Ta upp kampen mot de störiga flygfäna! Foto: Bigstock

Artiklar

5 smarta tips på hur du blir av med bananflugor

Gör en fälla med ättika och diskmedel och fyra andra tricks för att bli av med bananflugor.

• 29 september, 2016

Nu när sommaren övergår till höst är det högsäsong för en oinbjuden gäst i våra hem – bananflugan. Testa något av dessa beprövade knep för att bli av med de störiga små flygfäna.

1. Vinägerfälla

Ta bort locket från en flaska äppelcidervinäger och täck den med plast. Fäst plasten med en gummisnodd. Gör ett hål i plasten så flugorna kan komma in. De dras till doften av vinäger och när de väl har flugit in kommer de inte att hitta ut igen.

2. Dränk dem i ättika och diskmedel

Ett annat bra knep är att hälla några droppar diskmedel i en skål med ättika och lämna den otäckt. Diskmedlet förstör ytspänningen på ättikan och gör så att flugorna sjunker ner och drunknar. 

3. Fresta dem med frukt

Placera lite ättika och övermogen frukt i en burk. Rulla ihop ett papper till en strut och placera den i burken med den smala öppningen nedåt. Precis som i vinägerflaskan kommer flugorna att lockas ner, men kan sedan inte ta sig ut. 

4. Locka dem med rödvin

Bananflugor älskar doften av ättika, och de kan heller inte motstå rödvin. Har du en skvätt kvar i botten på en flaska funkar det bra att lämna flaskan framme för att locka ned flugorna. I vanlig ordning kan de inte ta sig upp igen på grund av den smala halsen. 

5. Mjölk, socker och peppar

Ett gammalt beprövat bondeknep ska tydligen vara att hälla en halvliter mjölk, 120 gram socker och 60 gram peppar i en kastrull och låt puttra i 10 minuter. Häll sedan brygden i en grund skål. Flugorna kommer att dras till blandningen och drunkna. 

Källa: Goodhousekeeping

Scroll to Top