Tänk på det här när du förbereder stugan för vintern. Foto: Istock

Artiklar

10 viktiga saker att göra för att undvika skador i fritidshuset

Hösten närmar sig och snart är det dags att lämna fritidshuset för säsongen. Några saker är extra viktiga att tänka på inför stängningen.

• 21 september, 2016

Det är mycket att tänka på när man ska stänga fritidshuset inför vintern. Enligt Mats Larsson, som är besiktningsman byggskador privat på försäkringsbolaget If, är det allra viktigast att ha tillsyn över vintern. Antingen åker du dit själv och kollar läget ibland, eller så ber du till exempel en granne att hålla koll.

Det är också viktigt att vara förutseende. Du bör tänka över allt som skulle kunna inträffa under vintern och förbereda dig ordentligt därefter. De vanligaste skadorna på fritdshus är frysskador, men även ett strömavbrott eller ett rejält oväder kan ställa till det.

Checklista – 10 saker att göra när du lämnar fritidshuset:

1. Stäng av huvudkranen. Då begränsas skadorna om ett rör skulle frysa sönder.

2. Öppna alla vattenkranar. Rensa brunnar och vattenlås.

3. Töm varmvattenberedaren och eventuell pump och hydrofor. Töm termostatblandaren, skruva loss den och förvara frostfritt. Har du vattentoalett: töm spolcisternen.

4. Frostskydda vattenlåsen genom att hälla frysskyddsvätska i handfat och wc.

5. Är huset isolerat, ställ in underhållsvärme på minst 15 grader. Är det oisolerat är det bättre att stänga av all värme och el under vintern.

6. Se till att huset är ventilerat under vintern. Öppna luftventiler för att undvika fukt- och mögelangrepp.

7. Städa ordentligt och se till så att det inte finns matrester någonstans och häng gärna undan madrasser, kuddar och täcken som möss och råttor gillar att använda till bomaterial. Kolla så att det inte finns springor och håligheter som smådjur kan ta sig in i (en mus behöver bara 6–7 millimeter, en råtta 2 centimeter).

8. Rensa hängrännor för att slippa vattenskador på fasad och grund. Sätt avledningsrännor från stuprörsmynningarna så att regnvatten och smältande snö leds bort från huset.

9. Täck över skorstenen så att det inte regnar in, men se till så att luften ändå kan cirkulera.

10. Stäng källar- och vindsluckor.

Källor: If, Villaägarna, Länsförsäkringar

Scroll to Top