1347243.jpg

Hemma hos

Veckans hem – en riktigt härlig färgexplosion

Pia Håkonsen har alltid varit förtjust i starka kulörer. Men först när barnen kom lät hon drömmen om en färgexplosion bli verklighet. Nu är huset i norska Kristiansand ett lekfullt ställe med rum för graffiti. [i]Text och foto: Shanti Broeng[/i]

• 14 oktober, 2016

Nedervåningen i kedjehuset badar i ljus, tack vare öppen planlösning och fönster i två väderstreck. Den neutrala basen piggas upp med färgstarka detaljer som gör stämningen opretentiös och glad. Här får enskilda möbler och installationer tala, som ett solgult skåp, en köksvägg full med roliga prydnadstallrikar, en samling inramade affischer över soffan…

– Jag har alltid varit förtjust i starka färger, säger Pia Håkonsen som tillsammans med maken Yngvar och barnen Liam och Elle har slagit sig till ro i trähuset på Norges sydspets.

Det faktum att Yngvar varit professionell fotbollsspelare förklarar att han och Pia har flyttat runt en del. Nya klubbar betydde nya platser. Och varje gång försökte sig Pia på nya inredningar.

– Jag har prövat allt som är trendigt, inte minst att hålla det enkelt i vitt och beige. Men varje gång blev jag galen på det enfärgade och sprang ut och köpte orangefärgade kuddar eller något annat som lyste upp.

För fyra år sedan, nu med två barn i familjen, var det dags att landa. Valet föll på Kristiansand, där båda har familj, och området Dvergsnes där ett av tjugofem arkitektritade kedjehus stod och väntade. Med andra familjer på gatan kryllar det av lekkamrater till barnen och dessutom fick Pia utrymme att skapa ett hem helt från grunden.

– Huset var inte helt färdigbyggt när vi flyttade in. Allt, från golv och väggar till badrums- och köksinredning, skulle väljas. Det var fantastiskt roligt men krävde eftertanke.

Räddningen blev Pias scrapbook, en inspirationsbibel där hon under tjugo års tid samlat tidningsurklipp med snygga inredningsdetaljer. Det visade sig att många av klippen liknade varandra, bland annat blev det tydligt att råa betongväggar och industrigolv liksom det kakel som sitter på tunnelbanestationerna i Paris ingår i Pias smakpreferenser.

– Jag kan verkligen rekommendera alla att göra en egen klippbok. Dels är det roligt att göra, men framför allt får man syn på sin egen smak. Det finns alltid saker som kommer igen och definierar en grundsmak.

I dag är det 190 kvadratmeter stora trevåningshuset både trivsamt och praktiskt. Pia har genomgående valt polyflor-golv, den typ av vinylgolv som ofta används i shoppingcentrum.

– När barnen kommer hem drar de av sig strumporna redan i hallen, eftersom golvet är så skönt att gå på, skrattar Pia.

Väggarna fick överlag vara vita och släta, bortsett från kortväggen i vardagsrummet som kontrasterar mot en närmast betongrå yta – skapad av några väggskivor från bygghandeln. I kombination med soffbordet, byggt av gamla lastpallar, ger det den industrikänsla Pia var ute efter.

– Man kan nog säga att min stil är urban. Både Yngvar och jag älskar stadsmiljöer, vi tillbringar gärna semestrarna i stökiga storstäder där vi får kraft och inspiration.

I det nya hemmet har Pia omvandlat intrycken till inredning. När väggarna i badrummen skulle målas kontaktade hon, till exempel, en grupp lokala graffitikonstnärer – som till och med gav sig på badkaret!

– De fick helt fria händer när det gäller färg och motiv. Jag tror att kreativa människor uppnår bäst resultat om de får frihet att uttrycka sig som de vill. I dag kan jag bara konstatera att resultatet blev precis som jag hade hoppats.

– Jag tycker att inredning ska återspegla vem du är snarare än vilka trender som gäller. Det roliga är att människor som kommer hit verkligen uttrycker att: ”Det där är Pia, och det där är bara Yngvar!”

– Dessutom är det viktigt att hålla kvar barnet inom sig. Barn är lekfulla och lever i ögonblicket, det kan man ta fasta på för att inte stelna som vuxen.

När det gäller kärleken till färger har Pia en särskilt stark relation till gult, som regelbundet återkommer i hemmet.

– Den färgen ger mig energi. Det kanske har med solen att göra.

Veckans hem – en riktigt härlig färgexplosion

Vardagsrummets gula glasskåp, från Ikea, utgör en fin fond till färgstarka samlingar av figurer, böcker och prylar.

Veckans hem – en riktigt härlig färgexplosion

Kedjehusen i Dvergsnes utanför Kristiansand är ritade av arkitekt Janicke Jebsen Vinje.

Veckans hem – en riktigt härlig färgexplosion

I hallen står en bänk från omklädningsrummet i en brandstation där Pias pappa jobbat. Ljustavlan från Nordiske Hjem fick Yngvar i födelsedagspresent. Matta, Pappelina.

Veckans hem – en riktigt härlig färgexplosion

Vardagsrummets kortvägg är prydd med byggskivor som ger intryck av rå betong. Öppen spis i emaljerad retrostil, Dovre Vintage, finns hos bland andra Bastuspecialisten. Veden hänger i smarta ”Rais Woodwall”, som i Sverige finns hos bland andra Spismiljö.

Veckans hem – en riktigt härlig färgexplosion

Den gula Ikeaskåpet i vardagsrummet innehåller reseminnen, en samling leksaker och böcker som tillsammans utgör en fin och färgstark helhet.

Veckans hem – en riktigt härlig färgexplosion

Soffbordet av vitmålade lastpallar rymmer böcker, tidningar och spel.

Veckans hem – en riktigt härlig färgexplosion

En samling tallrikar med olika motiv och mönster bildar en kitschigt rolig helhet på väggen mellan kök och matplats. Upphängningsanordningar finns i hobbybutiker.

Veckans hem – en riktigt härlig färgexplosion

Soffan från Hay är stor nog för familj och vänner. De färgglada bilderna på väggen har likadana ramar, vilket ger ett samlat intryck. Soffbordet är tillverkat av vitmålade lastpallar, försedda med hjul och glasskiva. Taklampa, Muuto.

Veckans hem – en riktigt härlig färgexplosion

Elles rum går i rött och rosa. Tapeten, Pip, kommer från Eijffinger.

Veckans hem – en riktigt härlig färgexplosion

En grupp lokala graffitikonstnärer fick fria händer att dekorera gästtoalettens väggar med gatukonst.

Veckans hem – en riktigt härlig färgexplosion

Pia har alltid drömt om ett gammaldags badkar på fötter, men lät graffitikonstnärer spraymåla det utvändigt för ett modernt uttryck. Skyltdockan från en loppis målades gul och fungerar som smyckeshängare.

Veckans hem – en riktigt härlig färgexplosion

Liams säng står på lastpallar, en tillfällig lösning som fungerade så bra att den blev permanent. Tapet från fargerike.no.

Veckans hem – en riktigt härlig färgexplosion

En grå ton råder i föräldrasovrummet. Hornen fanns i en second hand-butik och målades grå. Sänggaveln är byggd av lastpallar. Kuddar och täcken från bland annat Ikea och Bolia.

Scroll to Top