Lågan slocknar om något kommer farligt nära. Foto: LuDela

Artiklar

Här är det smarta ljuset som släcks vid fara

Älskar du levande ljus men är orolig för brandrisken? Då kanske den här produkten är något för dig.

• 23 september, 2016

Hösten och vintern är de levande ljusens tid. Tyvärr orsakas också många bränder av just levande ljus. Det här vill företaget LuDela ändra på genom att lansera världens första smarta ljus – med levande låga.

Med hjälp en teknologi de fyndigt nog kallar för Wi-Fire kan du kontrollera ditt LuDela ljus med en app i din smartphone. Ljuset består av ett skal som är designat för att se ut som ett vanligt lyxigt ljus, som döljer apparaten inuti ljuset. Där finns en behållare med stearin, som tänds och släcks av elektriska noder som antänder veken när du klickar på din smartphone. I appen kan du också se när det är dags att fylla på stearin.

På grund av detta slipper man ljus som brinner ner och stearin som droppar. Den aspekt företaget helst framhäver är dock den ökade säkerheten. Med hjälp av sensorer känner ljuset nämligen av om en person eller ett föremål, till exempel en fladdrande gardin, kommer för nära lågan och släcker den innan en olycka kan inträffa. Om ljuset skulle råka välta slocknar också lågan automatiskt. 

Om du känner för att byta ut alla dina ljus mot LuDela-ljus kan du koppla ihop dem så att du kan tända alla eller flera på samma gång med hjälp av appen.

Det blir dock ingen billig histora. Ett smart ljus kostar 99 dollar, det vill säga nästan 850 svenska kronor.

Men det kanske det kan vara värt för att slippa oroa sig för stearindropp och gardiner som fattar eld. 

h/t: Gizmodo

Scroll to Top