Täljstenskamin från Contura.

Inredning

Därför bör du välja täljstenskamin – experten förklarar

Täljstenskaminer är sinnebilden för sprakande värme under kalla vinterdagar. Men vad skiljer den från andra kaminer? Vi reder ut begreppen.

• 12 oktober, 2016

Stephan Peterson är ägare till Eldabutiken i Mjölby, som har ett brett utbud av kaminer. Här svarar han på några vanliga frågor om täljstenskaminer:

Vad skiljer täljstenskaminer från andra kaminer?

– Täljsten är ett bra värmelagrande material. Enkelt uttryckt kan man säga att en täljstenskamin avger en lägre temperatur under en längre tid, medan exempelvis en gjutjärnskamin ger en högre temperatur under kortare tid. Den trögare värmeåtergivningen beror på täljstenskaminens större massa och tyngd jämfört med en gjutjärnskamin, säger Stephan Peterson.

– Det finns en vanlig missuppfattning om att en täljstenskamin ger mer värme än gjutjärn, men det stämmer inte. Mängden värme beror på eldstadens storlek och hur mycket ved du lägger i den, fortsätter han.

Vad är fördelarna med täljsten?

– Jag bor själv i ett 1970-talshus med direktverkande el och jag vill hålla nere mina värmekostnader – då är en rejäl täljstenskamin bra. Men om jag däremot skulle bo i ett modernare och mer energieffektivt hus och bara vill ha en kamin för trivsel och lite stödvärme, då skulle jag välja en kamin efter storlek och utseende, berättar Stephan Peterson.

Det finns små täljstenskaminer som inte väger mer än 140 kilo och som inte håller värmen så länge. En kamin med en värmelagrande kapacitet på 4–5 timmar kan dock väga runt 200 kilo eller mer – och om kaminen väger över 300 kilo bör man tänka på att förstärka golvet.

– Bäst värmelagring har kakel- eller täljstensugnar. De kan hålla värmen upp till ett dygn, men å andra sidan kan de väga runt 1,5 ton.

Därför bör du välja täljstenskamin – experten förklarar
Täljstenskaminen ”Contura 720T” har en verkningsgrad på 80 procent och värmer upp till 120 kvm. H 118 cm, br 55,6 cm, dj 40,7 cm, vikt 195 kg. Pris från 22 900 kr, Contura.

Finns det några nackdelar med täljsten?

– Nej, jag tycker inte det. Om en kund vill köpa en kamin för värmens skull, då brukar jag rekommendera en täljstenskamin.

Hur vet man att man har köpt en bra kamin?

– Valet av kamin beror på sådant som kaminens utseende, värmeåtergivning, effekt, rummets storlek och så vidare. Om man vänder sig till en fackhandel får man hjälp av kunnig personal som hjälper till att välja en kamin som passar ens hem och behov.

Det vanligaste misstaget när man skaffar kamin?

– Att man köper fel storlek. Att man antingen köper en för stor kamin, så att det blir för varmt i huset eller att man köper en för liten kamin som man eldar för hårt i.

Är dyra kaminer bättre än billigare?

– Ja, men det går att köpa bra kaminer som inte kostar alltför mycket. För kvalitetens skull rekommenderar jag inte att man köper en kamin för under 6 000 kr, en bra och prisvärd kamin kostar från cirka 11 000 kr och uppåt.

Scroll to Top