funktionellt perspektiv.

– Vi blir mer och mer medvetna om att ingen vill ärva. Vi lever idag i ett samhälle där allt är tillgängligt. Man behöver inte ärva. I alla fall inte utifrån ett funktionellt behov. Ingen behöver vänta på att få ärva kristallservisen. Om vi vill ha likörglas så köper vi det. Eller linneservetter. Eller julduk. Så ser vårt moderna samhälle ut. Det som man vill ärva är sånt som har emotionellt värde. Inte funktionellt. Farmors keramiska fåglar vill jag ärva. Inte hennes dammsugare, säger Stefan Nilsson.

Men det handlar inte bara om det. Vi vill helt enkelt ha färre saker omkring oss, en undersökning som Blocket genomförde för några år sedan visade till exempel att var tredje sak hemma aldrig används.

– Många säger att svensk dödsstädning är en sorts minimalism men det handlar inte om att ha superfå saker utan om att ha saker som betyder nåt. Det kan vara plastigt, konstigt och underbart – men man måste tycka om sakerna. Dödsstädning handlar om att ha färre saker, men som betyder mer. Mindre funktion och mer känsla. Plus att någon förhoppningsvis vill ärva efter bortgång. Det känslomässiga bandet till objektet är viktigare. På så sätt är dödsstädning mer lik Marie Kondos filosofi, men det unika är tanken på de som ska ta hand om detta efteråt, säger Stefan Nilsson.

En undersökning har visat att var tredje sak hemma aldrig används. Foto Ferm Living

Spridit sig över världen

Så hur kommer det sig att svensk dödsstädning har fått en sådan stor genomslagskraft? Stefan Nilsson menar att vårt fokus sakta men säkert förflyttas från jakten på konsumtion till sådant som betyder mer och känns viktigare för oss.

– Jag ser hur hela vårt samhälle når någon slags ”peak stuff”. Vi är trötta på konsumtionsjakt och flyttar fokus till upplevelser och relationer. 

Trendexperten Stefan Nilsson ser likheter med Marie Kondos filosofi. Foto Ferm Living

LÄS ÄVEN: Hon hoppade av ekorrhjulet och byggde ett Tiny House: ”Mitt liv ryms på 24 kvadrat”


Så dödsstädar du – Stefan Nilssons bästa tips:

  • Det viktigaste är att du ska omge dig med saker du tycker om. Det är en bra tanke. Alltså inga fula saker, onödiga saker – utan just bara saker du gillar. Det är ju en bra tanke. Ut med det som du inte gillar. Och fundera inte på arvet. Ingen kommer vilja ha dina gamla saker ändå.
  • Personligen flyttar jag runt saker. När jag tröttnat på något så åker det in i ett skåp. När skåpet är fullt så går jag igenom grejerna igen och använder någon av tjänsterna som finns för att se till att det får ett nytt liv på andrahandmarknaden. Just nu ryker kanske den danska brödburken i mörkgrått med trälock. Jag tyckte liksom aldrig att den passade på min köksbänk. Så in i skåpet. Där får det mogna och snart åker den iväg på andrahandsmarknaden.
Scroll to Top