1354194.jpg

Inredning

De här bilderna kommer göra dig avundsjuk om du älskar lantkök

Skurgolvet är nytt, liksom pärlsponten, men i övrigt är det mesta gammalt. Med smart återbruk och många arbetstimmar skapade Gunilla och Curt det lantkök som de tyckte huset borde ha. [i]Av Eija Kortsaari Foto: Jenny Karlsson[/i]

• 3 november, 2016

I år firar Gunilla Olsson och Curt Skoog 20-årsjubileum som husägare vid Ångermanälvens södra strand, någon mil öster om Sollefteå. Gården de köpte 1996 kallas Holmen och byggdes redan 1869. Här driver de nu loppmarknad under sommarmånaderna, med försäljning av gamla prylar, vintagekläder och egenhändigt gjorda hantverksföremål. Intresset för återbruk är tydligt även i familjens kök. Det har gjorts om ganska radikalt, men med små medel.

– När vi tog över hade köket senast renoverats på 80-talet. Väggarna och det sänkta taket var klädda med gulnad träpanel, och skåpen hade luckor av lackad furu… så det fanns en tydlig bastu-atmosfär här, berättar Gunilla och ler åt minnet.

I mitten av det tidstypiska 80-talsköket stod en stor köksö och på golvet låg en plastmatta.

– Vi ville återskapa ett rum och en känsla som passade bättre ihop med det det ursprungliga huset, så vi rev ut allt ner till grunden och lagade mat i tvättstugan under ett halvår.

Steg ett blev att ta itu med med husets alla eländiga golv. De hade sjunkit och var bortom räddning. När underliggande gamla jordrester och ”boss” – skräp av halm och hö – hade sugits ut, påbörjades arbetet med att lägga nya golvåsar och isolera med sågspån. I bygghandeln fyndade de i andrasortering nytt, billigt furugolv, som behandlades med kalksåpa (se faktaruta till höger). I dag är det svårt att skilja från ett äkta gammalt skurgolv.

– De flesta som hälsar på frågar faktiskt om golvet är originalgolv, och då tycker jag att man har lyckats!

Efter att golvet kommit på plats var Gunilla ivrig att komma vidare med resten av upprustningen. Men att köpa ett sprillans nytt kök och låta en köksfirma montera det var aldrig aktuellt. De gamla skåpens stommar var intakta och fräscha, så det fanns ingen anledning att köpa nya likadana, resonerade Curt och Gunilla. Som vana återbrukare bestämde de sig för att behålla furuskåpen med stomme och allt. Vid monteringen placerades skåpen bara i en mer ändamålsenlig ordning, och luckorna målades antikvita.

Köksskåpen är inte det enda exemplet på familjens förmåga att ge gamla saker nytt liv. Köksbordet har byggts av en bakbordsskiva och ett underrede som köptes på loppis, och en samling bleckplåtsformar dekorerar en vägg som ett konstverk.

På nötta knoppbrädor hänger korgar och köksredskap framme – ett pynt som går fint ihop med bröstpanelen av pärlspont och den gammelsvenskt mönstrade tapeten.

Gunilla är inte mycket för dyra antikviteter, men tycker att saker gärna får ha en historia, en vackert nött yta och en själ – kvaliteter som brukar gå att hitta bland loppisfynd och arvegods.

– Det tog ett tag att få köket färdigt eftersom vi gjorde allt själva, men resultatet var värt både väntan och besväret många gånger om. Nu har vi fått det ljusa och trivsamma lantkök vi ville ha!

De här bilderna kommer göra dig avundsjuk om du älskar lantkök

Skänken är ett gammalt leksaksskåp från Curts barndomshem som målats om från murrigt 70-talsgrönt till vitt. Vitrindörrarna är klädda med omsydda spetslakan. Retroradio, ginza.se. En samling av gamla bakformar i zink och plåt dekorerar både hylla och vägg. Den spiralformade värmeljushållaren är köpt på Sollefteå museum.

De här bilderna kommer göra dig avundsjuk om du älskar lantkök

Arbets- och matsalsdel möts i en bred öppning, som pyntats med vackra bruksföremål. Gunilla är road av odling och lagar gärna till måltider av grönsaker från trädgården. Mjölken köps av en granne som håller kor för självhushållning. Oljelampan ovanför matbordet är arvegods.

De här bilderna kommer göra dig avundsjuk om du älskar lantkök

Vilken skillnad det blev när väggarna kläddes med både vitmålad bröstpanel av pärlspont och tapeten ”Gästgivars” från Duros gammelsvenska kollektion. Oljelampan är arvegods och det lilla slagbordet är köpt på loppis.

De här bilderna kommer göra dig avundsjuk om du älskar lantkök

Den gamla vedspisen var lyckligtvis inte utriven och används flitigt under kalla månader. Gammal serveringsbricka från den egna loppisen i bryggstugan. Kopparbyttan för ved och vattenbehållaren till spisen är arvegods.

De här bilderna kommer göra dig avundsjuk om du älskar lantkök

Tallrikshyllan fylldes snabbt med loppis- föremål och arve- gods. Knoppbrädan hämtades in från ett av uthusen.

De här bilderna kommer göra dig avundsjuk om du älskar lantkök

En samling av gamla bakformar i zink och plåt dekorerar både hylla och vägg. Den spiralformade värmeljushållaren är köpt på Sollefteå museum.

De här bilderna kommer göra dig avundsjuk om du älskar lantkök

Gunilla och Curt behöll de gamla köksskåpen och målade dem antikvita. Spiskåpan är hemmabyggd av pärlspont, spis, Gorenje.

De här bilderna kommer göra dig avundsjuk om du älskar lantkök

Höganäskrus är som gjorda för att ställa köksredskap i. Förkläde, Gudrun Sjödén. Tapet ”Gästgivars”, ur Duros gammelsvenska kollektion.

Scroll to Top