1343913.jpg

Inredning

Här är det vinnande bidraget i Hus & Hems lamptävling

Vilken succé Hus & Hems lamptävling blev! Bland alla fantastiska bidrag vann Anna Landerholms lika vackra som smarta "Astoria". [i]Av Åsa Albinsson Styling: Matilda Appelberg Foto: Magnus Selander[/i]

• 5 oktober, 2016

Med sin smäckra art déco-inspirerade ”Astoria”, som förutom lampa också är en förvaringsmöbel, vann Anna Landerholm den läsartävling som Hus & Hem utlyste i samarbete med webbutiken inred.se och belysningsföretaget Globen Lighting. Första priset innebär att Anna nu får se sin ”Astoria” i produktion.

Grattis Anna! Vem är du?

– Tack! Jag är 34 år och bor i lägenhet i Arboga. Jag har ett par konstnärliga utbildningar bakom mig. För några år sedan gick jag en ettårig utbildning i mönsterdesign och screentryck på textil på Formakademin i Lidköping, och jag har också gått en grundläggande konstnärlig utbildning på Eskilstuna folkhögskola.

– Jag vill gärna jobba med form och design på något sätt i framtiden och det här har blivit en boost för mig.

Hur tänkte du när du formgav ”Astoria”?

– Jag tänkte ganska tidigt att jag ville ha mer funktion än ”bara” lampa, att den också kunde användas till att lägga ifrån sig saker på. Men jag tänkte också att jag själv skulle behöva något ovanför soffan – plus att jag vill ha något som kunde samspela med min tavelvägg så att det blev en snygg helhet. Jag byggde idén i huvudet väldigt länge innan jag började skissa på papper.

Anna har tidigare gjort några mönster för porslin, men det här är första gången som hon skapar något tredimensionellt, berättar hon.

– Det har varit en utmaning. Jag provade att klippa till modeller i papper men det var ändå svårt att se resultatet framför sig.

”Astoria” har hämtat drag från art déco. Varför det?

– Jag gillar att resa bakåt i tiden och inspireras av arkitektur och konst, det är spännande att kliva in i olika världar. Art déco med sina geometriska och enkla former ligger i tiden, och det har inspirerat mig.

Vad är det som är så roligt med lampor?

– Ofta kan lampan bli pricken över i, det som färdigställer hela rummet

Har du någon egen favoritlampa?

– Ja, en lampa från Svenskt Tenn som kallas för ”kinalampan”, med svart stomme och tre lampskärmar som påminner om koniska rishattar.

Här är det vinnande bidraget i Hus & Hems lamptävling

I vardagsrummet blir vinnarlampan ett smycke på väggen. Tapet ”Silver White”, 329 kr/rulle, Boråstapeter. 1-sitssektion, 1 495 kr, grön kudde, 59 kr, färgad vas, allt från Ikea. Poster, 50×70 cm, 299 kr, ryamatta, 160×230 cm, 1 499 kr, vas i klarglas, 69 kr, rosa kudde, 40×40 cm, 49 kr, allt från Ellos. Skål, 135 kr, mugg, 105 kr, båda från House Doctor. Grön pläd, 995 kr, Room.

Här är det vinnande bidraget i Hus & Hems lamptävling

Vinnarlampan ”Astoria” är lika fin som praktisk i hallen. Tapet ”Poppy”, 995 kr/rulle, Mimou. Spegel, 199 kr, pallar med korksits, 595 kr/st, korg, 99 kr, allt från Ikea. Kuddfodral, 60×40 cm, 99 kr, blå sjal, 99 kr, vit sjal, 99 kr, skor, allt från Ellos. Pläd med fransar i lammull, 695 kr, Klippan. Matta, 140×200 cm, 799 kr, Ellos.

Övriga vinnare

2:a pris gick till Julia Hallström i Lund med sin klotlampa, medan Maria Rainergren i Rönninge hamnade på 3:e plats med en glaslampa i flerfärgade lager. Samtliga vinnare belönas med en valfri lampa ur Globen Lightings sortiment till ett värde av 2 500 kr vardera.

Köp lampan till specialpris

”Astoria”, 61 cm, dj ca 28 cm, finns i mattvitt, mattsvart och borstad mässing och kostar 1 595 kr i vitt eller svart och 1 895 kr i mässing. Som läsare av Hus & Hem kan du köpa ”Astoria” till ett rabatterat pris hos inred.se. Ange rabattkoden ”husohem2016” så får du 15 % rabatt.

Scroll to Top