Julstjärnor är en av svenskarnas favoritblommor vid jul. Många slänger blommorna efter högtiderna men med god omvårdnad kan man få julblomman att övervintra. Foto: Istock.

Trädgård

Lyckas med din julstjärna – 16 tips och råd

Julstjärnan är en av de absolut charmigaste julblommorna vi har men den praktfulla växten är känslig och kan snabbt vissna om den inte sköts om på rätt sätt. Här är 16 skötselråd för att få din julstjärna att stråla klart och länge.

• 8 november, 2016

Julstjärnan eller poinsettia är en av våra mest sålda blommor under juletid. Den kommer inte bara i färgen röd utan finns även i färger som marmorerad, aprikosfärgad och vit ­– då den ofta kallas för adventsstjärna. Så här lyckas du hålla din julstjärna vid liv hela julen.

Skötselråd för julstjärnor 

1. Välj rätt växt. Om du köper en blomma i dåligt skick kommer det bli svårare att få blomman att trivas. De små gröna blommorna i mitten ska vara helst vara friska och knoppiga. 

2. Kolla efter defekter. Välj bort blommor som har fläckar på bladen.

3. Eftersom de är känsliga för temperaturförändringar bör du inte köpa blommor som har stått utomhus eller i butiksvestibulen.

Lyckas med din julstjärna – 16 tips och råd
Välj rätt växt. Foto: Istock.

Var ska man placera sin julstjärna?

4. Julstjärnor är extremt känsliga för kyla och tål inte temperaturer under 15 grader. Se därför till att hålla blomman varm och väl inslagen hela vägen från butiken till dess slutgiltiga destination. Lämna den inte i bilen eller på andra kalla eller dragiga platser.

5. Julstjärnor är generellt känsliga för temperaturförändringar och kan vara känsliga för direkt värme. När du har tagit hem din julstjärna kan du därför börja med att öppna förpackningen bara en del, så att den hinner vänja sig vid temperaturen inomhus.

6. En annan sak som julstjärnor inte gillar är frukt. Frukter avger nämligen etangas som kan få blommorna att vissna.

7. Julstjärnor gillar ljus men ska helst stå en bit in i rummet. Detta för att undvika allt för varm luft från eventuella element. Tänk även på att inte placera växten vid ett öppet fönster, då riskerar den att kylas ner.

Hur ofta ska man vattna julstjärnor? 

8. När du vattnar dina julstjärnor är ljummet vatten att föredra. Jorden ska varken vara för torr eller för blöt. Jorden ska ha torkat mellan vattningarna. Varannan dag är en bra tumregel men det kan variera. Kom ihåg att vattna oftare om blomman står nära ett element. 

9. Om du vill få blomman att vara fin längre kan du blanda i en svag dos med växtnäring i vattnet.

10. Skulle en blomstjälk gå av kan du ha den som en snittblomma. Skär då ett nytt snitt och låt växtsaften rinna av. Byt vatten varenda dag och ha i växtnäring för bästa resultat.

11. Julstjärnor är giftiga och bör därför hållas utom räckhåll för barn och husdjur. Det är också värt att tänka på om du snittar eller skär av stjälkar och blad. Använd handskar och tvätta händerna noggrant efter att du varit i kontakt med växtsaften.

Lyckas med din julstjärna – 16 tips och råd
Kom ihåg att flytta på din stjärna om du öppnar ett fönster. Foto: Istock.

Övervintra julstärnan?

12. Om du vill spara julstjärnan efter julhelgen kan du skära av stjärnorna och några blad under dessa. Plantera om i porös jord när nya sidoskott växer ut vid bladvecken, det brukar ske efter två, tre månader. Om du vill ha en yvigare växt kan du toppa dessa när de växt ut något. 

13. Julstjärnan kan vara ute i en kruka under sommaren men vänj den sakta vid den nya miljön. Ta in den på nätterna om temperaturen är lägre än 15 grader nattetid. Placera på en vind- och solskyddad plats och vattna och gödsla hela sommaren. Morgonsol är okej. Rotera krukan för att den inte ska växa oproportionerligt. 

14. Nyp bort skotten högst upp var tredje till fjärde vecka för att få en buskig planta. Man bör inte toppa mer än att det finns två eller tre stora blad på varje stjälk.

15. När det börjar bli kallare igen är det dags för din julstjärna att komma in. För att lyckas få julstjärnan att blomma om på nytt krävs nu en särskild mörkerbehandling. Behandlingen kan startas vid slutet av september och innebär att blomman måste få mycket ljusa dagar och minst 12 timmar becksvart natt. Om det inte är helt becksvart kan hela behandlingen förstöras. Enklast är att omsluta blomman med en svart sopsäck.

16. När de första stjärnorna börjar få färg är det snart dags att avbryta behandlingen. Om du har lyckats har du nu en färgglad julblomma att njuta av under en hel jul till! Och om allt går åt skogen – köp en ny!

Källor: University of Illinois/Blomsterlandet/Odla

Scroll to Top