1348252.jpg

Trädgård

12 tips för hur du odlar ekologiskt i din egen trädgård

Det är egentligen den naturligaste saken i världen. Om naturen får göra jobbet får du en ekologisk trädgård – och kan dessutom kosta på dig att vara lite lat ibland. Här är vår snabbguide.

• 18 oktober, 2016

1. Låt komposten arbeta

Om allt som växer i trädgården också får stanna där, så slipper du tunga och dyra transporter av avfall och får dessutom näringsrik kompostjord helt gratis. I trädgårdens kretslopp är komposten sambandscentralen.

2. Använd kompostkvarn

En kvarn som gör flis av grenar och kvistar går att hyra, om man inte vill köpa. Flis är bra både i komposten och som täckning i rabatten i stället för täckbark. De grenar som inte blir flis kan eldas till träaska som i lagom mängd är bra näring för jorden.

3. Naturgödsla

Med egen kompostjord behöver du inte släpa så många påsar dyr köpejord utan kan komplettera komposten med kogödsel, torv och kanske benmjöl under våren. Undvik konstgödsel som bara utarmar jorden.

12 tips för hur du odlar ekologiskt i din egen trädgård
Komposten är sambandscentralen i den ekologiska trädgården. Här omvandlas trädgårdsavfallet till finaste mylla och du slipper omaket med att släpa näring till och från trädgården. Foto: Nina Sederholm

4. Gräv lite lagom

Låt maskar och mikroorganismer göra grovjobbet i stället. Inom loppet av 12–15 år har maskarna vänt jorden fullständigt i det översta decimetertjocka jordlagret och dessutom producerat mycket värdefull mull. En mask äter ungefär en kaffekopp löv och annat om dagen. Lerig jord kan dock behöva vändas på hösten.

5. Täck ogräs med markduk

Alternativt rensa tills det ger upp. Eller lär dig leva med det.

6. Klipp avgasfritt

Näst bäst efter handjagaren är en elgräsklippare eller robotklippare. Men stäng av den till kvällen så att inte igelkotten far illa!

7. Satsa på omväxling

Odla näringskrävande grönsaker som kål, selleri och gurka ett år och byt dem sedan mot mindre krävande, som lök och sallat. Nästa år kan man på samma plats så ärter och bönor som själva fixerar kväve och därför gör jorden mer näringsrik igen.

12 tips för hur du odlar ekologiskt i din egen trädgård
Blanda grönsaker och blommor som håller skadedjur borta utan gifter. Här växer purpurkål och svartkål vackert tillsammans med tagetes i olika färger. Foto: Nina Sederholm

8. Uppmuntra mångfald

Ju mer lik den riktiga naturen trädgården är, desto större motståndskraft får den. En blandning av olika slags blommor och grönsaker i landet är ett giftfritt sätt att få bukt med skadedjur. Ringblommor och tagetes kan till exempel hålla kålfjärilar och nematoder borta. Undvik giftiga bekämpningsmedel.

9. Köp närproducerat

E-plantor är garanterat friska och klarar det svenska klimatet – eller byt med grannen!

12 tips för hur du odlar ekologiskt i din egen trädgård
Med många olika sorters doftande blommor med mycket nektar hjälper du fjärilar, bin och blomflugor att överleva. Din trädgård har betydelse för den biologiska mångfalden också i ett större perspektiv. Foto: Nina Sederholm

10. Bjud in

Med doftande nektar- och pollenrika blommor och fruktträd får du in fjärilar, humlor, bin och blomflugor i trädgården. Även nyckelpigor, grodor och paddor äter skadedjur. En damm eller lite vatten i ett fågelbad lockar också nya gäster. Och den som har äran att få en igelkott boende i trädgården får en trogen medhjälpare i kriget mot sniglarna.

11. Sluta städa

Tänk på att igelkotten, fåglar och andra djur sällan trivs i en alltför prudentlig trädgård.

12. Återanvänd

Släng inte växter eller gammal marksten. Flytta eller skänk bort i stället.

Scroll to Top