Skydda dig mot olyckor i jul med dessa tips. Foto: Istock

Fixa

Så här får du ett elsäkert hem i juletid – 9 livsviktiga råd

El är inte att leka med. Så var noggrann om du ska köpa ny julgransbelysning – alla produkter är absolut inte säkra. Ser din gamla belysning trasig ut? Chansa inte, släng den!

• 5 december, 2016

Varje år kontrollerar Elsäkerhetsverket hur det står till med elsäkerheten hos julbelysningen som säljs i butikerna inför jul. Förra året var det bara fyra produkter av de 17 testade som klarade sig helt utan anmärkning. Flera fick till och med försäljningsförbud.

Därför är det viktigt att du bara köper julbelysning av kunnig personal, och att du överhuvudtaget tänker dig för när du dekorerar med ljus inför helgen.

Följ dessa 9 kloka råd för ett elsäkert hem i jul:

1. Använd inte sladdar eller kontakter med sprickor i. Laga det som ser trasigt ut, eller ta hjälp av en fackman om du inte vet hur du ska göra.

2. Om en lampa är trasig och inte går att byta – släng produkten. Ljusslingor med lampor som inte går att byta ut kan vara farliga. Om en eller ett par lampor går sönder innebär det att spänningen ökar på resten av lamporna. Då blir dessa varma och brandrisken ökar. 

3. När du köper nya ljusslingor eller andra elprodukter ska du se till att de är CE-märkta. Med CE-märket, som är en produktmärkning inom EU och EES, visar tillverkaren eller importören att produkten uppfyller grundläggande hälso- och säkerhetskrav.

4. Inför jul är det vanligt att affärsidkare som i vanliga fall inte säljer elprodukter ger sig in i belysningsbranschen. Många saknar kunskap om vilka krav som gäller för elprodukter. Tänk därför på att handla i en affär med kunnig personal, fråga gärna och läs bruksanvisningen innan du handlar.

5. E-handla från svenska webbplatser. De måste följa EU:s lagstiftning.

6. Använd aldrig en ljusslinga för inomhusbruk till granen utomhus. Det kan innebära livsfara. Det ska stå på produkten att den är avsedd för utomhusbruk. För att en ljusslinga som ska kunna placeras på marken utomhus, ska den vara märkt med IP-klass IP44 eller högre siffervärde. Alla elsladdar utomhus ska dessutom vara skyddad med jordfelsbrytare.

7. Placera sladdar så barn eller husdjur inte kan slita i eller gnaga på sladden.

8. Placera inte ljusslingan nära lättantändligt material.

9. Låna aldrig transformator från en annan produkt. Märk belysningen så att du kan para ihop rätt transformator med rätt dekoration.

Scroll to Top