1354877.jpg

Hemma hos

Veckans hem: En personlig mix av gammalt och nytt

Renoveringen kostade blod, svett och tårar – bit för bit tog familjen Haessig fram det gamla stenhuset ur dess nergångna 70-talskostym. Med hållbara materialval och vackra detaljer har nu huset fått sin forna lyster tillbaka. [i]Av Frida Svahn Foto: Michael Förster[/i]

• 4 november, 2016

Marie och Stéphane Haessig träffades när de jobbade på samma dykskola i Thailand, och de hann resa jorden runt tillsammans innan de upptäckte att de var med barn. Då slog de sig ner i Stéphanes hemland Schweiz och bytte resandet mot ett nytt intresse: husrenoveringar.

– Vi söker bägge två äventyr och spänning, och att renovera hus blev vårt nya äventyr, säger Marie.

Tre hus hann de med att rusta upp och sälja genom åren. Men det var när de satt och surfade på Hemnet som de insåg hur mycket mer hus de skulle kunna få för pengarna om de flyttade till Sverige.

– Schweiz är otroligt mycket dyrare än Sverige och vi hade ett stort lån, säger Marie som vuxit upp i Skåne och fortfarande har sin släkt där.

Medan Stéphane åkte till Sverige för att provjobba på ett snickeri stannade Marie kvar i Genève och letade boende på nätet. Första tanken var att köpa ett färdigrenoverat hus i Helsingborg. Men när de hittade det gamla stenhuset från 1920-talet bestämde de sig gemensamt för att ta sig an det. Marie konstaterar att hon då inte förstod fullt ut hur mycket jobb som skulle krävas. Huset som ligger utanför Höganäs i nordvästra Skåne var 70-talsrenoverat och taket läckte, tjocka gröna heltäckningsmattor täckte alla golv, och tomtens kraftiga växtlighet hindrade solen från att tränga in genom fönstren.

– Det behövde en större renovering för att klara sig. Vi såg potentialen i stenhuset som gömdes bakom en fasad från 1970-talet, och vi ville rädda det!

Från början var det inte många som trodde att familjen skulle lyckas väcka liv i huset igen, och ibland tvekade de själva. Under renoveringen trängde hela familjen – två vuxna och två små barn – ihop sig i ett enda rum, och den första julen var en nyinköpt julstjärna i princip det enda dammfria i hela huset.

– Det är ingen tid jag saknar, men det var ett stort äventyr, säger Marie.

Marie och Stéphane rev ut nästan allt – såväl plastmaterial som glasfiberisolering, heltäckningsmattor och tapeter försvann under renoveringsprocessen. I stället återställdes originalgolven och de gamla spegeldörrarna, medan innerväggarna fick ett lager puts.

– De putsade väggarna i vardagsrummet är inte riktigt vita så lister och dörrfoder, som är målade med vit linoljefärg, kommer fram på ett fint sätt mot väggen.

Paret har strävat efter att använda så miljövänliga material som möjligt. Till exempel har de ersatt den gamla gullfibern med återvunnen isolering, och de har bara använt linoljefärg och ekologisk färg. Golven på övervåningen har slipats och lutats med vitpigmenterad lut och sedan oljats med färglös linolja.

– Många gör tvärtom och lutar färglöst men vi testade denna variant och är supernöjda! Vi ska faktiskt snart göra samma sak på nedervåningen, säger Marie.

Maries bror, som designar kök på Byggfabriken, hjälpte familjen att fixa ett snyggt, funktionellt och personligt kök. De ville ha mycket arbetsyta så de tog i ordentligt när de beställde bänkskiva: en sex meter lång skiva i kalksten där hela familjen får plats när det ska lagas mat och bakas.

– Vi hjälptes åt att planera det och trodde aldrig att vi kunde älska ett kök så som vi älskar vårt. Vi har verkligen lyckats få vårt drömkök!

Också vad gäller inredningen har Marie och Stéphane ett tydligt hållbarhetstänk. En del möbler har hittats i svenska inredningsbutiker, annat har fyndats på loppisar i Frankrike och Schweiz. Ytterligare några möbler har räddats ur högar med grovsopor, som en gång i månaden ställs ut direkt på gatorna i Schweiz. Huvudsaken är att inredningen är funktionell och att den kan slitas på länge.

