1353374.jpg

Trädgård

Så här lyckas du med din amaryllis – 9 kloka råd

Följ dessa tips om du vill ha en fin amaryllis lagom till jul.

• 1 november, 2016

Julen kommer allt närmare och nu är det dags att sätta amaryllislökar i kruka om du vill ha fina blommor lagom till jul.

Så här gör du för att lyckas med din amaryllis:

1. Välj lök noggrant, så att du inte får en som är skadad eller mjuk.

2. Väck löken genom att placera den ovanför ett glas med ljummet vatten i cirka ett dygn innan plantering. Se till att endast rötterna är i kontakt med vattnet, inte själva löken.

3. Plantera amaryllislöken i en lagom stor kruka, det bör vara ungefär 2-3 cm mellan löken och krukans kant. Välj gärna en tung kruka som inte välter lätt, eftersom stjälken blir hög med stora blommor.

Så här lyckas du med din amaryllis – 9 kloka råd
Det bör vara ungefär 2-3 cm mellan amaryllislöken och krukans kant. Foto: Istock

4. Plantera löken så att ungefär hälften av den är ovan jord. Vanlig blomjord går bra, men lägg helst ett lager lecakulor i botten för dränering.

5. Vattna igenom jorden rejält och ställ sedan krukan mörkt och varm så att rotbildningen snabbt kommer igång. Exempelvis kan den ställas i ett fönster ovanför ett element med en huva på.

6. Vattna inget mer förrän blomknoppen tittar fram…

Så här lyckas du med din amaryllis – 9 kloka råd
Låt krukan stå mörkt och varmt för att rotbildningen ska komma igång. Foto: Istock

7…vilket den gör om några veckor. Då är det dags att ställa krukan ljust och vattna lite mer, men inte för mycket. Ett tips är att vattna sparsamt på fatet, annars kan amaryllisen bli för lång för snabbt och välta på grund av de tunga blommorna.

8. Om du tycker att din amaryllis växer för snabbt kan du bromsa den genom att ställa den lite svalare, och om du istället vill få den att växa fortare kan du ge den mer värme och mer ljus.

Så här lyckas du med din amaryllis – 9 kloka råd
Om du vill få din amaryllis att växa snabbare kan du ge den mer värme och ljus. Foto: Istock

9. När amaryllisen väl börjat blomma vill den stå lite svalt i fönstret eller en bit in i rummet. Den vill heller inte ha direkt solljus, då kan blommorna tappa färgen. När stängeln har blommat över kan du skära bort den, fler stänglar är troligen på gång.

Källa: OdlaBlomsterlandet

Scroll to Top