1342307.jpg

Hemma hos

Veckans hem: ”Jag tröttnar alltid på en stil efter ungefär fem år”

Det är inte länge sedan både tapeter och möbler var mörka. I dag är det ljusa färger som gäller. Huset på Värmdö är i ständig förändring, både ute och inne, ända sedan svärfar Bengt ritade det i slutet av 1980-talet. [i]Av Helena Köhl Foto: Cecilia Möller Styling: Emma Olai[/i]

• 29 september, 2016

I natursköna Betsede på Värmdö utanför Stockholm bor Pernilla och Jim med sina tre söner. Det är vackert och grönt med härliga strövområden under de väldiga ekarna. Stora tomter och närhet till både insjö och hav har gjort området mycket populärt på senare tid. Från att ha varit ett sommarstugeområde i många decennier har fler och fler valt att bosätta sig här.

– Det är bara 3,5 km till Gustavsbergs centrum där pendelbussar, skolor, simhall och butiker finns. Inte så konstigt att fler och fler väljer att flytta ut hit permanent, säger Pernilla.

För tolv år sedan då Jim och Pernilla bodde i lägenhet var valet enkelt när de fick chans att köpa Jims fars villa på Värmdö.

– Min svärfar var arkitekt och ritade villan själv i slutet av 1980-talet. Vi tog chansen direkt och köpte när de skulle flytta, berättar Pernilla.

Huset är utbyggt i tre omgångar allteftersom reglerna i detaljplanen för området ändrats från sommarstugor till permanentboende. Sedan Jim och Pernilla flyttade in har huset också genomgått en rad förändringar.

– Men det första vi tog itu med var trädgården som var helt igenvuxen av sly och vass. Där har vi röjt, fyllt upp, styckat av och köpt till mark i anslutning till vattnet. Sedan har vi slagit ut väggar, målat om, bytt golv, tak och byggt altan.

Den största renoveringen gjordes 2013 när det nya köket byggdes.

– För att få in ordentligt med ljus bytte vi även ut ett relativt litet fönster, som vetter mot sjön, mot ett mycket större, berättar Pernilla.

Med alla förändringar har svärfars egenritade villa blivit ett riktigt drömboende för Pernilla och familjen. Hon är inredningsintresserad utöver det vanliga och intresset sträcker sig långt tillbaka i tiden. Redan som tonåring hade Pernilla fullständigt klara idéer över hur saker och ting skulle vara.

– När jag var 15 skulle jag absolut ha rottingmöbler i mitt rum. Det var säng och bord och, ja, typ allt man kan tänka sig. Tänk om jag bara hade sparat de grejerna!

Intresset har utvecklats med åren.

– Det enda jag säkert vet är att jag alltid tröttnar på en stil efter ungefär fem år. Då blir det oftast tvärvändning – och helt om!

För tio år sedan inreddes huset till exempel med ganska mörka tapeter och tidstypiska möbler i oljad ek. Då var det den stilen som gällde rakt igenom. Sju år senare när det nya köket är på plats har i stället den vita färgen och ljuset flyttat in.

– Soffan och fåtöljen är nästan det enda som blev kvar av det gamla, säger Pernilla.

– Det är omöjligt att inte påverkas av trender. Jag läste bloggar och Pinterest i samband med köksrenoveringen och jösses, vad mycket inspiration det går att hitta där. Det kommer nytt hela tiden i ett aldrig sinande flöde.

Nackdelen är att om man inspireras för mycket av det man ser blir det lätt en aning opersonligt, åtminstone till en början. Man ser samma sak överallt, om och om igen.

– Men vartefter kryper det egna jaget in igen, tack och lov, säger Pernilla.

Trots viljan att förändra har familjen ännu inga planer på att flytta.

– Visst drömmer vi ibland om nytt, men trivs samtidigt så himla bra här. Vi planerar renovering av övervåningen och tvättstugan, bergvärme och en massa annat, så vi blir nog kvar ett tag. Men jag blir lite lätt deprimerad av tanken på att inte flytta igen…

Gillar man förändring, så gör man.

