Med de här tipsen får du den finaste granen i hela kvarteret. Foto: Istock

Trädgård

5 steg till den perfekta julgranen – experten tipsar

Anna Benson har varit julgransexpert sedan barnsben. Här tipsar hon om hur man får granen att hålla sig fin så länge som möjligt.

• 22 november, 2016

Än är det ett tag kvar till julafton, men som tur är så behöver vi inte vänta så länge med att få ta in vår älskade julgran! Enligt granexperten Anna Benson är det nämligen många som tar in granen redan runt Lucia, och till och med så tidigt som första advent.

Första advent är redan på söndag, och det kan tyckas som lång tid att försöka hålla sin gran fin på, men om du bara följer de här tipsen så går det alldeles utmärkt:

Steg 1: Se till att du får en färsk gran

Det är viktigt att granen har huggits så sent som möjligt, ju äldre den är desto sämre står den sig. Det finns granar som huggits redan i början på oktober, det är alldeles för tidigt. Att se på en gran hur färsk den är är tyvärr svårt, fråga säljaren om när granen höggs.

Steg 2: Snitta stammen

Såga ett färskt snitt så att du öppnar ledningsbanorna i stammarna och granen får lättare att ta till sig vatten.

5 steg till den perfekta julgranen – experten tipsar
Se till att du får en så färsk gran som möjligt. Foto: Johan Lygrell

Steg 3: Låt granen vänja sig

Låt granen mellanlanda en stund innan du tar in den i värmen, så att den inte blir chockad av den plötsliga temperaturändringen. Det finns många olika sätt att gradvis låta granen vänja sig, du kan till exempel låta den stå ett dygn i garaget eller ute i en hink med ljummet vatten. 

Steg 4: Ställ den inte för varmt

Om din gran står för nära en värmekälla som till exempel ett element eller en öppen spis kommer den att börja barra. Anna Benson rekommenderar att du håller granen på fem meters avstånd från alla värmekällor. 

Steg 5: Vattna rikligt

En gran behöver extremt mycket vatten, särskilt de första två dygnen när ledningsbanorna är öppna och granen är extra törstig. En kungsgran kan dricka upp till fem liter vatten de första två dygnen. Sedan gäller det att man ser till att fortsätta vattna regelbundet. Granen ska alltid ha vatten.

5 steg till den perfekta julgranen – experten tipsar
Din gran är extra törstig de två första dygnen. Foto: Johan Lygrell

Barrar granen ändå?

Om din gran börjar barra betyder det med största sannolikhet att du missat något av stegen ovan. Du kan försöka rädda den genom att till exempel flytta bort den från en eventuell värmekälla eller såga ett nytt snitt om du inte lyckades första gången. Men risken är stor att du till exempel chockat granen och det kan vara svårt att rädda.

Hjälper det med magnecyl?

Husmorsknep som magnecyl och sockerbitar är rena myter och fungerar inte alls, enligt Anna Benson.

Allergivänliga granar

Ett tips till alla som valt plastgran på grund av allergier är att kungsgranar faktiskt är allergivänliga, något som många inte vet.

5 steg till den perfekta julgranen – experten tipsar
Anan Benson har varit expert på granar sedan hon var liten. Foto: Johan Lygrell

Anna Benson är entreprenör, journalist, konstnär och författare. Hon har varit expert på julgranar sedan hon var liten och driver Smålandsgran tillsammans med sin bror. Förra året släppte hon Granboken, som innehåller allt man behöver veta för att få en riktigt fin julgran. 

I dagarna slår Anna Benson också upp dörrarna till Stockholms första renodlade granbutik i MOOD-gallerian i Stockholm. Där kommer besökare att kunna klicka hem den gran de föredrar direkt till dörren. Granbutiken har öppet 25 november-22 december.

Scroll to Top