1352603.jpg

Hemma hos

Veckans hem: Trädkojan där ljuset alltid hittar in

Drömmen om ett hus tog familjen Berg von Linde ända upp till toppen på en ö. Bakom den grånade fasaden öppnar sig bländande vita rum med färgrika inslag av konst och textil. [i]Av Johanna Beijer Foto: Madeleine Pettersson[/i]

• 29 oktober, 2016

Jessicas och Fredriks tankar om ett eget hus började spira när sonen Liam var liten och familjen bodde i en lägenhet på Kungsholmen i Stockholm. Under en period blev det täta turer ut till Nacka och Ingarö för att gå på visningar. Men även om husen de tittade på var fina, var det alltid något som inte stämde. Antingen var priset för högt eller så var läget inte så bra.

Men 2011 dök plötsligt ett annat hus upp på marknaden, lite norrut, på Resarö i Vaxholms kommun. Det låg vackert på en höjd med utsikt över Trälhavet. Förälskelsen blev omedelbar.

– Det var precis ett sådant hus vi ville bo i. Ett hus som påminner om en trädkoja där ljuset alltid hittar in oavsett årstid och tid på dygnet, säger Jessica.

Efter visningen var hon och Fredrik helsålda, men vågade inte hoppas på ett köp. Redan innan budgivningen hade startat kände de sig knäckta över att de framöver alltid skulle jämföra andra hus med detta och aldrig någonsin flytta ifrån lägenheten inne i stan. Budet de till slut lämnade var en vild chansning. En chansning som gick hem!

– Det är väldigt tillfredsställande att känna sig nöjd! Någon sommarstuga behöver vi inte längta efter, eftersom vi bor så nära natur och vatten, säger Jessica.

Stadsliv har de också inom räckhåll. Till Stockholm är det bara tre mil. Huset ligger visserligen på en ö, men den är försedd med bilbro till fastlandet. Livet på skärgårdsön lämnar med andra ord inte så mycket i övrigt att önska, särskilt inte som huset i sig känns optimalt…

– En sjötomt hade så klart suttit fint, men då skulle vi definitivt vilja bygga ett liknande hus, säger Fredrik.

Det arkitektritade huset från 2003 har anpassats efter tomten på flera sätt. Bland annat har fönster och terrasser placerats så att man kan njuta av sol och utsikter i flera väderstreck. Särskilt förtjusta är Fredrik och Jessica i utblicken från det stora fönsterpartiet i vardagsrummet.

Träfasaden, som behandlats med järnvitriol, smälter in i den omgivande grönskan.

– Fasaden gillar vi mycket! Den ger en härlig känsla av att huset är inkluderat i naturen, säger Jessica.

Invändigt är den stora rymden i vardagsrummet anslående, med en högsta takhöjd på drygt fem meter. Förra ägaren tog bort ett loft för att få in extra mycket luft i rummet – ett genidrag som påverkar känslan i hela huset. Den bästa förändringen Jessica och Fredrik själva har gjort är installationen av den moderna eldstaden. En imponerande pjäs med sex meter hög murstock som bidrar med både karaktär och välkommen värme under vinterhalvåret.

Inredningen har fått en ljus bas med vita golv och väggar. Färginslagen, som därmed blir effektfulla, kommer i form av konst och textilier. En stor del av färgprakten står kelimmattorna för. Fredrik började samla på dem för många år sedan, långt innan de blev poppis på bred front. Möblemanget är en blandning av sådant som fått hänga med från förra bostaden, arvegods och en del nyinköpt

– Att det finns en historia kring föremål och inredningsdetaljer känns viktigt. Samtidigt som vi gärna vill tänka modernt och funktionellt, säger Jessica, som skulle beskriva stilen i hemmet som ”tidlös, modern och ombonad”.

Efter fem år som glada husägare har allt fler idéer om förbättringar börjat slå rot hos Fredrik och Jessica. Närmast på tur står köket, som bland annat ska helkaklas och få platsbyggda vitrinskåp i gjutjärn. Högt upp på önskelistan står också omläggning av vissa golv. I hallen skulle de vilja ha betonggolv, i badrummet grå kalksten och i köket grön granit. I det längre perspektivet ser de också en utbyggnad framför sig. En blygsam sådan i två plan skulle ge större rum åt Liam samt ett bibliotek eller gästrum.

