1357923.jpg

Trädgård

Älskade julblommor: 3 stämningsfulla arrangemang för ditt bord

Blommor ger liv åt julhemmet. Välj din favoritkänsla – naturligt, vintervitt eller glansfullt.

• 14 november, 2016

Av Malin Hidesäter. Foto: Anna Skoog. Text: Anette Sievers

1. Skogskänsla med ormbunke, julros och hyacinter 

Skapa en bit natur med loppisfynd och gröna växter. Man har ofta mer än man tror i skåpen, pynta med papper och band!

Återbruk, papper och band – allt passar till ett arrangemang med naturlig känsla. Här har hyacinterna planterats i en gammal soppskål och fått sällskap av växter och kottar som ger skogskänsla. Julrosen i bakgrunden står några dagar inomhus, sedan sparar man den i ett förråd för att plantera ut i rabatten när tjälen försvunnit. Runt påsen knyts ett band med några stora kanelstänger, som ger härlig doft.

Älskade julblommor: 3 stämningsfulla arrangemang för ditt bord

Skapa en skogstuva i en såssnipa. Ta hyacinten ur krukan och dela på  den i mindre delar, så att den fyller skålen. Det går lätt om det är en så kallad multihyacint. Stötta upp lökarna med antingen lite hopknycklat tidningspapper eller mossa. Täck med mossa, så håller hyacinten fukten. Man behöver inte vattna arrangemanget, det räcker att spreja. Addera några kottar, så är skogstuvan komplett. 

Älskade julblommor: 3 stämningsfulla arrangemang för ditt bord

Ormbunkar är fint om man vill ha in naturkänsla i julhemmet. Fyll burken med leca i botten, så att växten kommer i lagom höjd. Sätt ner växten och täck med kuddmossa från blomsterhandeln eller mossa från trädgården. Avsluta med att knyta ett fint band runt magen på burken och toppa med en fågel. 

3 fakta om hyacinter

 • Hyacinter vill stå ljust och vattnas sparsamt, annars blir de lätt rangliga och tippar. Om man ställer dem svalt på natten håller de längre. 
 • Blå hyacinter doftar ofta mest, så välj dem om du vill ha mycket juldoft. Hör du till dem som behöver undvika dofter är vita bäst. Svenskodlade hyacinter är alltid doftmärkta med svag, medel och stark.  
 • Hyacinter är en vårblomma i rabatten, och man kan spara lökarna och plantera ut.

Bra idé: 

Trä några utslagna hyacintklockor på ståltråd och använd som servettring. Eller trä på vanlig tråd och häng upp som en girlang över bordet.

Älskade julblommor: 3 stämningsfulla arrangemang för ditt bord
Foto: Istock.

2. Vackert vintervitt med cyklamen och amaryllis 

Med vita blommor, glas och en ljusslinga förverkligar du drömmen om en vit jul inne.

Skapa en vit jul med amaryllis och cyklamen på en bricka pudrad med konstgjord snö. En ljusslinga i en frostigt vit grankvist och värmeljus i ljuslyktor och skålar i glas ger stämning. I bakgrunden en kvist med lav från skogen. 

Älskade julblommor: 3 stämningsfulla arrangemang för ditt bord

Täck hela vasens ”väggar” med halm och fyll botten med lecakulor, så att växterna kommer i rätt höjd. Plantera med krukorna kvar om du vill. Vattna sparsamt och helst underifrån.

Älskade julblommor: 3 stämningsfulla arrangemang för ditt bord

Gör ett litet vinterlandskap på bricka med konstsnö, vita blommor och ljuslyktor i frostat glas.

Bra idé!

Använd cyklamen som snittblomma och sätt en och en i små vaser på rad mitt på bordet.

3 fakta om cyklamen

 •  Vattna blomman underifrån, eftersom cyklamen är en knöl finns det risk för att den ruttnar om den står i vatten.
 •  Så länge det inte är minusgrader hela dygnet trivs cyklamen bra ute på trappen tillsammans med andra växter som klarar en frostknäpp.
 •  Satsa på minicyklamen om du gillar doftande blommor.
  Den är framkorsad med
  den vilda arten och har bevarat fler av dess egenskaper.

3. Amaryllis som snittblomma och vacker koppar

Inget går upp mot koppar för att ge glans åt julen. Slösa med blommor i starka färger och pynta med äpplen.

Älskade julblommor: 3 stämningsfulla arrangemang för ditt bord

Röd amaryllis är julens ståtligaste blomma. Samla flera på snitt i en kopparvas och matcha med några gamla byttor, som ofta går att fynda på loppis för några tior. Hyacinterna är planterade i en kopparbunke tillsammans med krukväxten slideranka. Taklök och andra små suckulenter är fina i var sin liten kopp. Träljusstakar ger rustik känsla. Tänd levande ljus och pynta med äpplen, naturligt röda och oäkta i guld. 

Älskade julblommor: 3 stämningsfulla arrangemang för ditt bord
Rekvisita: Privat och från Slottsträdgården Ulriksdal.

Underbara och ståtliga är amaryllisarna på snitt! Blanda gärna i lite olika toner. Tänk på att det finns en pinne i amaryllisen. Den ska vara där för de tunga klockornas skull för att ge stöd.

3 fakta om amaryllis

 •  Löken tar lång tid på sig för att komma i gång. Om man firar ”Amaryllisens dag” den 19 november med att köpa en blomma i knopp, kan man räkna med att den slagit ut till jul. 
 •  Om man planterar en lök själv får man räkna med 6–8 veckor innan den blommar. Ju större lök, desto fler stänglar.
 •  Vattna amaryllisen sparsamt, annars kan den bli ranglig. Om den ändå blir det, klipp av och sätt i vas. En amaryllis i vas håller sig nästan lika länge som på lök.
Scroll to Top