– Att blanda gammalt och nytt och få fram kontraster är ledorden när vi inreder, säger Marie.

Efter mycket slit och möda har det gamla stenhuset börjat få tillbaka sin forna glans. Några få saker återstår, som att få ordning på den 950 kvadratmeter stora tomten.

– Det har tagit mycket blod, svett och tårar men nu börjar det bli färdigt. Vi är så nöjda och glada när vi ser slutresultatet, som ibland har känts långt borta.

Veckans hem: En personlig mix av gammalt och nytt

Köket kommer från Byggfabriken. Bordet är köpt i Genève, likaså stolarna ”Masters” som är designade av Philippe Starck. Lampan från House Doctor är inköpt hos Olsson & Gerthel i Malmö. Mattan är köpt på lauritz.com.

Veckans hem: En personlig mix av gammalt och nytt

Den svarta byrån är ett gammalt Blocketfynd som enligt Marie ändrar färg då och då. Tavla från konstnären Charmaine Olivia, krukor i trä från Butik Linnea i Helsingborg.

Veckans hem: En personlig mix av gammalt och nytt

Den hemmagjorda metallhyllan har prytts med krokar från ett tidigare hus. Förkläde och grillvante från Åhléns, sopkvasten är köpt i butiken ”Les Enfants Terribles” i Genève men är från det svenska märket Iris Hantverk.

Veckans hem: En personlig mix av gammalt och nytt

Stéphane i det lantligt inspirerade köket från Byggfabriken. Krukorna hittades på vinden.

Veckans hem: En personlig mix av gammalt och nytt

Spegeln fyndades billigt på en marknad i Genève, och tavlorna är en blandning av hemmagjort, lauritz. com och konstnärer som hittats via Instagram.

Veckans hem: En personlig mix av gammalt och nytt

Nytt golv möter patina på ett vackert sätt. Skulptur, Magasin 36. Kruka, Nordal.

Veckans hem: En personlig mix av gammalt och nytt

Det vackra vitrinskåpet hittade Marie på Ebay. Stéphane körde till Frankrike för att hämta det lagom till alla hjärtans dag. Krukorna i vardagrummet hittades på vinden. Matta från Slottstallet Möbler. Gungstolen har lånats från en av Maries bröder. Bordet, köpt på loppis i Helsingborg, har målats i linoljefärg. Lamporna har de själva tillverkat av benen från ett bord. Lampskärmar från Slottstallet Möbler. Lampan i fönstret är en ”Gatto Piccolo” som Marie hittade i sin svärfars källare. Det lilla bordet räddades ur en hög med grovsopor i Genève.

Veckans hem: En personlig mix av gammalt och nytt

Liams samlingar och teckningar har fått plats på hyllorna över sängen. Lampan ovanför sängen var en födelsepresent till Marie från Stéphane, inköpt på en marknad i Genève. Sängbord, antikt. Klockan har Liam fått av sin gammelfarfar, den är över hundra år gammal och kommer från en tågstation. Madrasserna har fått överdrag i olika tyger, vilket är ett bra tips för att dölja fula madrasser.

Veckans hem: En personlig mix av gammalt och nytt

Det helkaklade badrummet går i vitt och svart. De blottade träbalkarna ger liv åt rummet medan klinkerplattorna fortsätter ut i hallen. Tvättskåp,Ikea. Lampor, Byggfabriken. Spegel, Nordal. Halsband och keramikkruka från Tine K. Buddhahand, Love Warriors. Toalettborste, Iris Hantverk. Badkaret köpte de billigt på Blocket.

Veckans hem: En personlig mix av gammalt och nytt

Den blå färgen på väggen provmålades långt innan sovrummet var färdigt, och Marie och Stéphane blev så nöjda att de bestämde sig för att behålla den. Lampa, Nordal, klädhängaren/bollarna kommer från ”Les Enfants Terribles” i Genève och är designade av Donata Paruccini. Klädställ, Ikea.

Veckans hem: En personlig mix av gammalt och nytt

Fina kort och tavlor som familjen hittat på resor pryder väggarna i Jacks rum. Jordglob från Indiska, säng från Ikea och handgjort täcke från Sture & Folke.

Scroll to Top