– Drömma ska man alltid göra. En dröm vore att bygga en takterrass på huset, då skulle vi få fin sjöutsikt över Trälhavet. Och på sommaren kommer tankarna om pool, säger Fredrik och skyndar sig att tillägga:

– Men allt kan inte hända på en gång, var sak får ha sin tid.

 

Veckans hem: Trädkojan där ljuset alltid hittar in

Husets stora terrass har tak och vetter mot sydost, den mindre ligger i sydvästläge. Så sol kan man få hela dagen! Träfasaden har behandlats med järnvitriol och taket är klätt med falsad plåt.

Veckans hem: Trädkojan där ljuset alltid hittar in

Trärena fönstersnickerier ger fin kontrast till de vita väggarna, taken och golven. Matsalsdelen ligger i hemmets ljusaste del, där familjen ofta samlar släkt och vänner till middag. Matbord och fårskinn, Ikea. Taklampor, Gamla Lampor i Stockholm. Ljusstakar, Asplund. Kelimmatta, lauritz.com. Stolarna har Fredrik ropat in på auktion.

Veckans hem: Trädkojan där ljuset alltid hittar in

Högt i tak och olika storlekar på fönster gör köket mer intressant. Alla fönster i huset är från Älvdalsfönster.

Veckans hem: Trädkojan där ljuset alltid hittar in

I köket kan man diska med utsikt över trädgården. Arbetsbänken är vinklad så att man får in ljus från flera håll. Köksinredning, Ikea. Mattan har ropats in på auktion. På den praktiska hyllan ovanför fönstren ryms både böcker och porslin.

Veckans hem: Trädkojan där ljuset alltid hittar in

Det är ganska ont om förvaring i kök och vardagsrum, men intill skorstensstocken finns en sittplats som också rymmer ett par lådor. Byrå och fårskinn, Ikea.

Veckans hem: Trädkojan där ljuset alltid hittar in

Familjens stolthet är eldstaden från Brunner, som sprider värme i husets sällskapsdel under hela vinterhalvåret. Även vedspisen fungerar utmärkt. Den konstfulla dekorationen vid sidan om är en korall som fyndats på Blocket. Vedkorg, butik Aces på Lidingö.

Veckans hem: Trädkojan där ljuset alltid hittar in

Ett par trappsteg ner från vardagsrummet ligger hallen, som binder ihop husets två delar och har utgångar åt två håll. Tavlan är köpt på auktion. Ljuslykta, Aces.

Veckans hem: Trädkojan där ljuset alltid hittar in

En stor soffa och en grandios målning av konstnären Björn Wessman ramar in vardagsrummets skönaste häng. Soffa, Europamöbler. Soffbord, David Design. Korgfåtöljer, Dis Inredning. Skinnfåtölj, Nordiska Galleriet. Kelimmattan är köpt på auktion. Barnleksaker samlas i en korg från Room.

Veckans hem: Trädkojan där ljuset alltid hittar in

Kök och vardagsrum hänger ihop och delar på eldstaden som naturligt nav. Den stora terrakottakrukan är köpt i en antikbutik i Stockholm. Slagbordet är arvegods efter Fredriks gammelmormor. Tavla av Martin Ålund, Bukowskis nutida auktion. Bordslampa, Plan Ett. Mattorna har ropats in på auktion. I en hylla på murstocken står gröna stenfigurer från Room.

Veckans hem: Trädkojan där ljuset alltid hittar in

Liams loftsäng sparar golvyta. Matta och möbler, Ikea. Tavla av Sven Gram, lauritz.com.

Veckans hem: Trädkojan där ljuset alltid hittar in

Elins rum är fullt av färg, trots vita väggar och vitt golv. Matta och möbler, Ikea. Tavla av Sven Gram, lauritz.com.

Veckans hem: Trädkojan där ljuset alltid hittar in

Trärena fönsterkarmar, vägghyllor och tvättkorg bidrar med värme i det helvita badrummet. Klinker och kakel, Kakelspecialisten. Badrumskommod, Ikea. Fönster, Älvdalsfönster.

Veckans hem: Trädkojan där ljuset alltid hittar in

Husets speciella fönstersättning präglar Fredriks och Jessicas sovrum, som får in dagsljus från flera håll. Långa, vita gardiner gör sovrummet mer ombonat. Spjälsäng, Ikea. Sänglampa med patina, Gamla lampor. Fotografi, Yellow Korner.

Scroll to Top