Kika in i den färgstarka 1800-talsvåningen: “Det har blivit fler och fler färger”

Önskelistan var klar när Beate och Patrick tog över den klassiska våningen i 1800-talshuset: rum för alla, ett rejält och praktiskt kök och färger som skapar trivsel och glädje en regnig dag.

Takhöjden, svarar Beate Tangre spontant på frågan om vad hon uppskattar mest med sin nya lägenhet i det eleganta huset från förra seklets början. Tidigare bodde hon i en barnvänlig trädgårdsstad utanför stan, men eftersom sonen nyligen blivit arton kom andra behov i fokus. Så efter många goda år i förorten ersattes det med stadspuls, utsikt från fjärde våningen – och en betydligt mer fashionabel esplanad som adress. 

Jakten på den perfekta lägenheten varade inte särskilt länge. Beate och hennes man Patrick hade bara varit på fyra fem visningar när våningen med stort V dök upp. 

– Den hade det mesta vi letade efter, säger Beate. Stor balkong, dubbla vardagsrum och så den där fantastiska takhöjden. Vi blev ganska förvånade när det inte kom in några bud, och kände oss nästan överdrivet impulsiva när vi bestämde oss för att slå till.


LÄS ÄVEN: Färgstarkt och lekfullt – kika in i den inspirerande gården


Vardagsrummet är målat i den svala gröna färgen ”Løvsal” från Jotun. Modulsoffan ”Jord”, design Luca Nichetto för Fogia, beskrivs av sina ägare som en ”fristad”. På väggen hänger konst av Jeremy Everett. Muranolampan är köpt på Carousel i Grünerløkka, och till vänster står Andreas Engesviks stol ”Bollo”.
Att bryta med något oväntat ger interiören spänning, tycker Beate. Både hon och Patrick blev kära i den gamla gymnastikplinten i vintagebutiken Remix Art på Fornebu. Den har nu fått nytt liv som vardagsrumsbord.
Här bor: Beate Tangre, Patrick Larsgaard och Viktor Tangre, 18. Jobbar som: Beate är film­producent, Patrick klippare. Huset: Lägenhet på 133 kvm i hus från 1898.
Lägenheten ligger på fjärde våningen, i ett klassiskt flerbostadshus från slutet av 1800-talet. 

LÄS ÄVEN: Lekfullt och detaljrikt – inspireras av det här färgglada huset


Lägenheten var i grunden i hyfsat gott skick, men de nya ägarna tyckte att den var lite väl tung och mörk. Dessutom hade en tvättstuga, som hade kommit till genom åren, ätit upp lite väl mycket av kökszonen. Flera rum hade heltäckningsmattor. Men det skrämde inte Beate och Patrick, tvärtom.

– Vi misstänkte att det kunde vara fina golv under dem, och det var det, säger Beate.

Bokhyllorna från Ikea fanns i lägenheten sedan tidigare, men framstår som mer integrerade efter att ha målats i samma färg som väggen. Bilderna ovanför matbordet är av Morten Andersen.
Beate har en förkärlek för grönt, men väggfärgen i matsalen, ”City­scape” från Jotun, blev blåare än hon trodde men har ändå blivit en favorit. Bilden togs av Beates ex-make, film­fotografen Askild Vik Edvardsen.
Beate hade tidigare en komplett uppsättning av ”Y-stolen”, men efter att hon suttit i Andreas Engesviks ”Bollo Spisolini”, från Fogia, fanns ingen återvändo. Matbord av parets vän filmproducenten Brede Hovland. 

Köket totalrenoverades

Det lätt opraktiska och trånga köket totalrenoverades, med experthjälp av arkitekten och familjevännen Knut Hovland. De skapade först en mindre tvättstuga än den gamla, vilket gav några extra kvadratmeter. Nu fanns det till exempel plats för en stor och efterlängtad köksö. 

Under renoveringen dök en gammal grönmålad vägg upp bakom lager av gipsskivor. Beate bestämde sig direkt för att den skulle behållas, eftersom hon alltid har haft en svaghet för grönt. Den slitna gamla pärlspontspanelen fungerar som en perfekt kontrast till den strama och stilrena köksinredningen i trä, och även som patinerad bakgrund för Beates mycket älskade fotokonst. Förutom just den köksväggen är de flesta andra ytor  målade. 

– Vi har bara utgått från färger vi gillar, säger Beate som är glad att hon och hennes sambo har så lika smak.

– Som tur var, var färgkartorna vi båda tog hem i exakt samma toner!

Lösningen för köket blev att minimera tvättstugan som nu nås via en lucka bakom köks­inredningen till vänster. Köksön, i onyx, är en samlingsplats där gästerna kan roa sig medan värdarna lagar mat. Det finns även utgång till balkongen från köket. Taklampor, Flos.
Den gamla grönmålade panelen dök upp bakom lager av gipsskivor när köket skulle renoveras. Beate, som älskar grönt, bestämde sig direkt för att behålla den slitna ytan.
Barstol vid köksön, ”High Dot”, Fritz Hansen.

LÄS ÄVEN: Färgexperten: Så påverkar färg ditt välmående


Gröna kulörer går igen

Beates favoritfärg, grönt, går naturligtvis igen på flera ställen i lägenheten. Det var dock Patrick som insisterade på de rosa rummen, något Beate är glad över efteråt. Det har gjort att rummen känns mysiga och varma tycker hon. Och varför vara rädd för att prova något oväntat?

– Jag kan vakna och känna att nu måste jag bara ha en förändring. Då är ett lager färg ett enkelt och prisvärt sätt att förnya. Jag känner lite för renovering som andra känner för vårstädning, det är något man gör lite då och då bara.

Hon skrattar och menar att det lätt att testa sig fram och ändra igen, om det blir fel. Även om hon längs vägen har tänjt på sina egna gränser lite grann.

– Det har blivit fler och fler färger. Men jag försöker fortfarande hålla mig till en lugn bas när jag väljer toner på till exempel väggar och möbler. På så sätt kan du lägga till detaljer efter ditt humör.

Det var Patrick som insisterade på den rosa färgen i hallen och sovrummet, men nu är Beate väldigt glad för det. Stolarna är vintage Eamesstolar från Vitra, mattan är köpt i Marocko. På väggen hänger fotokonst av Rune Johansen.
Sovrummet är en varm, rosa oas i ”Chalky Coral” från Pure & Original. Vägglampan ”Arigato” är från Grupa. Gardinerna är specialtillverkade. Bilden på väggen är av Edvarda Braanaas och i hörnet syns ett kärt arvegods från Beates farfar: skoputslådan som fortfarande innehåller skokräm och putsgrejer. 
Det stilrena badrummet har inte renoverats men har piggats upp av färgstarka detaljer och fotokonst av Elen Sonja Klouman.
Små fiffiga hyllor i hallen, i samma rosa färg som väggarna.

LÄS ÄVEN: Färgstark maximalism – så fixar du inredningsstilen


Hon erkänner också att hon är ganska impulsiv när hon inreder.

– Jag faller väldigt lätt för saker! Men med åren har jag lärt mig att sova på de stora sakerna och besluten, och att använda sunt förnuft. Ändå kan jag inte säga att allt här hemma hänger ihop.

Ibland är det kanske inte nödvändigt heller. Som till exempel den gamla gymnastikplinten som hon och Patrick samtidigt föll pladask för i en secondhandbutik. Den fick ett nytt liv hemma hos dem, även om det kanske inte var det självklara valet som vardagsrumsbord.

– Jag gillar att bryta upp strikt stil med något oväntat. Det är bara skönt när vissa saker går tvärtemot det man planlagt!

Scroll to Top