1349905.jpg

Hemma hos

Veckans hem: Ljuvlig jugend renoverad med varsam hand

Ett jugendhus i originalskick med skog och sjö som grannar. För 17 år sedan fick Helen och hennes familj chansen att ta över det gamla huset som gått i arv i generationer. [i]Av Pernilla Fredholm Foto: Carina Gran[/i]

• 21 oktober, 2016

Familjen Emanuelsson-Starrén trodde aldrig att de skulle få möjlighet att köpa ett hus vid Öresjö utanför Borås. Men när damen i det gamla jugendhuset bestämde sig för att flytta till sin son i Australien, blev läget ett annat.

– Vi lärde känna kvinnan genom en god vän. När hon beslöt att sälja huset fick vi chansen, berättar Helen.

I slutet av 1999 flyttade hon och sambon Håkan in i jugendvillan som ligger på en höjd omgiven av bergknallar och träd med härlig utsikt över Öresjö.

Damen som sålde huset var barnbarn till en direktör i textilbranschen som låtit bygga huset som sommarbostad 1906. Arkitekt var Lars Kjellman som kring förra sekelskiftet ritade många av Borås mer kända byggnader som biografen Röda Kvarn och von Ahnska huset.

På den tiden hörde en tennisbana och vacker trädgård med snäckdekorationer och krattade grusgångar till huset.

När Helen och Håkan flyttade in fanns det inte mycket kvar av utemiljön, tennisbanan var så förfallen att den togs bort. Men invändigt fanns fortfarande många spår kvar av gamla tider med en inredning som inkluderade stora fjädrar, divaner och många textilier. Familjen fick köpa loss en del av det gamla möblemanget.

– Till favoriterna hör de vackra ”tulpanstolarna” som har ett väldigt speciellt grafiskt tulpanmönster i ryggen. Dem använder vi som sängbord i sovrummet, berättar Helen.

Renoveringen har gjorts i etapper. Bland annat har mellanväggar, som inte var original, rivits. De fina trägolven har slipats och nya element satts in. Snickerier och väggar har målats om, och några väggar har också fått tjusiga fondtapeter med stora mönster som passar perfekt till husets karaktär.

Ett gammalt kök på övervåningen har ersatts av ett stort badrum med utsikt över trädgården, och på nedervåningen offrades flera små rum för att skapa ett stort kök.

– Vi är väldigt ofta i köket där vi läser läxor, jobbar, lagar mat, pratar… En normal vardag är köksbordet belamrat med tidningshögar, papper, två datorer, läxböcker. Tur att bordet är stort.

Möbleringen i huset är sparsam med utvalda arrangemang av föremål som de samlat på sig genom åren.

– Vi har mest gamla möbler och prylar och köper inte nytt särskilt ofta, berättar Helen.

Undantaget är när familjen är på resor.

– Då tycker jag om att köpa saker. De blir som symboler för upplevelsen, konstaterar Helen och pekar på en rolig ljusstake med djur staplade på varandra, köpt i Miami.

En stor del av trädgården är naturtomt. Resterande del består av en stenlagd uteplats, buskar och rabatter som gjorts om för att vara lättskötta. Ute i trädgården står också ett par vackra gamla parkbänkar i vitmålat trä som följde med huset.

Det före detta sommarnöjet har också renoverats utvändigt. Fasadens plastfärg har blästrats bort med olivkärnor och är nu målad med Falu rödfärg, som originalet en gång i tiden.

– Man kan nog säga att vi gjort en totalrenovering, men på ett väldigt försiktigt sätt och under flera år. Det mesta har vi gjort själva.

Familjen har också renoverat den gamla glasverandan med originalfönster som går att dra ner så det blir öppet. Den tråkiga dörren ut till verandan har bytts ut mot en vacker gammal dubbeldörr. Dörren var ett riktigt fynd eftersom den stod oanvänd hos grannen vars hus är ritat av samma arkitekt.

– Glasverandan är en härlig plats. Här sitter vi ofta när vi har gäster. Och på somrarna äter vi middag där ute, varenda dag.

