1346438.jpg

Inredning

Gör det själv: Maffigt matbord med plats för många

Finns det hjärterum så finns det som bekant stjärterum. Men ännu bättre är förstås att ha ett riktigt stort matbord där ingen behöver trängas. [i]Av Ingemar Gens Ritning och byggbeskrivning: Anders Jeppsson Foto: Frida Svahn[/i]

• 12 oktober, 2016

Ett stort matbord ligger verkligen i tiden, att kunna sitta många tillsammans och dela en måltid. Tio personer är precis lagom för att kunna umgås otvunget, alla kan vara med i samtalet och risken för att det ska bildas små undergrupper är minimal.

Visst kan det kännas som ett jätteprojekt att bygga ett bord, men följ bara instruktionerna noggrant. Innan du vet ordet av kan du bjuda in dina vänner till en middagspremiär.

Det är inga problem med att använda byggmarknadens allra billigaste virke eftersom bordet ska målas. Men var noga när du väljer ut längderna och köp lite extra om några bitar måste sorteras bort.

Bordet är för långt för tvingar och limknektar. Det går att lösa på olika sätt, här är ett: Skruva fast en kloss, men limma inte, på insidan av C en liten bit från änden, säkra den dessutom med en tving. Nu kan du sätta en knekt eller tving mot A och klossen och på så vis få limfogen i press. Klossen tar du bort när limmet har torkat. Spännband kan också fungera.

Du behöver:

Dimensionshyvlat virke 70 x 70 mm:
4 st à 730 mm (A)
4 st à 220 mm (D)
Glespanel 28 x 95 mm:
2 st à 730 mm (B)
2 st à 2 100 mm (C)
10 st à 2 400 mm (E)
2 st à 760 mm (F)
Trälim
Träplugg 10×40 mm 16 st
Träskruv 4,5×70 mm 8 st
Träskruv 5×120 mm 4 st
Träskruv 4×45 mm 54 st
Träskruv med kullrig skalle
3,5×20 mm 16 st
Möbelvinklar 8 st
Snickerispackel
Kvistlack
Grundfärg
Snickerifärg

Gör det själv: Maffigt matbord med plats för många
Flera läsare efterlyste ritning på ett stort matbord sedan vi publicerat bilden från den här härliga verandan hemma hos familjen Sjögren i Ramlösa i Hus & Hem förra året.
Gör så här:

1. Såga och slipa benens profil eller hoppa över detta moment och nöj dig med raka ben. Rita på benens gör det själv undersida 50×50 mm. Rita ett streck 100 mm från överkanten. Dra streck längs benet. Såga och slipa – eller hyvla.

2. Markera noggrant och borra hål för träplugg i benen.

3. Markera noggrant och borra hål för träplugg i B och C.

4. Montera med träplugg och limma ihop A och B till två benpar. Kontrollera vinklarna och se till att benen är parallella. Sätt i press och låt limmet torka.

5. Montera med träplugg och limma ihop de två benparen med C. Kontrollera vinklarna och se till att benen är parallella. Sätt i press och låt limmet torka, se den inledande texten.

6. Såga D i 45 graders vinkel i båda ändar och ett urtag för A. Limma och skruva fast dessa med två skruvar (4,5 x 70) och en skruv (5 x 120) i varje hörn.

7. Limma ihop E till skivan. Sätt i press och låt limmet torka. Håll skivan plan medan limmet torkar med hjälp av sex brädor – tre över och tre under. Dra ihop de övre med de undre. Använd tvingar.

8. Limma och skruva (4 x 45) fast F på skivans undersida. En i mitten och de två övriga 300 mm från ändarna.

9. Slipa skivan till önskad finish. Spackla och slipa hela bordet.

10. Montera skivan med möbelvinklar och skruvar med kullrig skalle.

11. Stryk alla kvistar med kvistlack två gånger.

12. Grundmåla och låt torka. Färdigstryk två gånger med snickerifärg.

Scroll to Top