1360248.jpg

Trädgård

3 nya sätt att styla våra älskade tulpaner i juletider

Ser julblommorna ut ungefär som förra året? Låt dem visa upp sig på helt nya sätt med glasburkar, mossa, kottar och lite fantasi. [i]Av Lotta Hogrell Foto: Peter Carlsson[/i]

• 21 november, 2016

Tulpaner till jul är alltid vackra, precis som de är. Men en ny inramning kan lyfta fram skönheten hos en enskild blomma eller bukett på ett oanat sätt.

Vi har gjort tre lättfixade arrangemang med hjälp av saker man ofta redan har hemma, som glasburkar, fruktfat och en enkel papperskasse. Kvistar, kottar och mossa kan man gå ut och hämta i skogen eller köpa i blomsterhandeln. Glitter och konstgjord snö finns i hobbyaffären.

Ta chansen att leka lite med julblommorna!

1. Tulpan på burk

3 nya sätt att styla våra älskade tulpaner i juletider

Den lilla jultulpanen trivs fint i en glasburk. Du kan antingen ställa fram ett arrangemang i ensamt majestät eller göra många till julbordet. Den är så lätt att göra att man t o m kan fixa en till varje kuvert med placeringskort. Börja med lite jord i botten, och ”plantera” löken så att den står stadigt. Täck sedan jorden med mossa. Lägg till några kottar och stick ner en kvist av t ex lärkträd, gran, vide eller lingon. Strö på lite glitter eller konstgjord snö som finns i hobbyaffären. Klart!

2. Tulpan på fot

3 nya sätt att styla våra älskade tulpaner i juletider

Här står den vackert frostvita tulpanbuketten i en gammal fruktskål på fot. Lägg vattenindränkt oasis i skålens botten och stick ner tulpanstjälkarna i den. Täck sedan ovansida och kanter med mossa. För att få en frostig känsla har vi i förväg målat de skira bladen av fjädersparris (finns i blomsterhandeln) med vanlig vit sprejfärg. Stick ner kvistar du tycker är vackra, t ex vide eller lärkgrenar. Låt höjden på tulpaner och kvistar variera så blir resultatet mer livfullt. Dekorera mossan med några kottar och lite ”snö”.

3. Tulpan i kasse

3 nya sätt att styla våra älskade tulpaner i juletider

En vanlig brun papperspåse och tallkvistar blir en fin ram kring de röda jultulpanerna. Papperspåsen med sina handtag är dessutom lätt att ta med som present. Ställ en glasburk eller en uppklippt mjölkförpackning med vatten i kassen. Stick ner blommor, lärkgrenar och tallkvistar. Häng eventuellt ett kort med små julkulor i ett fint snöre runt handtaget.

Scroll to Top