Veckans hem: Ljuvlig jugend renoverad med varsam hand

Den arkitektritade jugendvillan från 1906 ligger endast tio minuters resa från Borås och två minuters gångväg från Öresjö. Motionsspåret ligger i skogen precis bakom knuten.

Veckans hem: Ljuvlig jugend renoverad med varsam hand

Den vackra glasverandan används flitigt på sommarhalvåret. Stolarna följde med huset och dynorna är omklädda med franska mjölsäckar. Bordet är köpt i antikhandel. De vita ljusstakarna kommer från butiken Hjärterum, taklampan är från Konsthantverk.

Veckans hem: Ljuvlig jugend renoverad med varsam hand

I hallen står ett svart kinaskåp från Odd Birds. Ovanför hänger ett silverfärgat hjorthuvud från Wohnzimmer. Tapet ”Modern Classics”, Tapetterminalen.

Veckans hem: Ljuvlig jugend renoverad med varsam hand

Vardagsrummet med vackra originalfönster som vetter mot skogen. Ikeasoffan, som är från 60-talet och som följde med husköpet, har fått nytt överdrag. Bordet kommer från Hjärterum i Borås, liksom mattan. Puffen med renfällen är designad av Patricia Urquiola. Golvkudden kommer från ABC Carpet & Home i New York.

Veckans hem: Ljuvlig jugend renoverad med varsam hand

Bokhyllorna i biblioteket är platsbyggda av Håkan, familjen läser väldigt mycket och vill ha kvar sina böcker. Fönstren är original, soffan är en Howard. Kuddar från bland annat Ikea, Eightmood och PB Home. Lampa, Ikea.

Veckans hem: Ljuvlig jugend renoverad med varsam hand

Jättespisen i vardagsrummet har ett fascinerande djurmotiv och ett monogram av den som byggde huset en gång. Inskriptionen lyder: ”Ett hem till skänks man aldrig får, det bygges sakta år från år, och älskas fram i sorg och fröjder.” Till höger om spisen gamla biografstolar som köpts på loppis.

Veckans hem: Ljuvlig jugend renoverad med varsam hand

Köksbordet har familjen själv ritat och låtit en snickare göra. Stolarna i jugend hörde till huset. Köksinredningen och köksön är från Ikea, liksom lådhurtsarna på kortväggen. Ljusstaken på bordet kommer från Inreda Utreda, taklamporna i glas har Helen beställt direkt från Italien.

Veckans hem: Ljuvlig jugend renoverad med varsam hand

Det svarta skåpet från Nordal är perfekt för porslin och annat vackert. Fondtapeten är ”Malabar Sage/Pale Blue” från Cole & Son.

Veckans hem: Ljuvlig jugend renoverad med varsam hand

Slaktarbänken hittade Helen i en annons, där slakteriinredning skulle säljas ut. På slaktarbänken står en vinöppnare i gjutjärn. Öppnaren har tidigare tjänstgjort på en restaurang och är en present från en vän till familjen.

Veckans hem: Ljuvlig jugend renoverad med varsam hand

Badrummet med sitt svarta kakel ger en behaglig, asiatisk spakänsla. Den belysta, enkla nischen är en praktisk avställningsyta. På badkarskanten syns konstgjorda koraller och flaskor från Hjärterum.

Veckans hem: Ljuvlig jugend renoverad med varsam hand

Sovrummet är både vilsamt och läckert. Fondtapet ”Vera” från Sandberg. Trofé på väggen, Wohnzimmer. Sängkläder, H&M Home. Lampor, Hjärterum i Borås. De fina jugendstolarna som utgör sängbord kommer från husets tidigare ägare.

Veckans hem: Ljuvlig jugend renoverad med varsam hand

Stolen är köpt på en auktion i Toronto, till förmån för aidsforskning. Inbjudna designer fick pimpa var sin Verner Panton-stol som sedan auktionerades ut. Denna är belagd med bladguld.

Veckans hem: Ljuvlig jugend renoverad med varsam hand

Sonen Olles rum, med säng som är ett hemmabygge av Ikeaförvaring.

Scroll to Top