Designers revolt dömdes för brott mot upphovsrättslagen och varumärkesintrång. Foto Stockholms rådhus: Holger Ellgaard/Wikimedia Commons

Artiklar

Sålde kopierade designmöbler – döms till fängelse och kraftiga böter

Den uppmärksammade rättegången mot företaget Designers revolt, som kopierat kända designmöbler, är nu klar.

• 14 oktober, 2016

Designers Revolt är ett företag som via nätet sålt kopior av kända designmöbler och designlampor. Efter en uppmärksammad rättegång har två personer bakom företaget nu dömts för brott mot upphovsrättslagen och varumärkesintrång, rapporterar SVT.

De åtalade har hela tiden nekat till brott och hävdade att verksamheten var laglig, eftersom bolaget är registrerat på Isle of Man i Storbritannien, där upphovsrätten för design endast gäller i 25 år.

Patent- och marknadsdomstolen vid Stockholms tingsrätt dömde dock till förmån för åklagarna, som menade att verksamheten bedrivits i Sverige och därför ska lyda under svenska regler. Företaget hade ett lager i Älvkarleby, anställda i Sverige, och har till största delen marknadsförts och sålt sina produkter i Sverige.

Ägaren och en anställd dömdes till 1,5 års fängelse för brott mot upphovsrättslagen och varumärkesintrång. Ägaren och bolaget dömdes dessutom till att betala 27 miljoner kronor i ersättning till målsägandebolagen och 22 miljoner kronor till staten. 

Scroll to Top