Foto: Istock.

Artiklar

8 saker i hemmet som får dig att nysa

Aaa – tcho!

• 30 november, 2016

 

Brukar det killa till i näsan på dig fast du precis har dammsugit och moppat golvet? Det är inte bara hederligt gammalt damm som kan vara boven. Här är några vanliga källor i hemmet som kan utlösa en nysning. 

1. Badmattan 

8 saker i hemmet som får dig att nysa

Badmattor är som ett riktigt dragplåster för damm men även mögel kan trivas här. Kom därför ihåg att tvätta den med jämna mellanrum, men lägg den inte i torktumlaren.

2. Din sänggavel 

8 saker i hemmet som får dig att nysa

Oavsett hur snygg en stoppad sänggavel är så går det inte att frånse från en klar nackdel: den samlar damm. Det värsta kan du få bort med regelbunden dammsugning, men tyvärr är det svårt att komma åt alla kvalstren som bor här. 

3. Ditt soligaste rum 

8 saker i hemmet som får dig att nysa

Ja, det stämmer faktiskt! Enligt forskare så har cirka 18–35 procent av alla människor en så kallad fotix reflex. Reflexen är ärftlig och gör så att personen ifråga börjar nysa när de utsätts för starkt soljus. 

4. Gosedjur

8 saker i hemmet som får dig att nysa

Allt fler svenskar drabbas av kvalsterallergi, och just gosedjur kan vara en riktig magnet för de små krypen. Om du eller någon i din familj lider av allergi mot dammkvalster kan det därför vara en bra idé att tvätta dem några gånger om året. 

5. Din dammsugare

8 saker i hemmet som får dig att nysa

Om din dammsugares HEPA-filter är gammalt eller om påsen är full kan den göra det raka motsatta till sitt egentliga syfte. Istället för att suga upp dammet, sprider den bara ut det mer. En bra tumregel för HEPA-filtret är ”sex eller sex” – byt ut det antingen en gång var sjätte månad eller efter sex byten av dammsugarpåsen, eller köp ett filter som går att tvätta. 

6. Ett öppet fönster?

8 saker i hemmet som får dig att nysa

Ja, i alla fall om det är kallt ute! Kroppen nyser som ett sätt att rensa luftvägarna och för att göra sig av med damm, slem och andra partiklar. Själva nysningen utlöses av flimmerhår i näsan som skickar signaler till trillingnerven, som i sin tur gör att kroppen nyser. Dessa hår kan irriteras av en rad olika saker, kall luft är en av dem. 

7. Snittblommor 

8 saker i hemmet som får dig att nysa
Prärieklockor är både fina och allergivänliga.

Och vanliga blommor också så klart. Även om färska blommor kan få dig att bli lycklig, så kan de även få dig att nysa. Särskilt sorter med stark doft. Om det stämmer in på dig kan du försöka välja snittblommor med en mer diskret lukt, som lejongap, prärieklockor, blåklockor och moderna rosor utan doft. På Blomsterfrämjandet hittar du fler blommor som är allergivänliga. 

8. Doftljus 

8 saker i hemmet som får dig att nysa

Precis som blommor kan andra dofter i hemmet utlösa nysningar, särskilt om man är doftöverkänslig. Andra saker som kan utlösa symtom som rinnsnuva, kliande och rinnande ögon och nysningar är starka rengöringsmedel och till och med nytryckta tidningar, om man är särskilt känslig. 

H/T: Housebeautiful. Foto: Istock. 

Scroll to Top