Veckans hem:

Soffan och fåtöljen i Howardstil är det enda som blev kvar när hemmet förändrades efter renoveringen. Soffgrupp, Denny’s Home. Bord, Mio. Matta, Carpet Vista. Porträttet av Jims farfar är gjort av Bengt Duvert. Kuddar, Afroart, Elce Stockholm, Tine K och Svenskt Tenn. Sidobord, Design House Stockholm. Vit lampa, ett Blocketfynd, design Hans-Agne Jakobsson.

Veckans hem:

Munkstolen i hörnet är köpt på loppis. Kuddar, H&M Home, Ellos och Linum. Ampel, Cozy Room. Kruka, Esprit. Golvkruka, Ikea.

Veckans hem:

Bricka och ljuslykta, Tine K. Urna, PB Home. Mässingsvaser är arvegods och från loppis. Underlägg, Svenskt Tenn. Glas och bestick, Ikea.

Veckans hem:

Fotoväggen med släktbilder innehåller bland annat Pernillas mormor och farmor, liksom bröllopsfotot på Jims föräldrar. Skänken är arvegods. Ovanpå den trivs suckulenter och kaktusar. Glaskupa från House Doctor.

Veckans hem:

På väggen hänger gamla släktfoton. Här finns också fartyget som Jims mormors bror, sjömannen Samuel, arbetade på. Skänken är arvegods.

Veckans hem:

Floyd på mattan framför matplatsen. Den nya matplatsen har fått en central placering i vardagsrummet eftersom familjen tillbringar mer tid vid middagsbordet än i soffan. Stolar ”About A Chair”, från Hay, hos Rum 21. Bord ”Paper” av Claesson Koivisto Rune, Room. Matta, Carpet Vista. Print bland annat från Konstgaraget. Golvlampan är ett Blocketfynd, design Hans-Agne Jakobsson.

Veckans hem:

Kökets väggklocka, från House Doctor. Hylla, Nonuform. Bricka ”Aristidia”, Svenskt Tenn. Marmorbricka, House Doctor. Kitchen Aid, Cervera. Den vita marmormorteln är ärvd.

Veckans hem:

Det nya köket är sobert vitt, även golvet är ljust. Spis med induktionshäll, Brandt. Fläkt, Thermex. Kök, Ikea. Golv ”Epoque”, Tarkett.

Veckans hem:

En diskbänk med utsikt. Efter renoveringen har det lilla arbetsköket på 8 kvm blivit stort och luftigt med bland annat nya fönster. Köksstomme ”Metod” och luckor ”Nodsta”, Ikea. Diskbänken är måttbeställd från Stala.

Veckans hem:

I ett hörn av köket står hundens skålar och ett träskåp som hittades i ett grovsoprum. Kistan är ärvd. Ljusslinga, Denny’s Home.

Veckans hem:

Huset är ritat av Jims far, arkitekten Bengt Duvert. Det är utbyggt i tre omgångar allteftersom reglerna i detaljplanen för området ändrats från sommarstugestandard till permanent boende. En generös altan på 60 kvm vetter ner mot sjön.

Veckans hem:

Hallen är ganska liten men bakom skjutdörrar finns gott om plats för förvaring. Hatthylla ”Unu”, Denny’s Home. Spegel, Mio. Bord ”Vittsjö”, Ikea. Lampa ”Caravaggio”, från Lightyears. Vas, Ikea. Pall, Myrorna. Dörrar, från Skånska Byggvaror. Plåtkrukan är en gåva.

Veckans hem:

I sovrummet finns en ljus läshörna. Fåtölj, Denny’s Home. Kudde från H&M Home. Matta, Hemtex. Pall, Jysk. Taklykta, Ateljé 18.

Veckans hem:

Sovrummet är luftigt inrett. Sänggaveln, 17 år gammal, från Denny’s Home. Överkast och sänglinne, H&M Home. Kuddar och krukor, Tine K. Spotlighter, Ikea. Pall, Jysk. Snäckboll, Cozy Room. Matta, Hemtex.

Scroll to Top