Långsprötade silverfiskar kan bli upp till 18 mm långa. Foto: Creative Commons.

Artiklar

Större sort av silverfiskar sprider sig i svenska hem – trivs bäst i nybyggen

En ny, större, sort av silverfiskar med långa spröt plågar svenska hem. För Essän från Hornsberg i Stockholm har det blivit så jobbigt att han överväger att flytta.

• 17 november, 2016

Den nya typen av krypet är större än de silverfiskar vi är vana vid, har långa spröt och en mustasch. Det rapporterar P4 Stockholm

De trivs till skillnad från den mindre sorten även i torra utrymmen och gillar klister, papper och textilier vilket innebär att de kan mumsa i sig av allt från flingkartonger till böcker och sängkläder. 

Rapporter om krypen började dyka upp 1990. 2014 gick Anticimex ut i ett pressmeddelande och varnade för att den nya sorten är här för att stanna. Under de senaste åren har man sett en rejäl ökning i hela landet, enligt Aftonbladet.

– Anticimex har varit hemma hos oss och sanerat. Men de försvinner inte. När vi kom hem efter en vecka i Spanien räknade vi till 43 döda silverfiskar i hela lägenheten, säger Essan till tidningen.

Större sort av silverfiskar sprider sig i svenska hem – trivs bäst i nybyggen
Skillnaden mellan långsprötad silverfisk och vanlig silverfisk. Illustration: Anticimex.

Man vet inte riktigt varför, men de verkar trivas bättre i nybyggda hus och lägenheter. Thomas Persson Vinnersten är biolog på Anticimex. Han tror att de tar sig in vid byggprocessen och har dock en teori: 

– Det är bra klimat i nya, täta hus och det finns oändligt mycket för dem att äta, som små kartongbitar och isoleringsrester, säger han till Sveriges Radio.

Till Aftonbladet tipsar han även om några saker man kan göra för att hålla dem i schack. Eftersom de kan leva under golv och i väggar är de svåra att bli av med men att dammsuga ofta, speciellt runt lister och undvika att ha papper liggandes i högar.

För Essan som flyttade in i huset i Hornsberg för drygt tre år sedan börjar situationen bli ohållbar.

– Det är inget problem om det är en eller två silverfiskar. Men när det blir ett kontinuerligt krig, när de finns bland maten, i sängen och alla möjliga ställen, då är det ju en fråga om man vill bo där, säger han till Radio P4. 

Tips och råd om du vill undvika problem med silverfiskar:

  • Renhållning är A och O. På så vis minskar du tillgången på föda för silverfisken.
  • Täta springor och sprickor där silverfisken vanligtvis trivs.
  • Låt inte böcker, papper eller kläder ligga framme på golvet under en längre tid.
  • Håll det så torrt som möjligt i kök och badrum

Källa: Anticimex.

Scroll to Top