Spindlar må vara harmlösa men alla vill inte ha dem hemma. Foto: Bigstock

Artiklar

Så här håller du spindlarna borta – 8 effektiva tips

Håll ditt hem välstädat så slipper du spindlar och andra småkryp.

• 19 oktober, 2016

Visst är det skönt att vara inomhus när det är kallt ute? Tyvärr är vi inte de enda som tycker det. I takt med att vintern kryper närmare kryper också allt fler oinbjudna gäster in i våra hus. 

Nyligen har det också visat sig att småkryp trivs bäst i rika hem, så du kanske bör vara extra vaksam om du bor i ett välbärgat område. Svenska spindlar är inte farliga för människor, men alla tycker ju trots det inte om att ha dem i sitt hem.

Här är några tips på hur du håller spindlar borta – utan att skada dem:

1. Håll hemmet rent

Det är dessvärre en myt att mycket spindlar är ett tecken på att du har ett välstädat hem. Snarare tvärtom, faktiskt. Ett av de bästa knepen för att slippa de långbenta krypen hemma är nämligen att hålla det rent och torrt. Se till att det finns så lite insekter som möjligt, då finns det också färre spindlar, eftersom spindlar lever på just insekter.

2. Håll hemmet torrt

Ännu en myt är att spindlar skulle vara ett tecken på att du har ett mögelfritt hem. Spindlar kan visst leva i en möglig källare, så länge där finns insekter. Dessutom trivs de i fuktiga miljöer, så en luftavfuktare i källaren kan vara en god idé.

3. Minimera antalet gömställen

Spindlar tycker om att gömma sig. Se därför till att städa ofta och inte ha mörka vrår med föremål som de kan gömma sig bland. När det gäller förvaring är det bättre att välja plastlådor än kartonger, eftersom de är svårare för de åttabenta krypen att ta sig in i.

4. Ta hand om växterna

Håll koll på dina krukväxter och plocka bort vissna löv ofta. Döda växtdelar drar till sig insekter, och insekter lockar som bekant till sig spindlar.

5. Skräm bort insekter

Spraya eller droppa rödcederolja längs golvlister eller lägg ut bitar av rödceder under möbler. Insekter ogillar lukten av rödceder så genom att applicera den där de rör sig kan du få dem att undvika ditt hus.

6. Fånga försiktigt

Får du syn på en spindel är de hyfsat lätta att fånga eftersom de flesta sorterna ser och hör dåligt. Däremot känner de vibrationer, men om du bara är försiktig kan du fånga dem genom att sätta en glasburk över dem. Skjut in en kartongbit under burken och släpp ut spindeln.

7. Skydda exteriören

Se till att spindlarna inte kommer in i ditt hus till att börja med genom att flytta bort sådant de kan tänkas gilla att gömma sig i, som till exempel vedhögar, löv och växter, från husväggen. Se också till att täta eventuella springor i dörröppningar och fönster och täck ventiler och skorstenar med insektsnät.

8. Släck lamporna

Ljus drar inte till sig spindlar, men däremot insekter, som i sin tur drar till sig spindlar. Därför kan det vara bra att skippa ytterlamporna. Du kan också se till att belysningen inifrån inte syns utåt med hjälp av persienner och gardiner som inte släpper igenom ljus. Om du ändå behöver ha utelampor är ett tips att använda gula natriumlampor som inte drar till sig insekter i lika hög grad.

Källa: LandGood Housekeeping

Scroll to Top