Gör fina juliga arrangemang eller placera cyklamen som snittblomma i glasvas. Foto: Istock

Trädgård

Så här lyckas du med din cyklamen – 10 kloka råd

Så här ska du göra för att undvika att din cyklamen ruttnar när du vattnar den, och flera andra smarta tips.

• 16 november, 2016

Advent kommer allt närmare och vi blir mer och mer sugna på att plocka fram julblommorna och börja göra vackra arrangemang. Tidigare har vi tipsat om hur du gör för att lyckas med amaryllis, hyacint och julstjärna, och nu har turen kommit till cyklamen:

1. Cyklamen finns i flera olika kulörer från vitt till rött och de flesta nyanser där emellan. I adventstider gillar vi de vita blommorna lite extra.

2. Cyklamen finns att köpa mellan augusti och december. Välj en som är välutvecklad och har många knoppar. Stänglarna ska stå upprätt och bladverket ska vara kompakt för bästa resultat.

3. Plantera gärna om din cyklamen i en lerkruka när du kommer hem med den. Detta minskar risken för övervattning, eftersom jorden torkar snabbare i lerkrukor.

4. Placera blomman i ett ljust fönster, men inte i direkt sol. Det bästa är om det inte finns ett element i direkt anslutning till fönstret. Cyklamen vill nämligen ha det svalt, särskilt på natten, och trivs därför utmärkt i uterum eller på inglasade balkonger.

Så här lyckas du med din cyklamen – 10 kloka råd
Cyklamen är ett populärt val i adventstider. Foto: Istock

5. Vattna underifrån. Eftersom cyklamen är en knöl finns det risk för att den ruttnar om den står i vatten. Häll därför en skvätt vatten på fatet eller i ytterkrukan så att plantan hålls lätt fuktig. Häll av eventuellt överskottsvatten efter ca 30 minuter. 

6. Tillsätt näring i bevattningsvattnet en gång per månad under vintern. 

7. Ta bort eventuella vissna blommor och blad ända nere från knölen med ett kraftigt ryck. Lämna inte kvar någon bit av stjälken nere vid knölen, det kan leda till att växtsaft pressas ut vilket kan orsaka sjukdomar.

8. Om du vill plantera om din cyklamen är det viktigt att tänka på att halva knölen ska vara ovan jord, annars blommar den sämre och kan till och med ruttna.

Så här lyckas du med din cyklamen – 10 kloka råd
Cyklamen gör sig fin som snittblomma i glasvas. Foto: Istock

9. Precis som hyacinter är cyklamen superfina i glas. Ta bort jorden runt rötterna och skölj dem rena. Fyll bara på med så mycket vatten att det når rottrådarna, knölen ska vara torr. Ta bort överblommade blommor efterhand och byt vatten regelbundet. 

10. Även som snittblommor gör sig cyklamen bra i glasvas. Placera gärna en och en på rad i små vaser. 

Källa: OdlaBlomsterlandet

Scroll to Top