Det finns fler olika arter av småkryp i förmögna hem. Foto: Bigstock, Istock

Artiklar

Forskare: Rika människor har fler insekter i sina hem

Till och med ohyra och andra kryp gillar lyx, verkar det som.

• 18 oktober, 2016

Det här är en amerikansk studie och vi vet inte om resultaten går att applicera på svenska hem, men medge att det här är lite rolig läsning?

En studie som publicerades i Biology Letters visar nämligen att rika människor i USA inte är rika enbart på pengar, utan även är berikade med många insekter i sitt liv. Undersökningen visar att de välbärgade hemmen i fråga har fler insekter än sina fattigare motsvarigheter. Det behöver dock nödvändigtvis inte röra sig om att de har fler kryp överlag, utan snarare att de kan skryta (?) med fler olika arter.

Resultatet verkar peka på ett fenomen som är känt som ”lyxeffekten” – ju mer förmöget området är desto större är mångfalden inom djurlivet. 

– Det finns omätbara fördelar med välstånd som inte nödvändigtvis märks men som på något sätt överförs till förbättrade miljöer och ekosystem. Även om vi inte kan precisera exakt vad de fördelarna är kan vi se att insekter, växter, fåglar och ödlor alla reagerar på välstånd, säger Michelle D Trautwein, en av författarna till studien, enligt Washington Post.

Nu undrar vi bara om svenska insekter också dras till lyx.

Scroll to Top