Julrosor gör sig fina på julbordet. Foto: Bigstock, Istock

Trädgård

Så här lyckas du med dina julrosor – 8 kloka råd

Glöm inte att även julrosor är fina adventsblommor. Med rätt skötsel blir de jättebra även i kruka eller som snittblommor.

• 23 november, 2016

Julrosen är från början en utomhusväxt som lyser upp rabatten när det är som mörkast. Men den vackra vita julblomman går också att ha inomhus både i kruka och som snittblomma i vas.

1. Om du köper en julros i kruka inför jul bör du se till att placera den ljust och svalt. De trivs extra bra på en inglasad balkong eller i ett uterum.

2. De nyare sorterna av julrosor klarar sig bättre inomus. Vill du ha julros inomhus i kruka under adventsveckorna gäller det att se till att de är väldränerade och inte övervattnas.

3. Julrosor inomhus behåller blommorna längre om de ställs svalare under natten.

Så här lyckas du med dina julrosor – 8 kloka råd
Julrosor är fina i jularrangemangen. Foto: Istock

4. När julrosen blommat ut kan du klippa bort stängeln och hålla växten vid liv tills du kan plantera ut den i rabatten. Låt den stå ljust, i runt fem plusgrader, och vattna mycket sparsamt.

5. Julrosor som snittros är relativt hållbara, men kan ha svårt att dra vatten. Därför bör de få ett nytt långt snitt på varje stjälk och sättas i varmt vatten, 30-40 grader.

6. Om blommorna hänger ändå kan de behöva ännu varmare vatten, testa upp till 50 grader.

7. Byt vatten ofta och snitta om stjälkarna samtidigt.

8. Även snittblommorna står sig längre om de placeras svalt. 

Källa: OdlaJulrosor

Scroll to Top